Skocz do zawartości

[siodełko] Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow

jmc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z jaką siłą należy skręcać śruby jarzma sztycy mocujące karbonowe pręty siodełka Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow, by nie doszło do uszkodzenia prętów?

Sztyca, na której "siedzi" siodło to Ritchey WCS Carbon.

Wprawdzie na sztycy jest wytłoczone info: >max. 16Nm<, ale coś czuję, że dla karbonu powinno to być znacznie mniej.

Zresztą na markowych sztycach innych producentów wartości te zwykle oscylują blisko 10Nm.

W pudełku z siodełkiem nie było żadnych technicznych ani montażowych wskazówek w tej kwestii. A serwisie producenta najpierw zasugerowano mi skręcić owe śruby z takim momentem, jaki widnieje na sztycy, czyli niby 16Nm; zaś na moją wyrażoną wątpliwość, czy aby nie jest zbyt wiele dla karbonowych prętów, odpisano równie mało precyzyjnie, żeby nie przekraczać 12Nm.

Nadal mam obawę, że w tym zestawieniu i 12Nm jest nieco za wiele. A ile dokładnie być powinno - nigdzie nie udało mi sie znaleźć.

Aha, stosuję również specjalny smar do ściskanych elementów karbonowych, którego zadaniem jest uniemożliwianie ślizgania się elementów, pozwala na mniejszy docisk śrub, a to zabezpiecza karbon przed nadmierną kompresją.

Proszę zatem o poradę tych, którzy używają podobnego zestawu sztyca/siodło i stosują sprawdzone momenty skręceń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...