Naihlus Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam wszystkich, jest to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc. Chociaz nie jest to dobry okres biorac pod uwage swiatowy kryzys i nie najmocnejsza pozycje zlotowki, zamierzam zlozyc swoj drugi rower do XC, a raczej proboje. Poprzednio nie mialem takich problemow ze zlozeniem, wiekszosc czesci dostalem bez problemu, teraz to wogole nie moge ich znalesc po sklepach. Pomyslalem ze moze Wy mi pomozecie w zlozeniu roweru do 3000-3500zl, wkoncu bardziej sie orientujecie w rynku rowerowym - ja mialem 3 letnia przerwe . Rama: Merida Matts TFX X-Edition / Merida Sub 60-V Amortyzator: Manitou R7 / Marzocchi MX Pro - moja waga 70-80kg Obrecze: Mavic x317 disc Szprychy/Nyple: DT Champion Piasty: cos z novateca Hamulce: Avid Juicy 3 lub 5 Co do napedu to pewnie cos z polki deore, chociaz wolalbym srama....x-7 ? Takie szczegoly jak dlugosc szprych, opony, sztyca, siodelko zostawiam na pozniej. Jezeli chodzi o rame, poprzedni rower zlozylem na Meridzie Matts Sport 500 i mozna powiedziec ze zostalem fanboyem tej firmy, inne ramy mi sie po prostu nie podobaja, ale moze po waszych sugestiach wybiore cos innego. Na r7 nie starczy mi pewnie pieniedzy, wiec prawdopodobnie bedzie to marzoch, a moze cos z rock shocka ? Wczesniej jezdzilem na v-kach Avidach SD 7, teraz chcialbym sprobowac tarczowek. To sa takie moje wstepne przemyslenia, wiele z tego moze sie zmienic i pewnie tak bedzie. Jestem otwarty na Wasze sugestie i krytyke. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Od siebie dodam że zamiast R7 brałbym Rebe, nawet tą podstawową. Z jednego powodu, często słyszę o wyciekach podczas intensywnej eksploatacji (np. częste maratony w górach), w Rebie tego problemu nie widzę. No na pewno lepiej sprawdzi się pod cięższym bikerem Jeśli chodzi o napęd to oczywiście sram, pewniejsza zmiana przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja mam mx pro, ale chyba lepiej w Twoim przypadku rebę. Marcok lepiej działa pod cięższym bikerem, ja jestem zadowolony bardzo, ale ważę o 20 kilo więcej . Gdybym miał Twoją wagę pewnie kupiłbym rebę . Chyba że z kasą krucho to marcoka kupisz taniej, i zawsze będzie go można jako tako wyregulować komorą powietrzną. Napęd popieram srama, tzn przerzutki, bo korba kaseta moim zdaniem tylko shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 od xt w górę napęd shimano też działa bardzo precyzyjnie ale łańcuch wippermann albo rholoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 zgadzam się, właśnie zakupiłem pełen XTR i po dzisiejszej jeździe jestem zachwycony, nigdy go na sram-a nie zamienię, napęd działa bez chwili zastanowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Naihlus Napisano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Rama: Merida Matts TFS X-Edition / Merida Sub 60-V Amortyaztor: Manitou R7 / Reba Obrecze: MAVIC 317 DISC Piasty: Novatec na maszynowkach Szprychy/Nyple: DT Swiss Korba: Deore Przezutka przod: Sram x-7 Przezutka tyl: Sram x-7 Kaseta: Deore hg-50 Lancuch: Deore hg-53 Hamulce: Avid juicy 3 Manetki: Sram x-7 trigger Mostek: Ritchey Comp OS Kierownica: Ritchey Logic Comp Sztyca: Ritchey Comp Siodelko: FIZIK Pave CP Pedaly: SPD 520 Buty: Shimano MTB SH M072 Ekrm...calosc podchodzi pod 4000zl tyle jescze moge wydac... Na rzecz Reby zrzucilem Avidy Juicy 5 na 3 ( roznia sie tylko szczegolami ). Dalej nie wiem co z rama... Wyslalem zapytania do paru sklepow o wycene zeby sie mniej wiecej zorientowac w cenie i czekam. Buty i pedaly zostaly juz przeze mnie sprawdzone w poprzednim rowerze. Kurcze i dalej nie wiem jakie piasty....znacie jakis godny polecenia sklep, ktory pomoglby mi zlozyc rower ? Chcialbym zeby sprzedawca sie tym zainteresowal i pomogl a nie odpowiedzial w stylu "witam z tych czesci ktore pan chce mam tylko kilka pozycji" i czesc :/ Na XT to juz nie ten budzet niestety Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Rama Sub 60-V to chyba nieporozumienie do takiego roweru Wszystko ok tylko ją bym zmienił. Piasty polecam http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=35534 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.