Skocz do zawartości

[GPS]Aplikacje dodatkowe do GPS na Symbianie i WM

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zapewne wielu z nas korzysta z telefonów działających na Symbianie lub na WindowsMobile. Wielu z nas telefony(ja na pewno tak :)) kupiło z myslą o korzystaniu z GPS podczas kolejnych tras rowerowych.

Niestety osobiście funkcjonalnością GPS na rowerze się nieco zawiodłem dlatego mam kilka pytań.

Czy korzystacie z telefonowych GPSów na rowerze? Jakich aplikacji podstawowych używacie(ja mam Garmin Mobile XT)?

I co mnie najbardziej interesuje jakich programow używacie do analizy przejechanej trasy lub do odtworzenia trasy którą chcielibyście przejechac?

Ja w temacie GPSów jestem zielony :).

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Ja używam programu GPS Tuner 5.4. Można mu wrzucić mapy z jpega, można wygenerować sobie mapę za pomocą google maps i innych podobnych usług. Zapisuje trasę i dodatkowo można sobie ustawić jak ma zapisywać trasę, czy każdy punkt jest zapisywany przy stałych odstępach czasu czy na przykład przy zakręcie o x stopni, i zmianie prędkości o y km/h czy zmianie odległości o z metrów.

Jest tam kompas, prędkościomierz, odległościomierz, wysokościomierz, liczy dystans trasy, sumuje podjazdy, zjazdy, pokazuje to procentowo, sumuje przewyższenia i oczywiście czas jazdy. Nie wymusza podświetlenia ekranu więc oszczędza baterię. Poza tym można go wykorzystać jak zwykłą nawigację samochodową do wyznaczania trasy. Trzeba tylko wcześniej posiedzieć przygotowując mapy.

Mapy przygotowuje się w darmowym programiku Map Calibrator.

No i tutaj wada - jest płatny. Kosztuje 24$. Ale z tym da radę sobie poradzić :)

Napisano

ja mam dwa SmartcomGPS + mapy Miedzia i wspomniany Garmin Mobile XT z mapa GMapaTOPO

Sprawowanie OK, eksport tras do pliku a pozniej na bikebrother.

Nie robie analiz bo mnie to nie interesuje, chce miec tylko slad trasy i mapy.

Jak ktos chce to moge mu wyslac mapy Miedzia,

tutaj przykladowo Marcin twoja okolica :)

http://img9.imageshack.us/img9/5267/pl2a2.jpg

Napisano

Chwała Ci dobry człowieku za tą mapę :). Latam po tej okolicy ale, że w rejonie mieszkam od 3lat z racji bezpieczeństwa w niektóre wsie się nie zapuszczałem.

No oki czy w takim razie znajdziemy cos pod Symbiana z możliwością zapisu i analizy trasy?

Napisano

Interesuje mnie głównie możliwość pokazania trasy na mapie. Fajną sprawą była by chociaż część funkcji z GPS Tuner: Jest tam kompas, prędkościomierz, odległościomierz, wysokościomierz, liczy dystans trasy, sumuje podjazdy, zjazdy, pokazuje to procentowo, sumuje przewyższenia i oczywiście czas jazdy.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Nokia Sportstracker (http://sportstracker.nokia.com/nts/main/index.do) to program dedykowany specjalnie do analizy różnego rodzaju aktywności ruchowej. Wprawdzie nie pokieruje cię on po szlaku (tak jak np garmin mobile xt z gpmapą topo), posiada natomiast moduł dziennika treningowego z zapisanymi danymi dotyczącymi przebytej trasy. Każdy z uruchomionych i zakończonych trybów aktywności można następnie wgrać na konto w nokii i wówczas masz możliwość zintegrowania swojej trasy np z google maps. Program jest aplikacją darmową, jego działanie sprawdziłem na N95. Niezależnie od wad samego telefonu i opóźnionej reakcji jego gps sam program działa bez zarzutów. W wielkim świecie mają możliwość dokupienia pulsometru, który łączy się z programem przez bluetooth.

Inną ciekawostką z nokii jest np nokia step counter http://betalabs.nokia.com/betas/view/nokia-step-counter

który jest licznikiem kroków współdziałającym z czujnikiem ruchu wbudowanym w n95. Wprawdzie od samej aplikacji do licznika kadencji droga daleka, aczkolwiek polecam uwadze - kto wie o przyniosą najbliższe miesiące. Aplikacja darmowa.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeśli chodzi o mnie to GPS testuję na rowerze (i nie tylko) od ok. roku. Jeśli chodzi o oprogramowanie pod WM to testowałem ich wiele z czego używam aktualnie dwóch: Oziexplorer i Garmin Mobile XT z gp mapą topo. Pierwszy do jazdy w terenie drugi do jazdy po mieście. Głównym problemem obu są mapy... Gp mapa topo tylko w niektórych rejonach Polski jest "pradziwą" mapą topo, w innych rejonach to zwykła gp mapa... no ale ta mapa jeszcze nie ma roku od pierwszego wydania i miejmy nadzieję, że w następnych wydaniach Garmin bardziej się postara. Mapy do Oziego to zupełnie inny świat. Dzięki mozliwości tworzenia własnych map na podstawie chociażby skanów papierowych mamy ogromne możliwości, choć odpowiednia kalibracja ich nie jest wcale taka łatwa. Na szczęście dostępne sa w interencie gotowe zestawy zeskanowanych map (np. stare sztabówki 1:50000). Najciekawsze mapy mozna znaleźć na dzień dzisiejszy na geoportal.gov.pl, nawet gdzieś widziałem program do ich kalibracji.

