Skocz do zawartości

[bagażnik na sztyce] Czy ktoś używa?

Svolken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie to chodzi mi o bagażnik firmy Topeak z torbą. Jak widziałwem, to torba mocuje się do bagażnika za pomocą takich dwoch zatrzasków w dnie. Wygląda to solidnie i całkiem mocno trzyma, ale...jeśli ktoś tego używa to bardzo bym prosił o jakieś spostrzeżenia, żeby nie mieć wątpliwości. W torbie chcę wozić aparat foto z drugim obiektywem. Jakieś 2-3 kg plus jakieś drobiazgi. Na plecach nie mam ochoty. Wystarczy, że 2 litry wody targam jak wielbłąd ;)

--- 17.03.09.:

Cisza...nie dobrze...czyżby do kitu ten sprzęt?

Napisano

Bagażnika na sztycę (choć nie pamiętam, jakiej firmy) używał na pewno Konkor. Co prawda, od dawna już nie widuję go na forum - ale możesz mu wysłać zapytanie na PW ;)

Napisano

Myślę, że na przewożenie aparatu lepiej sprawdzi się torba na kierownicę. Mając aparat z tyłu bez przerwy bym się oglądał, czy jeszcze tam jest...

Napisano

zdecydowanie koloture ma racje, poszukaj jakiejs torby na kierwonice koniecznie nieprzemakalnej. tylko zeby ci sie aparat zmiescil. i nawet duzo taniej ci wyjdzie.

Napisano

Hmmm...to trochę krzyżuje mi plany, bo na kierownicy już prawie nie mam miejsca :) ale faktycznie odpada sprawa sztycy. Z drugiej strony to torba ma być bez kieszeni. Taka dopasowana do rozmiaru belki. No nic...będę krećił się za tym dalej. Dzięki za namiar.

Napisano

na pewno znajdziesz na kierownicy miejsce na torbe. z tego co wiem, tam chyba tylko rzepami przypinasz ja do kiery. takze zabiera ci jakies 2 cm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam taki bagażnik Autora (jak ktoś jest chętny to odsprzedam). Użyłem go 3 razy na całodzienne wypady (Suwalszczyzna). Przy ostrej jeździe trochę rysuje sztycę i przemieszczał się kilka razy na boki pomimo starannego dokręcenia. Woziłem na nim ok 2,5kg w worku nieprzemakalnym przytwierdzonym za pomocą linek transportowych. Na spokojne wypady ok, ale na pewno nie do przewożenia sprzętu foto - strasznie go wytrzęsie i możesz mieć zniszczony aparat.

• Mod Team
Napisano
W torbie chcę wozić aparat foto z drugim obiektywem. Jakieś 2-3 kg plus jakieś drobiazgi. Na plecach nie mam ochoty.

Sądząc po wypowiedzi jest to jakowaś lustrzanka cyfrowa jak przyupszczam :w00t: Dość drogi sprzet nawet jak na "najbadziewniejesze" modele.

W parze z ceną idze rózniwez ich delikatność. Mechizm lustra jest dośc wrazliwy (nie wspominąjąc o ultrasoniczniych napedach AF i IS czy VR) i moze wytzrymały na upadek ze stołu na pytki (eos 1d) ale ciągłe telepanie sie w bgazniku rowerowym to dla niego powolna i bolesna smierć aaa i dla właściciela nie lada wydatek.

Jak dlamnie miejsce takie sprzetu jest na plecach (lekki offtop), sam troche biegam z lustrem to moge conieco powiedzieć :) Weź pod uwage ze plecy w baaardzo duzym stopniu tłumią wszelkie drgania. Moze i to nie wygodne ale najlepsze miejsce na aparat.

Co do bagaznika powinien sie sprawdzić na przysłowiowy chleb czy mleko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...