NitroS Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam. Mam problem z moją ramą :/. Po ostatniej wizycie z drzewkiem konik sie powykręcał. Noi tak odkręcam mam nowego konika zadowolony wkręcam i KABUM problem. Nie chce się trzymać, patrzę, a tam gwint zepsuty (, i załamka. Jest jakiś sposób na ten gwint?? Dokładniej: Nie ma jak wkręcić konika bo te linie od wkręcania w ramie są zepsute. Konik wkręcany do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Możesz powiedzieć czym jest dla Ciebie "Konik" w rowerze? Bo chyba nie jest to nazwa powszechnie używana.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Tylna przerzutka... Co to za rama? Czy hak jest wymienny? Jeśli tak - nie ma problemu, kupujesz nowy i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Może poprostu nakrętka która wchodzi w widełki ramy ma zerwany gwint ??? sprecyzuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NitroS Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pod zakrętką od koła jest takie coś na przerzutke tylną i tam się nie da wkręcić bo jest zryte to w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 W takim wypadku nie wróżę dobrze... Hak jest niewymienny z tego co widzę. Jeśli w środku gwint jest zerwany to nie widzę opcji jak można by to naprawić. Ewentualnie jeśli rama jest stalowa to istnieje pewnie jakiś sposób inwazyjny (mam na myśli odcięcie aktualnego haka i dospawanie nowego). Z tym, że tutaj hak trzeba by było wykonać samodzielnie bo większość jest chyba aluminiowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Zaspawać stary otwór (zalać np. palnikiem acetylenowym) wywiercić i nagwintować od nowa, tylko nie wiem, czy to nie będzie kosztowało więcej niz taka rama ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NitroS Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A jeśli dałbym konika przykręconego do koła czyli pod tą srebną śrube było by dobrze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Nie, bo przesunie się przerzutka, i raczej nie da się wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NitroS Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 To mam 3 opcje kupić rame i przenieść na nią rower, rozebrać na częsci i spylić xD, zaspawać i wyrobić nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 jeszcze możesz kupić przerzutkę złączoną z hakiem (shimano sis, tourney), odciąć stary hak i zmontować to do kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosu85 Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Przecież są gwintowniki do haka przerzutki. Jeśli dobrze pamiętam to M10x1. Jak się nie da gwintować bo mięsa mało to spłaszcz hak młotkiem. Ja już swój hak ta wiele razy ratowałem. Też mam stalową ramę i nie ma z tym problemu. W razie jakby spłaszczanie nie pomogło to możesz nagwintować tuleję i nabić ją w otwór w haku od strony koła i w tuleję wkręcać przerzutkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.