ernest Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 witam jeżdżę na downhillu i na zawodach niektórzy mają pozakładane koła 24" z przodu i z tłu i ja się chciałem zapytać czy jak ja tez zmieniena 24" to czy na dh dalej będzie sie dobrze zjezdzało i czy może będzie gorzej z jego zwrotnościa??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Kumpel raz testował koła 24" ale nienajlepiej to wyszło bo zahaczał suportem o każdy wystający korzeń na trasie. Poza tym, obecnie nie widzę żeby ktoś ze światowej czołówki DH jeździł na 24", więc polecam zapomnieć o tej opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Teoretycznie 24" = większa sztywność przy niższej masie rotującej, praktycznie trochę też, ale... no właśnie - większość ram tego nie przyjmie. Owszem są takie które mają geometrię "obliczaną" żeby uwzględnić przynajmniej tylne koło 24", np. Mielec DHTerror (czy jakoś tak ) ale w "normalnych" ramach DH zamontowanie koła 24", nawet tylko na tyle, spowoduje szorowanie brzuchem po trasie przy większym ugięciu zawieszenia (pomijając że 24" TYLKO na tyle spłaszczy kąt główki roweru), nie mówiąc już o sytuacji gdy 24" są i tu i tu. Co prawda sytuację nieco ratowałyby opony o wysokim profilu, ale to raczej zabiegi kosmetyczne. Oczywiście jak ktoś chce jeździć to nie jeździ, ale po co kupować rower ze skokiem rzędu 200/200, skoro i tak NIE wykorzystamy całości przy kołach 24" bo obijalibyśmy korbami o podłoże? No chyba że rama może je bez obawy przyjąć, dotyczy to poza w/w fullem (są też pewnie inne, nie jestem w temacie) także niektórych HT które też są uwzględnianie do kół 24". Inna sprawa czy taki hardtail podoła amorkowi >170mm, ale skoro widuje się LedaerFoxy z Juniorem... PS. Ernest - nie jestem wredny, ale masz trochę szczęścia że nie ma funkcji wykonawczej na forum - po 1. SZUKAJKA! A po 2. ile razy jeszcze będzie temat związany z DH (amor, rama, problemy natury ogólnoświatowej) z twojej strony? Nie dało się tego podpiąć pod już istniejące? PS2. Chcesz się zajmować DH prowadząc dyskusje na TAKIM poziomie? Istnieje DH-zone czy bikeaction, tam przynajmniej można nabluzgać, o braku składni i sensu nie wspominając... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.