Skocz do zawartości

[rower] Fatmodul SX01 Comp Light 2008

dimitr87

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł Sierpień 2008 i czas na zmiane roweru, który był już bardzo wysłużony a mianowicie był to Maxim Kronos. Gdy przybyło wystarczająco dużo funduszów postanowiłem złożyć jakąś dobrą maszynkę w cenie do 2500zł. Jednak wymagania były większe niż budżet więc postanowiłem poszukać czegoś z drugiej ręki ale w idealnym stanie z małym przebiegiem i klasą wyżej. Udało się znaleźć to maleństwo. Cena jak na taki sprzęt była dość niska żeby nie powiedzieć okazyjna. Chociaż nie miałem pewności co do ramy tego bike'a. Nigdy nie słyszałem o tej firmie a w internecie oprócz sklepu który je sprzedaje i strony producenta nic więcej nie spotkalem. Pojechałem, zobaczyłem i kupiłem :D Oryginalne siodełko było brzydkie i bardzo nie wygodne. Więc zmieniłem je na SKNa który wbrew opini mnie się podoba i nie widzę powodów na zmianę. W tym roku zmieniłem kierownice(ritchey logic oryginalnie) na boplighta i rogi(brak oryginalnie) tej samej firmy. Zmieniłem też koła(mavic crossride oryginalnie) na niżej wymieniony zestaw. Mam 175cm wzrostu a rama ma 19" lecz czuję się super na tym rumaku i myślę że gdyby był mniejszy to czułbym sie na nim jak w konserwie. Oto specyfikacja:

Hamulec Przedni: Avid Juicy Five + tarcza Avid 185mm 430g

Hamulec Tylny: Avid Juicy Five + tarcza Avid 160mm 397g

Kaseta: Shimano Deore HG50 362g

Łancuch: Shimano HG53 283g

Korba+suport: Shimano LX FC-M582 921g

Przerzutka przednia: Shimano LX FD-M580 171g

Przerzutka tylna: Shimano XT RD-M772 SGS 227g

Amortyzator: RockShox Recon SL 08 1855g

Rama: Fatmodul SX01 2008 19” 2080g ?

Gripy: oryginalne no name 60g

Kierownica: Boplight Team XL 159gRogi: Boplight Team 59g

Pedały: Wellgo wam-m919 362gSiodło: San Marco SKN 260g

Sztyca: Truvativ XR Double Clamp 299g

Manetki: Shimano LX SL-M580 253g

Mostek: Truvativ XR 3D Forged 163g

Opony: Continental Mountain King 2.2 Protection 575g+575g

Detki: Continental Light 126g+126g

Koła :

-Piasta: DT swiss 370 disc

-Obrecz: Mavic XM 317 Disc

-Szprychy: DT Champion 1824g

Zacisk sztycy: no name 17g

Zaciski kół: Dartmoor Bolt-on 32g+36g

Stery: Cane Creek ZSTE 128g

RAZEM: 11.780 kg ?? :/

link do zdjęć: http://picasaweb.google.pl/dimitr87/Rowerek#

Waga wydaje mi sie za wysoka! Jak na razie nie mam możliwości zważenia całego zestawu ale seryjnie waży on 11.3kg więc po tych kilku zmianach powinien ważyć poniżej 11kg. Waga całej ramy wydaje mi się bardzo wysoka bo nie wydaje się być taka cieżka... W najbliżyszym czasie mam zamiar zmienić mostek, może manetki na XT i przednią przerzutke na XT. Czekam na pouczenia, opinie i komentarze. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...