Skocz do zawartości

[rama]Problem: zerwany gwint w haku

NitroS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z moją ramą :/. Po ostatniej wizycie z drzewkiem konik sie powykręcał. Noi tak odkręcam mam nowego konika zadowolony wkręcam i KABUM problem. Nie chce się trzymać, patrzę, a tam gwint zepsuty :)(, i załamka. Jest jakiś sposób na ten gwint??

Dokładniej: Nie ma jak wkręcić konika bo te linie od wkręcania w ramie są zepsute.

Konik wkręcany do ramy.

W takim wypadku nie wróżę dobrze... Hak jest niewymienny z tego co widzę. Jeśli w środku gwint jest zerwany to nie widzę opcji jak można by to naprawić. Ewentualnie jeśli rama jest stalowa to istnieje pewnie jakiś sposób inwazyjny (mam na myśli odcięcie aktualnego haka i dospawanie nowego). Z tym, że tutaj hak trzeba by było wykonać samodzielnie bo większość jest chyba aluminiowych...

Przecież są gwintowniki do haka przerzutki. Jeśli dobrze pamiętam to M10x1. Jak się nie da gwintować bo mięsa mało to spłaszcz hak młotkiem. Ja już swój hak ta wiele razy ratowałem. Też mam stalową ramę i nie ma z tym problemu. W razie jakby spłaszczanie nie pomogło to możesz nagwintować tuleję i nabić ją w otwór w haku od strony koła i w tuleję wkręcać przerzutkę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...