Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Wolnobieg zintegrowany z zębatkami.

elipsa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wolnobieg zintegrowany z zębatkami, to bardzo duży mankament jeśli chodzi o w miarę spokojną jazdę po mieście, oraz łatwych ścieżkach w sprzyjających warunkach atmosferycznych?

Czy mógłby mnie ktoś zniechęcić lub zachęcić do kupienia roweru właśnie z takim elementem z uzasadnieniem?

Myślę że ten temat nie wyląduje w śmietniku.

Dodatkowe pytanie mam do przerzutek z racji tego że już kilka godzin badam forum i nijak nie wiem czym te przerzutki shimano różnią się jeśli chodzi o stosunkowo spokojną jazdę. Czy ma to wpływ na długowieczność ? Nie wiem jak bardzo sugerować się tym elementem przy zakupie żeby nie przesadzić.

Pozdrawiam.

Dzięki.

Mówimy o cross'ach bo z tego co udało mi się wydedukować, to właśnie taki się najbardziej się nada pod moje niewygórowane a zarazem elastyczne :] oczekiwania.

A jak się sprawa ma z przerzutkami?

Wszystko zależy jakiej klasy są te komponenty. Jeździłem kiedyś na wolnobiegach - zresztą każdy kto ma rower dłużej niż 8-10 lat musiał jeździć :D.

Fakt ośki się gięły, kulki też zmieliłem, piasty wymieniałem, ale nie było to jakoś bardzo często na jednej piaście robiłem spokojnie 10000 km i więcej, często w ostrym terenie, na wolnobiegu jak kupowałem dobrej klasy to dawało radę około 8 tyś spokojnie zrobić.

Jeśli chodzi o spokojną jazdę wolnobieg jest jak najbardziej ok:)

A co do przerzutek to te z wyższych grup wytrzymają dłużej, a co do wyboru to do jazdy po mieście i w umiarkowanym terenie przerzutka shimano alivio będzie wystarczająca (a może nawet za dobra:)) i wytrzyma długo.

Za rowery z Alivio trzeba już sporo ponad 1000zł wyjechać co nie jest mi na rękę:) ale dzięki za rady.

Dopytam jeszcze czy poniżej Alivio przerzutki działają jakoś inaczej tzn. czy odczuwalny jest czas przerzucenia oraz płynność tudzież jakieś szarpnięcie?

Poza tym to znalazłem jakiś rower Kross bodajże, za ponad 2 tyś. z wolnobiegiem, więc chyba nie jest z nim tak najgorzej jak to się w necie naczytałem :]

Myślę, że jak nie masz za dużo funduszy to shimano Acera wystarczy spokojnie. Jeździłem na tej przerzutce 2 sezony i nie narzekałem:)

A jeśli szukasz całego roweru za około 1000 zł to polecam jakiegoś krossa hexagona. Naprawdę dobry stosunek jakości do ceny.

No tak, ale nadal nie wiem w czym tkwi szkopuł z tymi przerzutkami. Czy są one zbudowane z innych materiałów, które wytrzymują krócej niż jakieś droższe (wagę pomijam). Na stronie shimano nie rozpisują się o tym.

Gość R3surrection

mam na sprzedaż przerzutkę DEORE za grosze. gg 6027836 i ew napęd alivio na 8 prawie nowy + manetki 3x8 altusa też zalożone 1 raz

tak gdybyś potrzebował do nowego roweru ;P

Skok jakości czyli:

- wykonana z lepszych materiałów( ale przy takim użytku jak piszesz raczej nie jest to bardzo ważne)

- lepsza wytrzymałość łożysk, kółeczek itp (ale acera czy alivio tez wytrzymają dość długo jeśli chodzi o jazdę po asfalcie i ścieżkach)

- trochę precyzyjniejsze działanie ( przy dobrym wyregulowaniu i amatorskim użytku nawet tego nie zauważysz)

- no i lżejsza jest deorka :P

wg. mnie głównym mankamentem niższych grup shimano są luzy. Jednak przy napędzie siedmio-biegowym nie wpływają tak znacząca. Co innego przy 9tce każdy milimetr wahania jest istotny.

Ogólnie wyższe grupy są sztywniejsza. Często mają mocniejsze sprężyny (oczywiście są wyjątki). Nie zapominajmy również o ich trwałości. Chociaż i od tego są wyjątki. ;)

Wg. mnie w spokojnej jeździe to i TY dadzą radę o ile będzie się dbało o rower ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...