Greg00 Napisano 13 Marca 2009 Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam Jakie rozwiązanie będzie lepsze do czyszczenia łańcucha XTR CN-7701i jego okresowej zmiany na drugi Ostatnio czytałem że skuwanie i rozkuwanie łańcucha wpływa niekorzystnie na jego żywotność i może prowadzić do jego zerwania. Stąd zastanawiam się nad metodą opcja 1 rozkuwanie łańcucha - przy założeniu że nie wpływa to znacząco na łańcuch opcja 2 dołożenia do łańcucha spinki - nada się ta konkretna do tego łańcucha? http://www.allegro.pl/item580105060_2_x_sp...o_xtrabike.html opcja 3 (do czyszczenia) maszynka z allegro pozostaje okresowa wymiana łańcucha (co 500 km) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 13 Marca 2009 Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Spinka się nada, i moim zdaniem jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Sporo już zresztą na forum o zaletach tego rozwiązania napisano - poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 13 Marca 2009 Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Tylko i wylacznie spinka, kazde rozkuwanie lancucha go znaczaco oslabia, a maszynka nie wyczysci tak dokladnie jak shake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikan Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 również używam spinki - szybkie, dokładne, bezproblemowe mycie. Same zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Też polecam spinkę. Miałem kiedyś taką maszynkę do czyszczenia i po dwóch czyszczeniach z niej zrezygnowałem. Powód- zostawiała bardzo dużo brudu między ogniwami. Kumpel polecił mi spinkę i także uważam, że to najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkapa666 Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Tylko i wylacznie spinka ;] Na poczatku mialem lancuch bez spinki... Strasznie dlugo go czyscilem, a teraz mam jedna spineczke do 3 lancuchow, zawsze kiedy chce moge sobie dobrze wyczyscic. Slyszalem ze to spinka jest BLE... rozpina sie itp. Mi jakos nigdy sie to nie zdarzylo, Wiec Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ludzie ale spinka to nie żaden system czyszczenia łańcucha... Spinka umożliwia tylko zdjęcie łańcucha bez rozkuwania go. używam spinki - szybkie, dokładne, bezproblemowe mycie Jakby to spinka sama myła łańcuch...Temat powinien brzmieć "Shake czy maszynka". Przepraszam za OT, ale nie mogłem już czytać tych postów i prośba do Was, nie odpisujcie na moją uwagę, bo nie miałem na celu nikogo sprowokować ani wywoływać OT. To była moja uwaga, a teraz napiszę jak ja robię. Założenie spinki do łańcucha jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Mimo że raz spinka rozpięła mi się podczas jazdy i nie mogłem jej znaleźć, a byłem bez skuwacza, co spowodowało sporo problemów używam jej nadal. Z tym, że zmieniłem firmę. Była Wippermanna i się rozpięła (mimo że to była jazda po asfalcie), jest Sram i wszystko w jak najlepszym porządku. Wg. mnie jeśli spinka... to tylko Sram Maszynka pomimo szczotek nie da rady wyczyścić tak jak leżakowanie i wstrząsanie w benzynie/nafcie itp. Także polecam zainwestować w spinkę, a kiedy zechcesz wyczyścić łańcuch to zdejmujesz go i wsadzasz do słoika/butelki ze środkiem czyszczącym i po myciu wyjmujesz czyściutki łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Była Wippermanna i się rozpięła (mimo że to była jazda po asfalcie), jest Sram i wszystko w jak najlepszym porządku. Wg. mnie jeśli spinka... to tylko Sram He, no u mnie dokładnie odwrotnie . Odkąd używam Connexa - nie zmienię już chyba na żaden inny wynalazek. W dodatku ta sama spinka już od ok. 7000 km i wciąż nie widać po niej śladów zużycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ja używałem spinki KMC, teraz Sram i obie spisują sie bardzo dobrze. A co do łatwości zdejmowania to fakt, klik i już nie ma łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Spinka jest ok, tylko lubią pękać. Zerwałem 2 albo 3 spinki... Connex i coś tam jeszcze. No ale może ja mam pecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Dziękuję wszystkim za pomoc Zamówiłem spinki KMC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.