loopb Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Byłem w centrum rowerowym (mam po drodze z pracy nawet dwa w Jablonnej) i jeździłem mbikiem ale po parkingu co nie daje tu wcale pełnej sytuacji jak się będzie sprawdzał w trasie. Przyznam miło się jechało; rama była 19'', model 0.3 vbrake. Nie chcę mieć roweru na pokazy tylko do jeżdżenia qrcze a że sam się nie znam to pytam co najlepsze za kasę którą mogę wydać bo nawet jako laik mało (wcale) nie słyszałem wcześniej o mbike, a nie chcę znowuż wywalić kasy na coś co się po prostu nie sprawdza albo z czym są problemy. Kolega z pracy kupił ostatnio http://www.isport.pl/sklep/index.php?main_...products_id=358 Rower Giant Sedona DX i sobie chwali. Troche już jeździli po bezdrożach. na razie pozostaje mi zamówienie na allegro bo Krossa nigdzie nie mogę znaleźć na miejscu ~.~ wszędzie kelys merida i mbike + jakieś inne co wogóle nie słyszałem, czyli to co najbardziej schodzi chyba. Inaczje moja kobieta :] ... wolałaby ramę prostą lub lekko zagiętą jak to określiła więc to co zaproponowane wcześniej odpada ;]. Teraz z klei co znaleźć do 800pln z prostą ramą (lekko zagiętą) dla kobiety :]. p.s. Jaka jest praktyczna różnica pomiędzy Dartem a nie XCRem, że jeden jest lepszy od drugiego?
k3m1pl Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 P.S. A pan piszący nad tobą nie kupuje bików ze względu, że jest "ładniejszy", tylko dlatego że mają lepszy osprzęt za tą samą cenę. Jakbyś nie wiedział to A2, A4, A6 były przecenione odkąd tylko weszły na rynek. Przed kryzysem były nawet tańsze niż teraz. Nie, A2, A4, A6 byly przecenione po pierwszym sezonie, kiedy to firma KROSS pod koniec sezonu zostala z niesprzedanymi rowerami, sprzedala wielu duzym hurtowniom rowery praktycznie po kosztach. Hurtownie te, do tej pory maja resztki tych levelow i zrobily na tym swietny interes, gorzej z KROSSEM, ktory jak widac w tym sezonie zmienil podejscie do sprzedazy na allegro i kontaktu z hurtownikami. A co do wizualnego aspektu roweru, to uwazam ze jest on wazny. Jasne ze osprzet i rama to podstawa, ale wyglad tez ma znaczenie, szczegolnie przy zblizonych parametrach, gdzie rowery w tej samej cenie roznia sie niewieloma komponentami
loopb Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Moze jeszcze taki tylko nie wiem czy bedzie lepszy od A2 http://www.allegro.pl/item623709349_unibik...lka_gratis.html u mnie A2 koles w salonie powiedzial 1450 :F bede zapewne przez allegro bral. Łukasz.
dejf86 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Moze jeszcze taki tylko nie wiem czy bedzie lepszy od A2 http://www.allegro.pl/item623709349_unibik...lka_gratis.html u mnie A2 koles w salonie powiedzial 1450 :F bede zapewne przez allegro bral. Łukasz. Unibike Evolution ma lepszą przerzutkę tylną i opony. A2 ma lepszy amortyzator, lepsze manetki i ogólnie reszta sprzętu lepsza od Unibike, także moim zdaniem lepiej brać A2 2008.
loopb Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 dobrze ze istnieje Internet i fora bo bym chyba zgłupiał. a tak tego unikibe zachwalał koleś. coś mówł o modelu evolution 2009 ale to dla mnie za drogo (przynajmniej u nich kosztuje ponad 1500).
dejf86 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 dobrze ze istnieje Internet i fora bo bym chyba zgłupiał. a tak tego unikibe zachwalał koleś. coś mówł o modelu evolution 2009 ale to dla mnie za drogo (przynajmniej u nich kosztuje ponad 1500). Evolution to zapewne niezły rower, ale nie wart 1569zł, których sprzedawcy sobie za niego liczą. A2 2008 jest ponad 300zł tańszy, a ustępuje Evolutionowi tylko tylną przerzutką (A2 ma model niżej, czyli Alivio) oraz oponami (A2 ma Black Jacki 2.1 tańsze o ok 50zł na sztuce od Racing Ralph). Natomiast reszta podzespołów A2 jest lepsza, dlatego są to moim zdaniem porównywalne rowery. Dlatego brać A2 2008 i się nie zastanawiać, ewentualnie dorzuć do A4 2007/2008 .
loopb Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Podobno wazy niwiele ponad 11 kg do wagi a2 14kg zamowie jutro moze na weakend bedzie :]
dejf86 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Podobno wazy niwiele ponad 11 kg do wagi a2 14kg zamowie jutro moze na weakend bedzie :] Ehh, a Wy ciągle z tą wagą . Gdyby nie było napisane ile ważą i byś na obu pojeździł to zapewne nie poczułbyś różnicy . Poza tym producenci mogą różnie ważyć rowery, jeden zważy ze wszystkim, a drugi bez połowy podzespołów . Ktoś na forum już właśnie o ważeniu rowerów przez producentów pisał. Który w końcu zamawiasz?
SigismundDijkstra Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Witam. Zastanawiam się nad zakupem roweru w przedziale cenowym 1000 -1300. Byłem już w kilku pobliskich sklepach i zaproponowano mi tam dwa rowery: - mbike RENEGADE 0.3 w cenie 1200 zł - merida MATTS 10-V w cenie 1149zł. Właściciel jednego ze sklepów bardzo zachwalał sobie mbike'a ale z tutejszych opinii wnioskuje że jest troszkę inaczej. Co możecie polecić w takim przedziale cenowym?
Kordi Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Tutejsze opinie są teoretyczne - nikt sprzęt nie miał okazji sprawdzać, przez co nie pojawiła się tu sensowna recenzja. Mimo to jezeli chodzi o atb to rozejżałbym się za kross hexagon albo decathlon rockrider 5.2 i powyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.