Skocz do zawartości

[Koła przód+tył]Zestaw kół dla 80-85kg

Szuwar333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nadszedł czas gdy muszę zmienić koła w swoim rowerze. Oczywiście, jak każdy, mam pełno dylematów co wybrać. ;) .

Ważę około 80kg w porywach od 77 do 83. Jeżdżę na co dzień rekreacyjnie w terenie nizinnym,las,miasto, ale w sezonie zdarzają się wypady w góry, gdzie raczej nie oszczędzam siebie i sprzętu. Prócz gór w lato zawsze jeżdżę gdzieś z sakwami, na kilku dniowe wypady(sakwy tylko na tył), właśnie dzięki sakwom tylne koło ledwo zipie :-P.

Nie startuje na żadnych maratonach, a jeśli się zdarzy w tym roku start to tylko dla własnej satysfakcji ;) .

Kasa jaką chcę przeznaczyć to max 400-500zł na komplet, im taniej tym lepiej, w końcu jeszcze studiuje, a kasa zawsze się przyda :D. Nie mam tarcz, ale w przyszłości może założę na przód.

Zastanawiałem się nad takim zestawem:

tył :

obręcz DH19 lub DH22 - czym się różnią, prócz wyglądu?

piasta : Novatec ( 2 czy 4 łożyska?)

szprychy : chciałbym Championy, ale z tego co na Allegro widziałem to są głównie komplety na Cnspoke, więc nie wiem czy warto dopłacać

Przód:

Taka sama jak tył :-P, lub z jakąś lżejszą obręczą.

Wszystko na 36 szprych.

Przykładowo:

http://www.allegro.pl/item582969062_kola_2...od_v_brake.html

I może z przodu bym wziął piastę pod tarczę.

Napisano

Bardzo dobry wybór akcesoriów:) Ja proponuje Ci taki podobny zestaw: piasty te novatec które napisałeś do tego szprychy DT competition i obręcze vuelta FR disc. Proponuje Ci FR a nie Dh ponieważ do tych DH trzeba zakładać strasznie grube opony co znacząco zwiększa opory i z sakwami może Ci się strasznie ciężko jechać. Te FR to ta sama firma i materiał tylko nieco węższe na opony o szerokości około 2 cali.

tu jest link do tych obręczy: http://www.allegro.pl/item591048998_vuelta...0g.html#gallery

Ja mam koła novatec 2 maszyny pod tarcze 36 otworów szprychy dt champion i te obręcze FR i zestaw ma przejechane 3000km i nawet nie myśle o centrowaniu:) Ważę 75kg.

Proponuje Ci zakupić do tyłu piastę i obręcz na 36 otworów a do przodu na 32, pozwoli to zredukować masę;)

Tak na marginesie te obręcze dh są cięższe od FR o 100g na sztuce a więc zakup Dh naprawdę się nie opłaca bo FR wystarczają mi bez problemu i jeżdżę i po lasach i po mieście i nic się z nimi nie dzieję więc polecam:)

Napisano

Tak jak w temacie szukam kół przód i tył pod v-braki ale dla osoby 90kg tak do 1000 zł. Przeznaczenie XC i maratony, czekam na propozycje.

Napisano

Ja przy swojej wadze ~80kg mam z tyłu złożone kółko na piascie novatec szprychach dt champion i obręczy mavic x517 i bez problemu wytrzymało 7 dniowy wyjazd z sakwami i to nie tylko asfalt ale też korzenie, kamyki,piach ogólnie to nic się z nimi nie działo. Dlatego też myślę że nie ma sensu kupować obręczy do dh...

Napisano

Dadzą radę, ale w trasie lepiej mieć koła na normalnych 32-36 szprycach niż na 24, które są tylko sprowadzane na zamówienie. Ja bym brał jednak coś składanego, brak problemu z częściami, dobierasz jak chcesz, wyjdą lżej.

• Mod Team
Napisano

Fifi twierdzisz, że ciężko dostać części do kół Mavica?

Wszystkie części są bez najmniejszego problemu dostępne praktycznie od ręki.

Nie spotkałem jeszcze przypadku, w którym ktoś miałby problem z kołami tej firmy itd.

Napisano

W każdym sklepie są normalne szprychy chociażby takie po 50 groszy?

Tak.

W każdym sklepie są części do kół Mavic?

W Toruniu się nie spotkałem z żadnym, w Walencji tylko na zamówienie przy i tak chorej cenie.

Napisano

Jakie istnieją sensowne zestawy alternatywne dla Maviców Crossride? Coś pod tarczę, sztywne i wytrzymałe przy wadze 85 kg. Nie za ciężkie, do maratonów. Cena tak do 700 zł. I może aby miało to więcej niż 24 szprychy, chociaż to niekoniecznie.

Edit:

I montaż tarczy na 6 śrub.

Napisano
Ja mam w okolicy co najmniej dwa sklepy, które mogą mi sprowadzić wszystkie części, więc jak dla mnie spoko.

Fifi wspominał o jeździe w trasie, zresztą była wspominana możliwość podróży z sakwami, a czekać parę dni na szprychy jak się jest na wyprawie to tylko strata czasu... Ale zresztą i tak powinno się brać zapasowe części :)

Według mnie jak szukać to raczej na 32.

Napisano

Witam. Poszukuje kół do 28" do mojego trekkingu. Moja waga tak jak u założyciela tematu plus sakwy, czyli coś ponad 100 kg. Koła pod V-ki.Będą współpracować z osprzętem shimano XT czyli potrzebuje mocniejszej piasty z tyłu. Szukam, szukam i strasznie mały wybór jest całych kół.

Czy takie coś będzie dobre http://allegro.pl/item607865684_promocja_k...30_srebrne.html ?

A może kupić sam tył taki http://allegro.pl/item602816733_kolo_28_ty..._maszynowe.html ?

Mam do dyspozycji 250-300 zł.

Eksploatowane będą głownie pod ciężarem sakw i oczywiście moim.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...