dobry Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 Witam, Szukajka na forum nie pomogła za bardzo więc temat założyłem. Ponieważ napęd zmienić już muszę, do tej pory ujeżdżałem PG-950 z łańcuchem shimano lx i korbą FSA postanowiłem trochę zmienić i kupić korbę SLX (to na pewno) łańcuch jakiś (pewnie będzie zależało od tego, którą z tych dwóch kaset jak w temacie wybiorę) i właśnie kasetę sram lub shimano. Jak czytam opis na xtrabike http://www.xtrabike.pl/?co=42&nr=128&strona=0 - sram http://www.xtrabike.pl/?co=42&nr=1175&strona=0 - SLX to SLX jest wykonany ze stali a SRAM z utwardzanego aluminium. I tu problem. Co będzie lepsze? Wiadomo, alu twardsze i lżejsze od stali, ale szybciej będzie się zużywać pewnie. Czym jest to utwardzane alu? Do tej pory moja pg-950 nie spisywała się zbyt dobrze. Ułamały się ząbki z 6 i 8 zębatki. I to dość szybko. Lipa. Jednak 970 to klasę wyżej i może będzie dobrze? Ale jeszcze kolejne pytania: 1. Pytam użytkowników 970 jak tam żywotność (i czy jeździcie na więcej niż 1 łańcuchu)? 2. SLX pewnie jeszcze nie ma zbyt wielu użytkowników, którzy zrobili na przykład 10 tysięcy więc może użytkownicy jakichś LXów się wypowiedzą czy ich kasety są też ze stali i jak z żywotnością (i czy jeździcie na więcej niż 1 łańcuchu). 3. Ostatecznie, czy ktoś jest w stanie stwierdzić, że kombinacja 970+łańcuch sram+korba SLX będzie lepsza/gorsza od kaseta SLX+jakiś łańcuch shimano+korba SLX? Dodam, że chodzi mi zarówno o żywotność jak i kulturę zmiany przełożeń, będę śmigał na 3 łańcuchach a biegi przełączam XT 2008 zarówno z przodu jak i z tyłu. A różnica cenowa na takim xtrabike to prawie 30% przecie...
dobry Napisano 23 Marca 2009 Autor Napisano 23 Marca 2009 No to może inaczej ... 1. kaseta pg-970 + łańcuch pc-971 lub 2. kaseta SLX CS-HG80 + łańcuch cn-hg73 a może 3. kaseta SLX CS-HG80 + łańcuch pc-971 co uważacie?
Xanagaz Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 http://sram.com/en/srammountain/cassettes/9speed/pg970.php Material : Steel ?
kilroy Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Tutaj znajdziesz wypowiedzi odnośnie kaset SRAM vs SLX. Co do kasety LXa, to 10k przejechanych nie mam (chyba koło 5 będzie) i sprawia pozytywne wrażenie Osobiście poszukałbym LXa lub inwestowało w XT, bo w SLX przepłacisz za 3 zębatki na pająku, który właściwie wiele ci nie da poza zbiciem masy (tak sądzę ). Łańcuch Deore/LX i daje radę
me.wa Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 ja polecam slx + lancuch deore (najlepiej x2 albo x3) testowalem slx+sram i dziala, wiecej w temacie o moim rowerze sram+sram obecnie testuje taki zestaw w ht, sram 970 11-23+pg951. na razie dziala ale wiele od niego nie oczekuje. imho niekombinuj i kup juz sh jak reszte masz sh.
kello Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 Kaseta SLX + dwa gh 73. Z doswiadczenia mojego: kaseta lx z jednym lancuchem srama pc 59 pociagnela tyle samo dokladnie kmow (czyli okolo 6000) ile zestaw srama 770 plus dwa lancuchy pc 59 lub tez zestaw kaseta srama 990 plus dwa lancuchy hg73.. czy 93 nie pamietam. Takze bierz slx i do tego lancuchy shimano. Sram jest drogi i miekki. Nigdy srama juz nie kupie, aktualnie zajezdzam kasete xt i lancuchy hg 93 i poki co jest ok
swieru Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 no fakt łańcuchy srama są miękkie,ale kasety są ok ja osobiście jeżdze na pg 990+wiperman connex 909 i jest super polecał bym pg 970+hg 93 i powinno działać pozdro dla wszystkich...
Mod Team bogus Napisano 24 Marca 2009 Mod Team Napisano 24 Marca 2009 Odniosłem juz kiedyś inne wrażenie, że kasety Srama są miękkie i nawet nowy łańcuch robi z nimi co chce.
swieru Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 hmmm no niewiem u mnie wrażenie odwrotne że to kasety shimano są miękkie no może prucz xtr-a umnie ten sram lata a łańcuch do miekkich nie należy no cuż tyle opini ilu użytkowników
skydancer Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 hmmm no niewiem u mnie wrażenie odwrotne że to kasety shimano są miękkie no może prucz xtr-a umnie ten sram lata a łańcuch do miekkich nie należy no cuż tyle opini ilu użytkowników A koledze polecamy zakup słownika ortograficznego...
Rulez Napisano 24 Marca 2009 Napisano 24 Marca 2009 Odniosłem juz kiedyś inne wrażenie, że kasety Srama są miękkie To nie wrażenie ....
Mod Team bogus Napisano 26 Marca 2009 Mod Team Napisano 26 Marca 2009 Więc widzę, że nie jestem sam z tym spostrzeżeniem. Możesz opisać swoją sytuację z kasetami Srama?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.