c1ach Napisano 21 Marca 2009 Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam, ostatnio napadła mnie jedna myśl, a nic nie znalazłem o tym na forum. Czy po długim nieużywaniu amortyzatora (chodzi o okres zimowy, podczas którego rower stał w garażu gdzie najmniejsza temperatura jaką odnotowałem to -7 ) należy "wymienić" powietrze w komorach? Wydaje się to trochę dziwne, ale czy podczas takiego zimowania powietrze nie zmienia jakoś swojej charakterystyki? Dla przykładu: w tym samym garażu przez zimę leżała piłka futbolowa i przez ten czas zrobiła się jakaś ciężka, a po wymianie powietrza w piłce wszystko wróciło do normy. A więc coś z tym powietrzem wewnątrz musiało się stać, ale czy w amortyzatorze też się dzieje coś podobnego? Czy zewnętrzna temperatura wpływa na powietrze wewnątrz amorka i na jego pracę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagno Napisano 21 Marca 2009 Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 hmm..a powietrze w oponach zmieniasz? Wg mnie nic nie trzeba robic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Z powietrzem nic nie powinno się dziać. Fakt, że zmienia ono swoją objętość w różnej temperaturze, ale nie wpływa to na jego skład. Na wiosne wystarczy dopompować ewentualny brak powietrza. Wymiana całego powietrza mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a co za problem wypuścić powietrze i napompowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrekxc Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 w niskich temperaturach objętość powietrza maleje, a co z atym idzie spada też jego ciśnienie w komorze. Po zimie powietrzny widelec może wydawać się się z tego powodu miękki, więc wystarczy tylko dopompować. Z piłką było podobnie. Słabo napompowana piłka sprawia wrażenie jakby była cięższa od tej bardziej napompowanej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.