Skocz do zawartości

[Napęd] Jak zrobić Single speeda na ramie z pionowym hakiem ?

speed2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, otóż chciał bym zrobić sobie single speeda na ramie bopa która ma pionowy hak, lecz słyszałem gdzieś ze do ramy z pionowym hakiem koniecznie trzeba mieć napinacz gdyż bez napinacza można uszkodzić sobie oś piasty czy coś w tym rodzaju i tu nasuwa się pytanie czy to jest tylko taki mit i śmiało mogę odpowiednio naciągnąć łańcuch na zębatkę i nie będzie to prowadziło do żadnych konsekwencji z ty związanych czy faktycznie muszę mieć ten napinacza ?

Pozdrawiam

Jakiś bredni się nasłuchałeś ;)

Mając haki otwarte od dołu będziesz miał problem z poprawnym naciągnięciem łańcucha. Wyjściem jest specjalna piasta, np taka tylko nie wiem czy ona wytrzyma ostre katowanie w grawitacji. Opcja druga to halflink, np taki. Albo zakładasz normalny łańcuch i napinacz.

Dzięki za odpowiedz He możliwe że to brednie kolega kolegi powiedział ze kolega przeczytał itp więc wszystko możliwe, czyli niemożliwością jest zniszczenie przez to czego kol wiek, a co do problemu z naciągnięciem łańcucha nie miałem gdyż go odpowiednio skróciłem założyłem na zębatkę i dopiero nałożyłem koło i łańcuch jest bardzo sztywny ze jakim kol wiek sposobem bym go chciał zdjąć to nie da rady tylko zdjęcie koła pomaga, wnioskuje z tego ze jeżeli mam tak naciągnięty łańcuch mogę śmiało wsiadać na rower i jechać tak ?

Z półogniwami bawiła się spora część moich dirtowo-streetowych znajomych i większość w końcu dała sobie spokój.

Gdzieś na forum były podobne tematy, ogólnie polecali żeby albo kupić mini-napinacz przeznaczony do takich rzeczy, w stylu: http://www.allegro.pl/item567494735_napina...nowy_model.html albo zrobić to taniej - wsadzić albo "połowę" najtańszej, nawet zajechanej przerzutki i ją zablokować.

Ogólnie coś takiego raczej trzeba, bo inaczej nie napnie się łańcucha, ale jest to proste do zrobienia :icon_mrgreen:

Potwierdzam słowa MrJ. Moja przygoda z halflinkami trwa tydzień, i już mam kupiony normalny łańcuch, a napinacz jest w drodze - taki jak z linka MrJ. Mój łańcuch (dartmoor vert) za szybko się wyciąga. Nie ma sensu taka zabawa.

• Mod Team

Klaniam,

Ja naleze zas do tych nielicznych (jak widze...) ktoremu przyfarcilo z pologniwem. Pozenione z PC1 i jakas stara, makrokeszowa rama z pionowymi hakami dawalo rade. Jednakowoz napinacz jest bezpieczniejszy i pewniejszy choc mozna miec zastrzezenia natury estetycznej...

OSTRO!

I.

• Mod Team

Miałem takie rozwiązanie jak opisujesz po tym jak na jednej wycieczce urwałem hak z przerzutką. Zmuszony byłem zrobić singla. Jeździłem na tym z miesiąc. Nie polecam, łańcuch to PC48, wyciągnął się mocno i później już się nie nadawał do zamiany (system dwu łańcuchowy)

• Mod Team

Klaniam,

A kto tu mowi o lancuchu z pologniw? Drogie to-to jak diabli i ma tylko ta przewage nad zwyklymi lancuchami ze skraca sie o polowe standardowej dlugosci ogniwa w zestawieniu ze zwyklymi lancuchami...

No a PC1 to przeciez lancuch singlowy 1/8 cala...

OSTRO!

I.

• 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...