Skocz do zawartości

[buty] SPD Sidi Bullet vs Scott Team vs Shimano M086

lostek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić moje pierwsze buty SPD. Mam pedały Shimano PD-M540 i waże 50kg (jeśli to ma jakiś wpływ). "Wożę się" rowerem MTB Poison Zyankali T. Cena butów waha się w granicach 270-370zł. Na allegro znalazłem ciekawe oferty: SIDI Bullet 2, Scott Team i Shimano M086. Potrzebuję tych butów zarówno do jazdy w terenie jak i po szosie. Będą również używane na paru maratonach (Skandia i Mazovia) Proszę o pomoc. Będę wdzięczny za każdą radę.

SIDI BULLET 2 - cena 330zł + wysyłka, zapinane na 3 rzepy, Sidi raczej najlepsza firma ale nie wiem czy to przekłada się na tych butach, strona z aukcją: http://allegro.pl/item572973795_buty_sidi_...rwone_nowe.html

SCOTT TEAM - cena 310zł + wysyłka, Zapinane również na 3 rzepy, nie wiem czy Scott robi dobre buty ale są w kręgu moich zainteresowań, link do aukcji: http://allegro.pl/item579918173_buty_scott_team_44.html

SHIMANO M086 - 320zł + przesyłka kurierem gratis i gratis pokrowiec Shimano, zapinane na 2 rzepy i klamrę, link z aukcją: http://allegro.pl/item575777414_nowe_buty_...isy_roz_43.html

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, bo mam dylemat z wyborem. Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.

Jesienią wyrwałem scott team za nieco ponad 200pln (wyprzedaż modelu '08).

Przymierzałem wcześniej sidi w rozmiarze 44 i ledwo mogłem wcisnąć stopę, zarówno wzdłuż jak i wszerz. Wychodziło na to, że powinienem szukać romiaru 46-47, innymi słowy mają dziwną rozmiarówkę i byś musiał wpierw przymierzyć but gdzieś w sklepie zanim kupisz przez internet.

Z shimano przymierzałem model M085, 44 było za małe, natomiast 45 za duże, do tego zbyt szerokie, niestety mi osobiście nie przypasowały, ale sporo osób się na nie decyduje.

Co do scotta to nie mam problemu z jazdą w nich w terenie, ani po szosie. W grubej skarpiecie można jeździć gdy jest chłodno, a w cieplejsze dni wentylację czuć bardzo dobrze na stopie. Wygodą porównywałbym do sportowego obuwia adidasa, przy czym scott posiada niemalże taką samą rozmiarówkę jak adidas. Zamawiałem przez internet rozmiar 45, moja stopa to 280mm, deklarowana długość wkładki w obuwiu 285mm, czyli równo wymagane 5mm więcej niż długość stopy i trafiłem idealnie. Kołki w komplecie wykonane są z twardego tworzywa, które oczywiście szybko potrafi się poobcierać, ale na szczęście projekt obuwia umożliwia bezproblemowe chodzenie w nich, bez sytuacji gdy ryje się kołkami po chodniku.

A gdy podjeżdżasz pod ostre górki to nie luzują ci się rzepy jak ciśniesz mocno pedał w górę? Bo słyszałem, że buty na 3 rzepy często się luzują gdy wjeżdżasz pod strome górki.

A co myślicie o butach Shimano M182? Są na 2 rzepy i klamrę, włókno szklane, cena 380zł.

Często robię podjazdy, czasami ciągnę pedał itp. i nie było problemu żeby którykolwiek rzep się luzował. Wydaje mi się, że z czasem rzepy przestaną działać jak należy bo się "wyrobią" od zapinania i odpinania, ale zanim do tego dojdzie minie masa czasu, a nawet jak już rzepy przestaną trzymać, to można takie coś łatwo naprawić. W każdym razie wiadomo, że każde buty trzeba z czasem wymienić, tyle że w razie awarii łatwiej przeszyć rzep niż podmienić uszkodzoną klamrę.

