damian9310 Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 witam mam problem z moja kasetą mianowicie od jakiegoś czasu usłyszałem lekkie hałasy z tyłu i poczułem na korbie lekkie wibracje wiec chciałem to sprawdzić i okazuje sie ze moja kaseta jest jakby krzywa gdy kręci się to względem łańcucha przesuwa się ona tak jakby lekko wskakując na kolejne przełożenie trochę mnie to zajęło niepokoić czy to zużycie kasety czy może piasty? jak mogę to sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 hmm luz na kasecie jest zawsze ale możliwe, że masz krzywą os? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian9310 Napisano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nie ośka na pewno jest prosta bo kaseta porusza sie także względem reszty kola rusza sie tylko ona a ce kolo jest proste spróbuje sprawdzić czy kaseta nie poluzowała sie a może to bębenek złapał luz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dokrec zakretke od kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 hmm luz na kasecie jest zawsze Taaak tu sie trzeba zgodzić tyle ze ten luz kasety to w rzeczywistościu luz na bebenku Proponuje wyciągniecie koła, odkrecenie kasety i sprawdzenie wszystkiego po kolei. Czy oska nie jest krzywa, moze minimalnie, czy bebenek sie nie rozleciał i nie robi nam krzywej roboty i ostatecznie czy kaseta sama w sobie se wydaje być prosta i nic jej nie dolega. Jezeli coś jest poniszczone to wymienić bądź naprawić jak sie da, jak wszystko jest niby ok to jest temat do głebszej analizy. Dodam od siebie ze tez jakis czas temu odczuwałem takie jakby wibrowanie korby. Ustopiło swego czau jak wyciągałem koło i zauwazylem ze hak od przerzutki jest krzywy, to go wyprostowałem i wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian9310 Napisano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 narzazie nie mam klucza od kasety wiec nie mogę odkręcić ale już zamówiony i czekam na niego z obserwacji z zewnątrz wygląda ze ta nakrętka rusza sie razem z kasetą czyli wydaje mi sie ze to luz na bębenku moze sie poluzował a czy bębenek da sie kupić osobno znaczy bez kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 20 Marca 2009 Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Bębenek jest w zestawie z piastą (i jej częścią), a nie z kasetą Ogólnie da się sam wymienić, tylko napisz jaki masz model tej piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian9310 Napisano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 piaste mam fc-m511 JAK DOBRZE PAMIETAM ale na poziomie deore jest na pewno zamowilem sobie juz klucz kasete lancuch i odrazu przerzute bo i tak mialem zmieniac bo mialy juz troche nabike kilosow w takim razie jak rozbiore to to zobacze jak nie dam sobie rady napisze do was ogólnie dzięki za odpowiedź!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Kupno nowego bebenka wchodzi w rachube jak znajdziesz jakiś w miare tanio. Po sklepach to ok 50 zł mozna za to nowa piaste całą kupić. Swego czasu były na allegro za 35zł. Tez chciałem wymienic bebenek a wymieinlem cala piaste bo taniej wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.