Jeśli chodzi o programy GPS na rower to brakuje mi jeszcze takiego indywidualnego trenera... wiem, że niekótre gps-y miały opcję ścigania się z wirutalnym partnerem, może jest taki program pod WM?

Testowałem także GPS Tunera - całkiem fajny programik, ale sposób obsługi map nie przypadł mi do gustu.

• 2 miesiące temu...
Napisano

nie wiem czy się komuś przyda ale ja korzystam ze sportypal www.sportypal.com jest darmowy, analizuje cos tam (mnie to nie interesuje za bardzo) no i jest ślad po jeździe.

• 2 tygodnie później...
Napisano

www.javase.pl tam się wszystko dowiesz bo ja wiem też dużo na ten temat ale za dużo by gadać.

Napisano

Osobiście używam na rowerze... AutoMapy. Ale już spieszę z wyjaśnieniem - dotąd rzadko zdarzały się wycieczki w bardzo nieznane, więc używałem tylko do zapisu trasy. No i do miejsc, gdzie asfaltem/gruntową większą da się dojechać też sobie radzi.

Do analizy natomiast dawno temu próbowałem raz SportTracks. Polecam, bo jest to wspaniały program. Można wrzucić zapis trasy, on liczy statystyki i chyba z tego co pamiętam nawet wykres różnicy poziomów robi.

http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/

A do prostszej "analizy" z której często korzystałem to wrzucanie zapisu trasy do googlemaps - łatwiej wtedy pokazać ewentualnie znajomym jakąś fajną trasę itp. za pomocą linku.

Napisano

Ja korzystam z zestawu Nokia E51 + GPS Navibe BG735 (+ dodatkowo mam drugiego Navibe zawsze ze sobą jakby ten pierwszy się rozładował :) ), a do tego najlepszy moim zdaniem program Nokia Sports Tracker.

Tu masz stronę poświęconą temu programowi http://sportstracker.nokia.com/nts/main/index.do

A tu przykładową moją trasę, żebyś mógł zobaczyć jak to wygląda http://sportstracker.nokia.com/nts/workout...x.do?id=1264406

Według mnie program jest najlepszy na rynku i naprawdę mocno rozbudowany

Napisano

debek88: jak długo ta Nokia trzyma z włączonym GPSem (chodzi mi o baterię)? I jak z zasięgiem tego zestawu (a właściwie - telefonu) w górach? I czy występują jakieś opóźnienia w odczycie - jeśli tak, to jak duże?

Napisano
  Ecia napisał:
debek88: jak długo ta Nokia trzyma z włączonym GPSem (chodzi mi o baterię)? I jak z zasięgiem tego zestawu (a właściwie - telefonu) w górach? I czy występują jakieś opóźnienia w odczycie - jeśli tak, to jak duże?

Wszystko zależy od ustawień jak miałem włączoną opcje ciągłego podświetlenia ekranu to telefon padł mi po 3h dodam, że tel miał włączone cały czas połączenie bluetooth i analizę sygnału gps :wub::P:icon_mrgreen:, więc to i tak dobry wynik. Po wyłączeniu podświetlenia można spokojnie jeździć cały dzień ostatnio jeździłem ok 3h następnego dnia znowu 3h do tego dochodziły smsy i rozmowy telefoniczne, a tel się nie rozładował, ale raczej z praktycznego punktu staram się co noc ładować tel żeby mnie nie zawiódł następnego dnia podczas jazdy :D :D :P .

Jak zasięg w górach ?? hmmm myślę, że taki sam jak na każdym innym zakątku Świata, oczywiście gps najlepiej odbiera na otwartej przestrzeni, ale w gęstym lesie też daje rade, dodam tylko, że ja worze odbiornik w torbie pod siodełkowej więc z góry mam gorszy sygnał, ale wszystko dobrze działa.

Opóźnienia?? no nie wiem pewnie są każdy dostępny odbiornik ma aktualizacje sygnału maksymalnie co 1 sekundę, więc można to nazwać opóźnieniem :P no chyba, że masz dostęp do odbiorników których używa Wojsko to wtedy nie będziesz miał opóźnień i większą dokładność, bo jak pewnie wiesz każdy cywilny odbiornik jest obarczony błędem ok 5m tak na wszelki wypadek jakby jakiś maniak chciał skonstruować rakietę naprowadzana GPSem :P :P :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.