slawektech Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Witam! Na nowy sezon mam zamiar kupić nowe pedały. Do tej pory jeździłem na m540. Teraz chce się przesiąść na lżejszy sprzęt. I tu się zastanawiam nad XTR, Ritchey WCS v4 i ubijaki sl. Z jednej strony zależy mi na niezawodności, ale z drugiej na wadze. Pomóżcie mi któreś wybrać
nevermind Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Możesz jeszcze pomyśleć nad Look Quartz. Za jakieś 200 zł masa 260 gram. Pozdrawiam
Rychlapl Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 Ja bym polecał ubijaki. Lekkie, luz roboczy dbający o zdrowie naszych kolan, nie zapychają się błotem...
accentinferno Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 Dokładnie tak jak Rychlapl. Ja kupiłem shimano m540 i waga spora co do błota to w miare ale ubijaki są lepsze i lepiej działają na stawy.
slawektech Napisano 30 Marca 2009 Autor Napisano 30 Marca 2009 Zaczynam się na poważnie zastanawiać nad ubijakami, dużo znajomych jest przeciw ale też sporo za. Żadnych opinii o Ritcheyach WCS, ciekawe czemu, jeden kumpel na nich jeździ i nie narzeka. Mam nadzieje że brak większego podparcia w ubijakach nie będzie przeszkadzało Musze się więcej dowiedzieć i wtedy podjąć dezycję.
Lextalionis Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 "Ubijaki" i tak samo Look'i niszczą podeszwę buta więc zależy jakie buty posiadasz... Poza tym te wymienione nie mają regulacji sprężyny i przy wypinaniu z nich nogi staw kolanowy bardziej pracuje co w konsekwencji może doprowadzić do przykrych kontuzji kolan... Moim zdaniem to czy pedały będą lżejsze o te 50 czy 100g to nie ma żadnego znaczenia dla jazdy i wydawanie kilkuset zlotych na CB to strata pieniędzy...
kilroy Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 W tym temacie pisano że Cranki są kontrowersyjne, czy właśnie dlatego co napisał Lextalionis[/url]?
MarcinGoluch Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Lextalionis kontuzje kolan powstałe w wyniku większego kąta wypięcia w ubijakach? Ogólnie kontuzje tak, ale nie koniecznie kolan. Spowodowane może być tym, że użytkownicy SPD będą przyzwyczajeni do krótszego czasu wypięcia nogi. Początkowo mogą się częściej witać z matką ziemią. Dwa razy większy kąt wpięcia, to dwa razy większa droga do pokonania przy wypięciu i dwa razy dłuższy czas potrzebny do uwolnienia nogi. U mnie skutkowało to tym, że w momencie jak wjechałem w ciężki las ubijaki właśnie w modelu SL były ze mną baaaardzo krótko. Slawektech masz jeszcze w dobrej cenie i wadze Exustary. System wpięcia(z regulacją siły) jak w SPD, waga sporo lżejsza i mają bardzo dobre opinie. Pozdrawiam! Marcin
siwyex Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Jeździłem na M540 jeździłem na M959 (XTR) oraz śmigam aktualnie na CB SL... Shimano chyba nie różniły się od siebie niczym prócz wagi, CB mniej się zapychają w błocie, na wyścigach maratonach można szybciej się wpiąć z powrotem. Ogólnie jestem z cranków bardzo zadowolony i nie widzę powodu do zmiany czy też godnego przeciwnika (chyba że wyższy model:P) zastanawiałem się nad look'ami, ale pękające klatki do mnie nie przemawiają, a ja na MTB praktycznie tylko się ścigam, więc wystające korzenie itp. to norma a chciałbym za każdym razem dojechać do mety. Jeśli jednak chodzi o ritchey'a to ja bym sobie odpuścił chyba, niech oni lepiej produkują komponenty typu mostek, sztyca, a nie zaczynają bawić się w wszystko.
Gość R3surrection Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 ja w candy c wypinam się nijaki automatycznie ZERO jakichkolwiek problemów, może też dlatego że bloku są lekko dotarte a przy nowym to występuje
ulvgar Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Też mam Eggbeaters C i nie mama problemów z wypięciem. Nawet przy ostrych sytuacjach nie sprawia to problemów.
Artro Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Tez na poczatku mialem problem z wypieciem sie z Crankow, ale jak sie troszke bloki dotarly to jest naprawde extra Nie zauwazylem tez, zeby mi sie jakos specjalnie podeszwa w butach zniszczyla od wypinania, a wpinanie nastepuje automatycznie jak tylko zaczne pedalowac Jak zajezdze obecne pedaly, to pradwopodobnie znow kupie cranki tyle ze juz wyzszy model
slawektech Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 Słuchy do mnie doszły że prawdopodobnie jeszcze w kwietniu ma się pokazać u dystrybutora kolekcja Mavica, w tym ubrania i może pedały też. Ciekawe jak by wyglądały cenowo pedały XC Race (260 gr) i XC Pro Ti (210 gr). A swoją drogą trzeba by się przyjżeć temu systemowi wpięcia, zastosowane są nowe bloki. Trzeba będzie poczekać jeszcze pare dni i zobaczyć je na żywo, o ile w ogóle będą. Nikt jeszcze takich nie ma więc trudno o jakąś opinię, a może okażą się bardzo dobrym produktem...
1415chris Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Mozesz je zapodac i jako pierwszy bedziesz mogl zdac nam relacje 'co i jak'
Fifi Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Nie liczyłbym na to, że Mavic zapoda te pedały o wadze 260g tanio. Na pewno będą znacznie droższe niż Exustary o podobnej wadze.
Robert Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 W ogóle po Mavicu bym się nie spodziewał niskiej ceny. Bo to Mavic. Exustar, inni chwalą inni mówią że się sypią. Ciężko mi coś powiedzieć. Miałem shimano (520) i więcej razy nie kupię. Teraz mam Cranki Egg Beater C i doznałem zachwytu. Większy kąt wypięcia to nie problem, kontrola roweru super. Co do terii Lextalionis, jeździłeś? Wypięcie jest niesamowicie lekkie i trwa bardzo szybko, nie sądzę aby można było przez to nabawić się kontuzji.
piootrj Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Też mam Cranki Egg Beater C i specjalnie ustawiłem je na mniejszy kąt wypięcia. Jestem baaardzo zadowolony, zawsze miałem pewne obawy (używam też 520'stek) przy wypinaniu, teraz przy crankach wypinam się błyskawicznie praktycznie niezauważalnie jakbym nie był wcale wpięty (takie mam przynajmniej wrażenie) ale nogę trzymają mocno i pewnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.