Lostek jeśli chodzi o rzepy w SIDI Bullet to po sezonie jazdy nadal można nimi tamować krew w stopie ;).

Nie wiem jak Scott ale SIDI są cholernie sztywne, dla niektórych mogą być nawet zbyt sztywne.

Jest to świetny but sportowy jednak dla osób które lubią czasami podejść/podbiec proponował bym jednak poszukac coś z miekszym protektorem.

But niesamowicie mocno wentylowany. Naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić żeby spociła się w nich noga.

Marcin, nie tylko po sezonie, po kilku sezonach również da się rzepami w Bulletach zatamować krew w nodze :) Moje Bullety mają już kilka lat i poza tym że delikatnie się zrobiły większe to nie zauważyłem aby stały się mniej sztywne czy aby rzepy straciły swoją moc.

Jeździłem w shimano (model zapinany na dwa rzepy) i powiem tylko tyle, że o wiele lepiej czuję się w moich Sidi, są wygodniejsze (w shimano po około 20km potrafiła mi noga w butach zdrętwieć, a w Sidi trasy po 100km nie są straszne).

Poza tym w Bulletach da się chodzić, trzeba się tylko przyzwyczaić. Są bardzo dobrze wentylowane przez co w okresie jesienno-zimowym może być w nich zimno, za to w lecie stopa się aż tak jak w shimano nie poci.

Witam,

Podepnę się pod temat. Mam zamiar kupić buty shimano ale nie wiem czy kupić m076:

http://www.allegro.pl/item583947152_nowe_b...zarne_r_43.html

czy może m086:

http://www.allegro.pl/item583875590_nowe_b...azowe_r_43.html

Warto dopłacić te 40 zł za klamrę ? Zastanawiałem się czy nie jest tak w m076 że rzepy na podjazdach albo w mocnym pedałowaniu nie odepną się.. Z kolei m086 mam taką wizję że po jakimś czasie (może nawet niedługim) ta klamra się rozpadnie... Mógłby ktoś poradzić ?

Klamra będzie wygodniejsza do regulacji, zwłaszcza podczas jazdy, ale jeśli kupisz rzepy, to nie ma szans, żeby puściły, nawet jak to będzie bardzo stromy podjazd. Poza tym, buta nie porawia się co 5 minut. Oba systemy są dobre, ale klamra jest nieco wygodniejsza do regulowania. Moje rzepy mają ponad rok i nie mam z nimi problemu, a jeździłem całą zimę, poza tym, pewnie można u szewca lub krawca je przeszyć w razie potrzeby.

Witam

Używałem butów Scott Team przez 4 sezony - jeżdzę sporo i ostro :), podbiegam po kamolach i się nie przejmuję itp i jedno co mogę powiedzieć to to że są REWELACYJNE - sztywne, bardzo dobra podeszwa i bieżnik który nie ślizga się. Możliwość zamontowania kołków. Bardzo trwałe i dobre buty i wyglądają za######iście. Właściwie nie mają wad :D

• 2 tygodnie później...

Przez większość czasu jeżdziłem w butach Shimano na 2/3 rzepy i ostatnio skusiłem się na Sidi Eagle. Jeżeli mam być naprawdę szczery, to jeżeli tylko to możliwe to bierzcie buty z KLAMRĄ. Przymierzałem się do bulletów, ale to co noga czuje jak się zaciska tą klamrę..no bosko.

Kupilem 3tyg temu nowe SIDI bullet z kolcami i wczoraj przeszly test bojowy na maratonie w gdansku. Owszem sa to buty typowo sportowe i sa twarde jak 100 ch...ow :icon_wink: no ale po to byly stworzone. Jak dla mnie perfekcyjnie noga lezy, paski mozna ustawic idealnie zeby nie zgniataly stopy. Na stromych podjazdach kolce sprawuja sie cud miod. No po prostu jestem zadowolony i czuje ze potrzymaja naprawdę dlugo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...