Skocz do zawartości

[Tylne zawieszenie] Cofannie się korb na największym blacie

Amadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo że korba się cofa, nie ma na to rady - tak pracują jednozawiasy. No chyba że masz jakiś pływający zacisk hamulca. Ale moim zdaniem nie przeszkadza to szczególnie w jeździe. Commencal Supreme DH to jednozawias, a Athertony i tak wygrywają na nich puchar świata w DH. Prosty system to poza tym łatwiejsza obsługa itede itepe. Zależy czego oczekujesz po rowerze. Ja z moich fulli jestem zadowolony.

im dalej punkt obrotu od korb tym zjawisko mocniej wyczuwalne, np santa cruz bullit, ramy orange, mountain cycle san andreas. przy czym jest ono wyczuwalne na małej zębatce z przodu i na ten temat się mówi.

dla jednozawiasowców najbardziej neutralne jest umieszczenie punktu obrotu na wysokości środkowej tarczy korb.

Dzięki za odpowiedzi. Interesuje mnie też, czy punkt posredniczący w jednozawiasach pogarsza sztywność konstrukcji - w końcu taka konstrukcja podobna jest do 4-zawiasa, tylko łożyska znajdują się na górnych widełkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...