Skocz do zawartości

[opaska antyprzebiciowa]

vikingsurf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wynalazlem ostatnio opaske antyprzebiciowa geaxa. Sporo kosztuje ale moze jest to alternatywa do zalewania detek uszczelniaczem.

Waga to 50gr. Jesli dziala to moze warto zainwestowac? Ktoś ma jakies doswiadczenia?

Napisano

Głównie chodzi mi o skutecznosc w porównaniu do uszczelniacza w zestawie dętka i opona ( system bezdętkowy odpada bo czasem zmieniam opony ;) ). Wydaje mi się to dosc wygodnym rozwiązaniem. A raz zainwestowana opaska może dłużej posłużyć.

Napisano

Witam.

Niestety ja nie mam doświadczeń z tymi opaskami.. lecz kumpel je użytkuje od 2 lat ;)

Używa ich wraz z oponami Continental Twister Supersonic. Od kiedy je założył, miał tylko 1 awarie gdy gwóźdź mu się wbił w obok opony.. Niestety opaska jest zbyt wąska żeby osłonić też dętkę na boku.

ogólnie bardzo dobry patent.. słyszałem wiele zdań, że opona traci część swojej świetnej trakcji po zastosowaniu opaski kevlarowej.. są ta bezpodstawne brednie ludzi którzy nigdy tego nie używali..

co do porównania z systemem UST.. jedyna wada to ta z tym bokiem który nie jest chroniony.. zaś zaletą jest ze opaska wyjdzie dużo lżej :) tu możemy nadal zastosować bardzo lekkie opony i dętki.

i na pewno jest to dużo tańszy patent niż UST.

Napisano

Trochę doświadczeń z takimi opaskami mam, może nie tej firmy, bo moje kupiłem w Decathlonie. Jakoś tak wyszło, że najpierw zamontowałem ją w przednim kole i powiem, że od dwóch lat nie przebiłem dętki.

Ostatnio założyłem taką opaskę na tylne koło, no i tu zaczęły się kłopoty... Przeciąłem już dwie dętki na styku opona-opaska (moja opaska ma dość grube krawędzie). Możliwe, że tym razem kupiłem za wąską opaskę, poza tym układa się ona w oponie krzywo. W jednym miejscu obejmuje dętke centralnie, a gdzie indziej jest przekrzywiona.

Napisano

przed czym chroni ta opaska? przed przebiciami ciałami obcymi czy przed snejkami?

pytam ponieważ w całej mojej karierze rowerowej snejków złapałem sporo a typowych przebitek miałem tyle co palców u jednej ręki.

Napisano

Co do snejkow, to nie sadze zeby cos moglo uchronic detke ( chyba tylko wysokie cisnienie zapobiegajace tym przypadlosciom albo ostrozna jazda :) ).

Uszczelniacz najlepiej dziala na sama opone i moze na grube detki. Przy lekkiej cienkiej detce jak cos sie wbije, to podejrzewam ze w oponie jest mala dziurka a na detce jak na pekajacym balonie duzo wieksze uszkodzenie.

Niepokoi mnie tylko to przecinanie detki na styku z opaska ale moze opaski geaxa za 100 maja jakies lepsze krawedzie.

Coraz bardziej sklaniam sie ku temu rozwiazaniu.

Napisano
Co to jest "snejk"?

Jak mamy za mało powietrza, to po wjechaniu na przeszkodę dobijamy oponę do samej obręczy i przyszczypujemy w ten sposób dętkę. Powstają wtedy na niej dwie dziurki jak po ugryzieniu węża (snejka).

Napisano

mam opony z wkładką, Schwalbe Marathon XR. uzywam 3 lata, jazda po roznym terenie i nic , ani razu nie było przebicia, cisnienia pilnuje zawsze mam minimum 3,5 bara max 5 bar

Napisano

Ja przez kilka lat uzywalem schwalbe jimny (chyba jakos tak) drut z wkladka antyprzebiciowa i ani jednego kapcia. Ale niestety waga pod 900gr i teraz uzywam ja na zimowe treningi. A Schwalbe RR 2,1 nawet z wkładka 50gr niewiele przekroczy 500gr, do tego detka 130gr zamiast 200 i mam roznice ok 450gr na kole :icon_mrgreen: . A przebicia bocznych scianek, coz..., cos za cos.

Napisano

A czy te opaski sprawdzaja sie w jakis konretnych przedziałach wagowych? Ja waże 81-83 kg , tez myślałem o systemie lekkie opony + lekkie detki + opaska (najprsotszy i najbezpieczniejszy sposób odchudzenia roweru) tylko nie wiem czy przy mojej wadze to sie sprawdzi , oczywiście dużą role odgrywa wybór odpowiedniej tasmy , bo jedne za wąskie , inne sie zsuwaja itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...