Skocz do zawartości

[amortyzator,pompka] pytania i problemy: pompowanie i konserwacja SR Axona

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka, od niedawna mam Krossa A6 z amortyzatorem SR Suntour AXON S-RL i dokupiłem do niego pompkę Giyo GS-01 (ta cienka). Mam w związku z tym parę pytań:

1. Axona pompuje się tylko z jednej strony, tzn. lewej od strony kierowcy? I tam u dołu jest zaworek do pompowania, tak? Pompuje się tylko z jednej strony, tak?

2. Jak się podłącza/odłącza pompkę? Mi się wydaje, że tak - rozluźniam wajchę przykręcam, wciskam wajchę , pompuję, odciągam wajchę, odkręcam pompkę i finito, dobrze?

3. Jakie jest dobre waszym zdaniem ciśnienie do amora 100mm pod wagę 62 kg? 90 psi?

4. Jak bym chciał posmarować Brunoxem Deo, czy wd-40 amorka, to smaruję po goleniach, ta?

5. Czy syf na goleniach amora daje negatywne efekty?

6. Czy mój axon s-rl ma coś takiego jak regulację wybicia, czy cuś takiego? Mam na myśli ustawianie po jakim czasie ma się amor wyprostować po wgięciu, podobno niektóre amory mają taką regulację, czy mój też?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano

nie ma czegos takiego jak dobre cisnienie - proponuję dojść do tego eksperymentalnie. standartowo przyjmuje się że widelec ugina się po posadzeniu własnej osoby na rower od 15 do 25 procent w zależności od potrzeb użytkownika. sugeruję założenie opaski zaciskowej na goleń i dokonanie pomiaru, a jeszcze lepiej odbycie jazdy próbnej by zobaczyć jak się zachowuje widelec w róznych warunkach i ustawić go do warunków i potrzeb a nie do wagi.

tak pryskasz brunoxem na golenie te górne, tyle by nie spływało po dolnych goleniach z uszzelek. naciskasz widelec i ścierasz brud który się zbierze - powtarzasz pare razy aż golenie będą czyste.

sam syf na goleniach niekoniecznie - pod warunkiem że usuwasz go przed kolejną jazdą i że nie jest to przyklejone do goleni błoto.

twój widelec nie ma regulacji tłumienia powrotu zwanego popularnie tłumieniem odbicia, po angielsku rebound (damping) w takim przypadku najczęściej producent dobiera jakąś w miare uniwersalną wartość tłumienia powrotu tak by pasowało ono dla możliwie wielu użytkowników. nie każdemu jednak takie pasuje - najczęściej w przypadku suntourów tłumienie powrotu jest zbyt wolne i widelec pracuje dosyć tępo. dobra wartość tłumienia powrotu to taka że widelec naciśnięty nie odbija podskakując ani też nie wraca wyraźnie wolno.

Napisano

Niedawno bawiłem się pompką i amorem. Jak podłączyłem pompkę było cisnienie 50 psi. Zbiłem na 40 psi. I jest akurat, jednak z lekką rezerwą. Dziwi mnie, to że na tabelach od RS na moją wagę (~63kg) do amora 100mm powinienem mieć 100psi. Ilość potrzebnego ciśnienia zależy od modelu, czy coś w moim amorku jest nie tak? Przypominam ,że mój model to SR Suntour AXON S-RL.

Napisano
Dziwi mnie, to że na tabelach od RS na moją wagę (~63kg) do amora 100mm powinienem mieć 100psi...mój model to SR Suntour AXON S-RL.

RS to nie Suntour :D

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

W Suntourach załączana tabelka z cisnieniami "trochę" odbiega od praktyki. Z swoich doświadczeń z Suntourami na wiatr wiem,że róznice mogą dojśc nawet do 50 PSI. Przy mojej wadze ( 85 kg) powinieniem dac cisnienie w okolicach 120 PSI. Optymalnie dla mnie jest 75 PSI i tak mam. Na cisnieniu zalecanym wrażenia jak ze sztywnym widelcem. U znajomych podobnie. Więc specjanie bym sie nie martwił.

Wszystkie Suntoury pompuje sie tylko w lewej goleni zaworem umieszczonym na górze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...