speed2 Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam Mam problem, otóż chciał bym zrobić sobie single speeda na ramie bopa która ma pionowy hak, lecz słyszałem gdzieś ze do ramy z pionowym hakiem koniecznie trzeba mieć napinacz gdyż bez napinacza można uszkodzić sobie oś piasty czy coś w tym rodzaju i tu nasuwa się pytanie czy to jest tylko taki mit i śmiało mogę odpowiednio naciągnąć łańcuch na zębatkę i nie będzie to prowadziło do żadnych konsekwencji z ty związanych czy faktycznie muszę mieć ten napinacza ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Jakiś bredni się nasłuchałeś Mając haki otwarte od dołu będziesz miał problem z poprawnym naciągnięciem łańcucha. Wyjściem jest specjalna piasta, np taka tylko nie wiem czy ona wytrzyma ostre katowanie w grawitacji. Opcja druga to halflink, np taki. Albo zakładasz normalny łańcuch i napinacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed2 Napisano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dzięki za odpowiedz He możliwe że to brednie kolega kolegi powiedział ze kolega przeczytał itp więc wszystko możliwe, czyli niemożliwością jest zniszczenie przez to czego kol wiek, a co do problemu z naciągnięciem łańcucha nie miałem gdyż go odpowiednio skróciłem założyłem na zębatkę i dopiero nałożyłem koło i łańcuch jest bardzo sztywny ze jakim kol wiek sposobem bym go chciał zdjąć to nie da rady tylko zdjęcie koła pomaga, wnioskuje z tego ze jeżeli mam tak naciągnięty łańcuch mogę śmiało wsiadać na rower i jechać tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Łańcuch musi być tak napięty żeby się tylko odrobinę uginał jak się naciśnie na niego. Przy ramach hakami otwartymi u dołu bardzo trudno tak naciągnąć łańcuch. No ale pojeździj i popatrz czy nie spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed2 Napisano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Spoko dzięki, bardzo mi pomogłeś Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Z półogniwami bawiła się spora część moich dirtowo-streetowych znajomych i większość w końcu dała sobie spokój. Gdzieś na forum były podobne tematy, ogólnie polecali żeby albo kupić mini-napinacz przeznaczony do takich rzeczy, w stylu: http://www.allegro.pl/item567494735_napina...nowy_model.html albo zrobić to taniej - wsadzić albo "połowę" najtańszej, nawet zajechanej przerzutki i ją zablokować. Ogólnie coś takiego raczej trzeba, bo inaczej nie napnie się łańcucha, ale jest to proste do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Potwierdzam słowa MrJ. Moja przygoda z halflinkami trwa tydzień, i już mam kupiony normalny łańcuch, a napinacz jest w drodze - taki jak z linka MrJ. Mój łańcuch (dartmoor vert) za szybko się wyciąga. Nie ma sensu taka zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Klaniam, Ja naleze zas do tych nielicznych (jak widze...) ktoremu przyfarcilo z pologniwem. Pozenione z PC1 i jakas stara, makrokeszowa rama z pionowymi hakami dawalo rade. Jednakowoz napinacz jest bezpieczniejszy i pewniejszy choc mozna miec zastrzezenia natury estetycznej... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaczedm Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Co innego łańcuch z półogniw a zwykły singlowy z jednym półogniwem. KMC ma w ofercie halflink do łańcuchów 1/8" (K710) i nie spotkałem się jeszcze z negatywnymi opiniami o takim zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Miałem takie rozwiązanie jak opisujesz po tym jak na jednej wycieczce urwałem hak z przerzutką. Zmuszony byłem zrobić singla. Jeździłem na tym z miesiąc. Nie polecam, łańcuch to PC48, wyciągnął się mocno i później już się nie nadawał do zamiany (system dwu łańcuchowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Klaniam, A kto tu mowi o lancuchu z pologniw? Drogie to-to jak diabli i ma tylko ta przewage nad zwyklymi lancuchami ze skraca sie o polowe standardowej dlugosci ogniwa w zestawieniu ze zwyklymi lancuchami... No a PC1 to przeciez lancuch singlowy 1/8 cala... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaczedm Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Klaniam,A kto tu mowi o lancuchu z pologniw? Kolega wyżej wspominał o cieszącym się złą sławą Dartmoorze Vert Dirtowo-streetowi znajomi narzekający na wytrzymałość półogniw/a też nie wiadomo na czym jeździli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jelen Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 imo napinacz to jedyne rozwiązanie, napinacz mozna zrobic nawet samemu - prawe ramie od v brejka, + sruba (5tka) z nakretkami + kółko od przerzutki. jednak kupowany napinacz ofc lepiej wyglada choc sprawuje sie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cormac Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A który z poniższych napinaczy będzie się najlepiej sprawdzał? z jednym kółkiem: http://allegro.pl/item891211985_nowy_napinacz_lancucha_zamiast_przerzutki_wys_0.html http://allegro.pl/item883727209_bikesyl_napinacz_lancucha_ssp_11_1.html czy z dwoma: http://allegro.pl/item883773877_bikesyl_napinacz_lancucha_ssp_12.html http://allegro.pl/item892011855_napinacz_lancucha_najlepszy_ssp_12us_1_wys_0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.