osik Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Mam ramę Merida Kalahari która nie ma [tył] tych dwóch "dziurek" na przykręcenie hamulca tarczowego. Wymyślili juz jakis inny sposób czy zostaje tylko wymiana ramy ,ewentualnie dospawanie,chociaż z tym to raczej tylko teoretycznie. ...no chyba ,że Ktos juz tak robił ? (jutro wrzuce lepsze foto) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3na Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 zmiana ramy kiedyś też się borykałem z takim problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 tylko spawanie. ewentualnie dorabianie obejmy (nie wiem jak z mocowaniem nizęj tj blizej osi kola) na forum był kiedys temat w ktorym ktoś zaprezentował dzieło tego typu i wyszło mu całkiem dobrze. nie wiem ile jest warta twoja rama i jakie chcesz hamulce hydrauliczne kupic - ale chyba warto pomyśleć o zakupie ramy - potraktować to jako inwestycję przyszłościową - może nawet istotniejszą niż zmiana hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jest sposób żeby zamontować tarczówkę do takiej ramy bez jej spawania. Woodman robi taki adapter -> http://www.woodmancomponents.com/catalog/c...dis&lang=en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No właśnie chodziło mi o coś takiego jak Woodman tylko cena większa niż wartość ramy ... 167$ czyli jakieś 650zł... Pomyśle nad spawaniem bo to wydatek około 50zł,w porównaniu do ...spawania felgi samochodowej. Nie chce Vbrakeów bo mam mieszane uczucia co do póżniejszego centrowania koła...a koła też chce nowe to tymbardziej mi szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 50 zł za? materiał plus wykonanie mocowania plus spawanie? spawanie to raczej najmniejszy problem, co do pozostałych rzeczy to już ciut umiejętności wiedzy i kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Widziałem kiedyś taki zestaw firmy Point - http://www.pointracing.de/pointracing/htm_...pr-bremsen.html (na dole strony). Cena niższa niż Woodmana, bo bodajże w rejonie trzech stówek była, ale i tak za tyle mozna kupic jakąś w miarę rozsądna ramę z "normalnym" mocowaniem tarczówki. A tu kilka samoróbek: http://tandem-fahren.de/Mitglieder/Christo...DiskAdapter.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Szkoda w tą ramę inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Wieczorem zrobie dobre zdjęcie i powiecie czy warto czy nie warto inwestować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3na Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nie ma sensu. to musi być dobrze i precyzyjnie przyspawane, pozatym spawanie 50zl i do tego dojdzie malowanie- szkoda roboty. Lepiej zainwestować w nową ramke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Zrób dokładne, wyraźne zdjęcie całej ramy - inaczej trudno będzie cokolwiek powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Merida Kalahari 590...w sumie dobrze mi się na nim jeżdzi ale chciałem zainwestować w koła,opony ,kasete i własnie tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 jeżeli sztyca jest wyciągnięta pod Ciebie, to ramka jest za duża. Poszukaj nowej, lepsze ramy;) trochę mniejszej. Do tego porządne v-ki i bedziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 że jest za duza to wiem :] o jakieś 5cm jak stoje to mam ją w najnizszym punkcie dotykającą krocza :] Sztyca podemnie....tzn w którym miejscu ? możesz zrobić tam kreski bo nie jarze? :/ albo opisać bo rozumie z tego,że niby siodełko jesty na poziomie kiery tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 pod ciebie znaczy, czy rower na zdjęciu ustawione ma siodełko w pozycji w jakiej ty na nim jeździsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 no w takiej jak jeżdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ramę masz za dużą co widać na zdjeciach - sztyca siedzi głęboko w rurze podsiodłowej i wystaje tylko jej krótki odcinek z ramy. można gdybać ze jeździsz dh na tym rowerze albo że rama jest na ciebie za duźa właśnie. inwestycja w koła opony kasetę (więc i prawie na pewno łańcuch i podobnie zębatka w koronie) oraz hamulce.... duźo tego jak na rower o ramie nie w twoim rozmiarze. moźe przemyśl zakup całego roweru? sprzęt nowy, na gwarancji, dobrany do ciebie rozmiarowo - to moźe okazać sie sensowniejszą inwestycją niź zakup tego co wymieniasz a wcale nie nadszarpnąć bardziej twojej kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Maxymalnie ile mógłbym wydać to 3 tysiące,choc na dzień dzisiejszy mam 0 :] Za 3 tysiące to chyba nie poszaleje.... Chyba,że macie jakieś pomysły... Jedyne co rzuciło mi sie w oczy to http://www.allegro.pl/item582540336_cube_a...es_xt_20_c.html Dobre to ? ...a druga sprawa to ile moge dostać za ten mój sprzęt z fotki? Oprócz ramy Merida to osprzęt Sram 3 ,koła jakieś takie tańsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Tarcze też chcesz jakimś dorabianym adapterem przykręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 tarcze to juz bez adapterów bo chciałbym zmienić koła ale co do ostatecznej decyzji to czekam na odpowiedz na mój poprzedni post ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 za 3tys możesz kupić albo złożyć już dobry rower a na używkach nawet bardzo dobry . A stary proponowałbym sobie zostawić jako drugi/zastępczy, zawsze się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ramę masz za dużą co widać na zdjeciach To nie jest tak prosto jak piszecie - Kalahari są krótkie ! ,więc rama na długość może być OK. tylko podsiodłówka jest za wysoka - przed zakupem nowej ramy (roweru) trzeba się dokładnie zastanowić i przeanalizować wymiary ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Marca 2009 Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ja bym nie modernizował starocia, bo znając życie wymienisz wszystkie części na nowe, tak, że ze starych będziesz mógł z powrotem złożyć tą samą kalahari. Tu masz świetny rower - http://www.allegro.pl/item578774765_unibik...9_19_opole.html Zaciągaj kredyt i bierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osik Napisano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 no faktycznie :/ jak zobaczyłem/dodałem ceny amora,hamulcow,kół,opon,ramy itd tego Unibike z linku to wychodzi na to,że jakbym chciał złożyc to bym musiał wydać conajmniej pół raza tyle... Problem z kasą bo tak to bym juz go brał.... No nic...wrzuce na allegro tą Meride i nastawiam sie na nowy,kompletny. Jeszcze tu wróce jak bede mial już kase w ręce. na razie dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.