wawaking Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 cześć wszystkim.mam problem z wyregulowaniem hamulców V (ramion/szczek?)jedne ramie mi bardzo słabo odbija i przez to kostki hamulcowe mi obcierają o obręcz.czy to oznacza wymianę ramion?myślę ze dobrze reguluje bo u znajomego regulowałem i jest wszystko ok.ramiona to jakieś Artek Vigorus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pobaw się sprężyną która naciąga szczękę. Najprawdopodobniej masz jedną za mocno naciągniętą a drugą za słabo. Sprężyna to taki drut który powoduje między innymi że szczęki odbijają po zwolnieniu klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Zazwyczaj można regulować naciąg sprężyny w przynajmniej jednym ramieniu. Służy do tego mała śrubka umieszczona przy osi obrotu ramienia. Tu masz dość prostą instrukcję http://turystyka.interia.pl/rower/porady/n...ake,888565,2416 Ale zanim weźmiesz się za regulacje, wyczep fajkę z zaczepu i sprawdź, czy oba ramiona poruszają się swobodnie. Jeżeli której będzie stawiać opór, to trzeba odkręcić szczękę i porządnie wyczyścić zawias, np benzyną i potem nasmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawaking Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 trochę sie tym bawiłem ale boje sie pęknięcia i efektów nie ma .dzięki za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pęknięcia czego ? Po to to(regulacja) jest żeby tego używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawaking Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 pęknięcia sprężyny przy jej podginaniu ręcznie nie ta śrubką mam 2 pytanie czy jak by po wizycie w serwisie sie okazało ze lepiej wymienić ramiona to na co polecili byście wymienić?dodam ze mam klamki z manetkami(to ma chyba znaczenie)czy przy okazji wymienić pancerze?linki? bo klocki to widzę ze do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toms Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Możesz wziąć jakiekolwiek v-ki shimano. W tamtym roku kupowałem do starego roweru parę Deore, całkiem ładny wygląd, kosztowały niecałe 30zł (komplet na jedno koło). Pancerzy i linek nie musisz wymieniać, chyba że są stare, pozałamywane i ciężko chodzą. Jeśli linki chodzą w miarę ok, to wystaczy tylko że wykręcisz ją ze starej szczęki, zakręcisz do nowej (w międzyczasie wymieniając oczywiście same szczęki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.