Skocz do zawartości

[Hydraulika] Shimano BR-M575

Mathie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad wyborem hamulca hydraulicznego na przednie koło. Moją uwagę przykuł: Shimano BR-M575. Mięliście jakąś stycznośc odnośnie tego sprzętu? Jakie macie opinie? Jaką wybrać tarczę pod ten hamulec i piastę: Shimano-HB M665 SLX Central -Lock?

pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam. Odświeżę temat. Czy Ktoś miał okazję odpowietrzać te hamulce sposobem garażowym (strzykawki+wężyk)? Czy w ogóle jest to możliwe? W podanej instrukcji odpowietrzanie odbywa się za pomocą specjalnego zbiorniczka. Gdzie można dostać takie ustrojstwo? Pozdrawiam.

• 10 miesięcy temu...

Witam. Odświeżę temat. Czy Ktoś miał okazję odpowietrzać te hamulce sposobem garażowym (strzykawki+wężyk)? Czy w ogóle jest to możliwe? W podanej instrukcji odpowietrzanie odbywa się za pomocą specjalnego zbiorniczka. Gdzie można dostać takie ustrojstwo? Pozdrawiam.

dostać tego nie można nigdzie. Idź do tokarza, niech Ci taki "lejek" wytoczy. Gwint śruby, w miejsce której się lejek wkręca to M5. Sam tak zrobiłem i radzę sobie jakoś z odpowietrzaniem, choć kiepski ten mechanizm. Wystarczy jedna strzykawka 20ml i wężyk ze sklepu akwarystycznego się nada.

A datę tego posta czytałeś?

owszem, ale nikt nie dał odpowiedzi, a ja całkiem niedawno odpowietrzałem te hamulce. Może nie doczytałem regulaminu - jak rozumiem, nie powinienem dodawać postów do tematów starszych niż...?

Lejek jest zupełnie niekonieczny. BR 575 odpowietrza się dokładnie tak samo jak inne shimano. Wystarczy trzymać klamkę pionowo i po problemie.

zgadzam się, ale tak jest wygodniej, bo płyn się nie wylewa na klamkę i rower (jeśli nie zdejmiemy klamki z kierownicy). Zanim sobie wytoczyłem lejek, to raz udało mi się polać płyn po tarczy :/

kończąc temat - posiadam rysunek techniczny dla tokarza (może ktoś kiedyś skorzysta)

lejek.zip

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...