Skocz do zawartości

[GPS] Datalogger: MG­950d vs. MG-950DL vs. ?

Kordi

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie nie pojedynczy dzisiaj leżał na parapecie i okazało się że porusza się 450 km/h z średnią prędkością 328km/h a takie przeskoki to zawsze w pomieszczeniu gdy np. wróciłem do domu okazało się ze jestem w sąsiednim mieście XD to mój pierwszy gps ale takie skoki to mimo wszystko chyba przesada.

• 1 miesiąc temu...

sorry mało być - dzięki. po sciągnieciu nowej wersji działa.

btw a jak zrobić zeby na wykresie na ekranie był wydruk mapy i wykres prędkości lub wysokości.

I jeszcze zeby na osi poziomej na profilu były kilometry zamiast czasu?

( pomijając kombinacje w excelu itd.)

Jeśli chodzi o wydruk mapy to np. printscrren i obróbka np w wordzie (lub wydruk z Google Earth do pliku wtedy printscreen i jak wcześniej) + obok wykresy (wykresy można zapisywać do bitmapy - PPM->Save as)

Sprawa zmiany czasu na wykresach na kilometry chyba jest ciężka do przejścia gdyż albowiem GPS zapisuje dane jako współrzędne w czasie a nie odległości. Trzeba by zrobić arkusz który by mając podany czas i prędkość liczył drogę. Ale czy by to dokładne było ciężko powiedzieć.

Z ciekawości na szybko dokonałem obliczeń na jednej z tras jakie zrobiłem. Wg GPSa przejechałem 56,96km natomiast wg Excela 51,59km więc rozbieżność dość spora wyszła. Jeśli Tobie to nie przeszkadza to miłego liczenia :thumbsup:

• 1 rok później...

Dzien dobry

Od ostatniego posta minął ponad rok, ale może to i dobrze... Zastanawiam sie nad kupnem Mainnav'a, ale bedzie to raczej MG-600W. Oprócz zapisu GPS zalezy mi też na funkcjach licznika: prędkości i dystansie. Jak z perspektywy czasu oceniacie wspomniane funkcje w tych urządzeniach? Czy macie porównanie ze wskazaniami zwykłego licznika, z "czujką" na kole? Mazril pisał o problemach ze swoim urządzeniem, czy Wam też sie to zdarza? Z góry dziękuje za podzielenie się doswiadczeniami. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Mam od jesieni ten model (600W). Prędkość i odległość licznikowa jest mniej dokładna niż zwykłego licznika. Jadąc przez las prędkość jest momentami mocno zaniżana (np. z górki zbliżałem się na oko do 30, a licznik pokazał 13). Na otwartej przestrzeni pokazuje dobrze (sprawdzane także z licznikiem samochodowym).

Dystans jest zaniżony, w logu mniej. Niestety ale jak na razie zapisałem tylko jedno porównanie i wyszło tak:

-licznik tradycyjny 31,5km

-liczni gps 27,7km

-log gps 30,3km

Ponad połowa trasy przez las (w zimie).

Wskaźnik wysokości, to porażka.

Mój jak podłączę do ładowarki i go włączę to świruje. Sam przestawia opcje, co mnie raz kosztowało skasowaniem 2 logów :(

Podczas jazdy nie zauważyłem jakichś absurdalnych prędkości. Po wizycie w sklepie (około 15 min) na logu faktycznie było widać spore odchyłki post-110915-0-02264300-1297522448_thumb.jpg. Przy krótkich przerwach w sygnale nie ma problemu i są jedynie drobne odchylenia.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...