Szuwar333 Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Witam. Nadszedł czas gdy muszę zmienić koła w swoim rowerze. Oczywiście, jak każdy, mam pełno dylematów co wybrać. . Ważę około 80kg w porywach od 77 do 83. Jeżdżę na co dzień rekreacyjnie w terenie nizinnym,las,miasto, ale w sezonie zdarzają się wypady w góry, gdzie raczej nie oszczędzam siebie i sprzętu. Prócz gór w lato zawsze jeżdżę gdzieś z sakwami, na kilku dniowe wypady(sakwy tylko na tył), właśnie dzięki sakwom tylne koło ledwo zipie :-P. Nie startuje na żadnych maratonach, a jeśli się zdarzy w tym roku start to tylko dla własnej satysfakcji . Kasa jaką chcę przeznaczyć to max 400-500zł na komplet, im taniej tym lepiej, w końcu jeszcze studiuje, a kasa zawsze się przyda . Nie mam tarcz, ale w przyszłości może założę na przód. Zastanawiałem się nad takim zestawem: tył : obręcz DH19 lub DH22 - czym się różnią, prócz wyglądu? piasta : Novatec ( 2 czy 4 łożyska?) szprychy : chciałbym Championy, ale z tego co na Allegro widziałem to są głównie komplety na Cnspoke, więc nie wiem czy warto dopłacać Przód: Taka sama jak tył :-P, lub z jakąś lżejszą obręczą. Wszystko na 36 szprych. Przykładowo: http://www.allegro.pl/item582969062_kola_2...od_v_brake.html I może z przodu bym wziął piastę pod tarczę.
accentinferno Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Bardzo dobry wybór akcesoriów:) Ja proponuje Ci taki podobny zestaw: piasty te novatec które napisałeś do tego szprychy DT competition i obręcze vuelta FR disc. Proponuje Ci FR a nie Dh ponieważ do tych DH trzeba zakładać strasznie grube opony co znacząco zwiększa opory i z sakwami może Ci się strasznie ciężko jechać. Te FR to ta sama firma i materiał tylko nieco węższe na opony o szerokości około 2 cali. tu jest link do tych obręczy: http://www.allegro.pl/item591048998_vuelta...0g.html#gallery Ja mam koła novatec 2 maszyny pod tarcze 36 otworów szprychy dt champion i te obręcze FR i zestaw ma przejechane 3000km i nawet nie myśle o centrowaniu:) Ważę 75kg. Proponuje Ci zakupić do tyłu piastę i obręcz na 36 otworów a do przodu na 32, pozwoli to zredukować masę Tak na marginesie te obręcze dh są cięższe od FR o 100g na sztuce a więc zakup Dh naprawdę się nie opłaca bo FR wystarczają mi bez problemu i jeżdżę i po lasach i po mieście i nic się z nimi nie dzieję więc polecam:)
elcoyotto Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 Tak jak w temacie szukam kół przód i tył pod v-braki ale dla osoby 90kg tak do 1000 zł. Przeznaczenie XC i maratony, czekam na propozycje.
Mandakun Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 Ja też przymierzam się do zmiany kół. Mam pytanie. Czy 24 szprychy przy wadze ok. 80-85 kg to nie za mało? Chodzi mi dokładnie o ten zestaw: http://www.allegro.pl/item587488946_nowe_m..._689pln_pl.html Przeznaczenie: głównie maratony/XC, czasem wypad z sakwą. Ważne dla mnie jest, żeby koła bez problemu wytrzymywały moją wagę, no i żeby przy tym były sztywne.
duzyninja Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Ja przy swojej wadze ~80kg mam z tyłu złożone kółko na piascie novatec szprychach dt champion i obręczy mavic x517 i bez problemu wytrzymało 7 dniowy wyjazd z sakwami i to nie tylko asfalt ale też korzenie, kamyki,piach ogólnie to nic się z nimi nie działo. Dlatego też myślę że nie ma sensu kupować obręczy do dh...
arroyo Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Wytrzymałość wagowa dla crossride'ów to 100kg więc nie ma problemu. http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5
Mod Team bogus Napisano 30 Marca 2009 Mod Team Napisano 30 Marca 2009 Przy tej wadze CR spokojnie dają radę. Sam się wożę z taką wagą (80 kg) i jest ok.
Fifi Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Dadzą radę, ale w trasie lepiej mieć koła na normalnych 32-36 szprycach niż na 24, które są tylko sprowadzane na zamówienie. Ja bym brał jednak coś składanego, brak problemu z częściami, dobierasz jak chcesz, wyjdą lżej.
Mod Team bogus Napisano 30 Marca 2009 Mod Team Napisano 30 Marca 2009 Fifi twierdzisz, że ciężko dostać części do kół Mavica? Wszystkie części są bez najmniejszego problemu dostępne praktycznie od ręki. Nie spotkałem jeszcze przypadku, w którym ktoś miałby problem z kołami tej firmy itd.
Fifi Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 W każdym sklepie są normalne szprychy chociażby takie po 50 groszy? Tak. W każdym sklepie są części do kół Mavic? W Toruniu się nie spotkałem z żadnym, w Walencji tylko na zamówienie przy i tak chorej cenie.
Mod Team bogus Napisano 30 Marca 2009 Mod Team Napisano 30 Marca 2009 Ja mam w okolicy co najmniej dwa sklepy, które mogą mi sprowadzić wszystkie części, więc jak dla mnie spoko.
Mandakun Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Jakie istnieją sensowne zestawy alternatywne dla Maviców Crossride? Coś pod tarczę, sztywne i wytrzymałe przy wadze 85 kg. Nie za ciężkie, do maratonów. Cena tak do 700 zł. I może aby miało to więcej niż 24 szprychy, chociaż to niekoniecznie. Edit: I montaż tarczy na 6 śrub.
Patryke Napisano 1 Kwietnia 2009 Napisano 1 Kwietnia 2009 Ja mam w okolicy co najmniej dwa sklepy, które mogą mi sprowadzić wszystkie części, więc jak dla mnie spoko. Fifi wspominał o jeździe w trasie, zresztą była wspominana możliwość podróży z sakwami, a czekać parę dni na szprychy jak się jest na wyprawie to tylko strata czasu... Ale zresztą i tak powinno się brać zapasowe części Według mnie jak szukać to raczej na 32.
Mandakun Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Pytanie Jak się ma Fulcrum Red Metal 5 do wagi rowerzysty 80-85 kg?
sniper90r Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam. Poszukuje kół do 28" do mojego trekkingu. Moja waga tak jak u założyciela tematu plus sakwy, czyli coś ponad 100 kg. Koła pod V-ki.Będą współpracować z osprzętem shimano XT czyli potrzebuje mocniejszej piasty z tyłu. Szukam, szukam i strasznie mały wybór jest całych kół. Czy takie coś będzie dobre http://allegro.pl/item607865684_promocja_k...30_srebrne.html ? A może kupić sam tył taki http://allegro.pl/item602816733_kolo_28_ty..._maszynowe.html ? Mam do dyspozycji 250-300 zł. Eksploatowane będą głownie pod ciężarem sakw i oczywiście moim. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.