Skocz do zawartości

[tarcze przód] Tektro Auriga- opinie

K0xzc0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy ktoś z Was ujeżdżał to cudo?

http://www.allegro.pl/item583899000_hamule..._mm_okazja.html

Jest sens się w to pakować?

90kg,jeżdżę XC+miasto, amor Suntour Axon DRL. Lubię szybko! I nie lubię grzebać w hamulcach cały dzień!

Być może polecicie coś innego w podobnej cenie?

Czytałem o Avidach 3, średnie opinie(klamka guma i tego typu historie). Może coś Shimano?

Aha, jakaś piaścina do kompletu by się przydała choć pewnie i tak założę temat w kołach:) Ogólne rozeznanie zawsze jest pomocne!

P.S Na tył dam Vkę Avida SD5 prawdopodobnie:)

Napisano

Witam! Co do Hamulca Tektro Auriga komp mam trochę zastrzeżeń. Przejechałem nim ok. 700km. I nawet dobrze hamuje. Modulacja całkiem wporzo, ale nie postawi mnie dęba ten hampelek. Warzę 70kg i mam do tego hampla tarcze Tektro 160mm. Ja się za bardzo na tym sprzęcie nie znam, bo to dopiero początki, i powoli łapie co i jak. Rower z tym hamulcem mam dopiero dwa miechy. Wydaje mi się że klocki już są najbliżej jak mogą być ustawione tarczy. Może ktoś wie jak zwiększyć w tym hampelku siłę hamowania? A i tarcza jest w nim troszkę krzywa nie wiem czemu byłem w serwisie to naprostował tarczę i było git przez dzień może dwa. I tak dalej ociera. Myślę, że jak byś założył do tego hampla tarcze 180mm to by było git. No i oczywiście jak by się dało jakoś tę siłę hamowania zwiększy w tym hamplu. Może to ja mam coś rozregulowane, albo wadliwe.

Pozdro ;)

Napisano
Jak ważysz 90 kg i nie lubisz grzebać to odradzam. Radze ci jakieś hamulce na dot,a albo shimano od modelu br-m535. Po wymianie klocków shimano będą naprawde dobre.

Jeżeli nie zależy ci w pierwszej kolejności na masie a na trwałości to co do piaty polecam tą:

http://www.allegro.pl/item578460473_novate...ny.html#gallery

Ten Novatec to taka ja moja z tyłu :D Ale czy owa piasta jest na śruby czy niejaki Center Lock? jak to się ma do siebie?

Ten sprzedawca od hampli poniżej proponuje tarcze ale nie wiem, która mi potrzebna!

Czy mógłbyś rozszyfrować skrót "dot"? Nie rozumiem. :D

Sam hamulec to np.:

http://www.allegro.pl/item585510782_hamule...tyl_189pln.html

Ale tarcza 180-ka, mam rację?

Napisano

Do tych hampelków deore to tarcza 180mm min. przy twojej wadze 90kg, bo 160mm przy twojej wadze może być za słaba. Ten zestaw tych hampli co pokazałeś nie mają tarczy w zestawie. Ale tam sprzedawca proponuj. Myślę że 108mm dla ciebie w sam raz. Tylko nie wiem czy ta piasta mocowanie na 6 śrub czy Center Lock. Raczej na 6 śrub. ale to musi ktoś obeznany potwierdzić.

Obt. nie wiem co to za skrót. A ten Center Lock jest to patent sh*tmano, właśnie mocowania tarczy, zarówno piasta jak i tarcza są inne niż standard. I mówią, że to nie najlepsze rozwiązanie. Pozdro

Napisano

dot - to płyn hamulcowy taki jak w samochodzie. Shimano zaś jest na olej mineralny hydrauliczny.

Co do tarczy 160 i br-m535 to ja ważę więcej niż 90 i mi pasuje taki rozmiar, a jeżdżę na oryginalnych żywicznych klockach. Po zmianie na metaliczne powinno być super.

Większa tarcza ma sens gdy rower będzie używany na długich zjazdach co grozi zagotowaniem się hampli przy małej tarczy.

Napisano

Dzięki za zainteresowanie :)

Właśnie doczytałem conieco na temat tego Center Locka i faktycznie ludzie biorą starożytne śrubki! :D

Wiktorsam chyba mnie przekonałeś! Skoro jeździsz na tym i faktycznie się spisuje to nie ma co dłużej się zastanawiać!

A długo ich używasz? Czy faktycznie jest to bezobsługowe(chyba najbardziej boję się grzebania co tydzień w hamulcach!)?

Aha, i w czym jeździsz? XC czy coś lekkiego? może miasto?

Napisano

Jeżdżę pół na pół XC/miasto. Jak moc tych hamulców będzie niewystarczająca to możesz wstawić klocki metaliczne.

Co do bezobsługowości to chyba jeden z lepszych hamulców - ja mam od ponad 4 tyś km i nie robiłem przy nich nic.

Jedna uwaga - czy jeździsz zimą ? Bo przy -10 i niżej klamka może puchnąć w tych hamulcach - ja tak miałem, dało się spokojnie jechać, ale klamka była twarda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...