Skocz do zawartości

[rama]Jak zamocować tarczowy hamulec na ramie bez mocowania do tarcz?

osik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ramę Merida Kalahari która nie ma [tył] tych dwóch "dziurek" na przykręcenie hamulca tarczowego.

Wymyślili juz jakis inny sposób czy zostaje tylko wymiana ramy ,ewentualnie dospawanie,chociaż z tym to raczej tylko teoretycznie.

...no chyba ,że Ktos juz tak robił ?

(jutro wrzuce lepsze foto)

rs3019_Przechwytywanie.JPG

tylko spawanie. ewentualnie dorabianie obejmy (nie wiem jak z mocowaniem nizęj tj blizej osi kola)

na forum był kiedys temat w ktorym ktoś zaprezentował dzieło tego typu i wyszło mu całkiem dobrze.

nie wiem ile jest warta twoja rama i jakie chcesz hamulce hydrauliczne kupic - ale chyba warto pomyśleć o zakupie ramy - potraktować to jako inwestycję przyszłościową - może nawet istotniejszą niż zmiana hamulców.

No właśnie chodziło mi o coś takiego jak Woodman tylko cena większa niż wartość ramy ... 167$ czyli jakieś 650zł...

Pomyśle nad spawaniem bo to wydatek około 50zł,w porównaniu do ...spawania felgi samochodowej.

Nie chce Vbrakeów bo mam mieszane uczucia co do póżniejszego centrowania koła...a koła też chce nowe to tymbardziej mi szkoda...

Widziałem kiedyś taki zestaw firmy Point - http://www.pointracing.de/pointracing/htm_...pr-bremsen.html (na dole strony).

Cena niższa niż Woodmana, bo bodajże w rejonie trzech stówek była, ale i tak za tyle mozna kupic jakąś w miarę rozsądna ramę z "normalnym" mocowaniem tarczówki.

A tu kilka samoróbek: http://tandem-fahren.de/Mitglieder/Christo...DiskAdapter.htm

że jest za duza to wiem :] o jakieś 5cm

jak stoje to mam ją w najnizszym punkcie dotykającą krocza :]

Sztyca podemnie....tzn w którym miejscu ?

możesz zrobić tam kreski bo nie jarze? :/ albo opisać bo rozumie z tego,że niby siodełko jesty na poziomie kiery tak ?

ramę masz za dużą co widać na zdjeciach - sztyca siedzi głęboko w rurze podsiodłowej i wystaje tylko jej krótki odcinek z ramy. można gdybać ze jeździsz dh na tym rowerze albo że rama jest na ciebie za duźa właśnie.

inwestycja w koła opony kasetę (więc i prawie na pewno łańcuch i podobnie zębatka w koronie) oraz hamulce.... duźo tego jak na rower o ramie nie w twoim rozmiarze. moźe przemyśl zakup całego roweru? sprzęt nowy, na gwarancji, dobrany do ciebie rozmiarowo - to moźe okazać sie sensowniejszą inwestycją niź zakup tego co wymieniasz a wcale nie nadszarpnąć bardziej twojej kieszeni.

Maxymalnie ile mógłbym wydać to 3 tysiące,choc na dzień dzisiejszy mam 0 :]

Za 3 tysiące to chyba nie poszaleje....

Chyba,że macie jakieś pomysły...

Jedyne co rzuciło mi sie w oczy to http://www.allegro.pl/item582540336_cube_a...es_xt_20_c.html

Dobre to ?

...a druga sprawa to ile moge dostać za ten mój sprzęt z fotki?

Oprócz ramy Merida to osprzęt Sram 3 ,koła jakieś takie tańsze...

ramę masz za dużą co widać na zdjeciach

To nie jest tak prosto jak piszecie - Kalahari są krótkie ! ,więc rama na długość może być OK. tylko podsiodłówka jest za wysoka - przed zakupem nowej ramy (roweru) trzeba się dokładnie zastanowić i przeanalizować wymiary ramy.

no faktycznie :/ jak zobaczyłem/dodałem ceny amora,hamulcow,kół,opon,ramy itd tego Unibike z linku to wychodzi na to,że jakbym chciał złożyc to bym musiał wydać conajmniej pół raza tyle...

Problem z kasą bo tak to bym juz go brał....

No nic...wrzuce na allegro tą Meride i nastawiam sie na nowy,kompletny.

Jeszcze tu wróce jak bede mial już kase w ręce.

na razie dzieki !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...