bronek123 Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam serdecznie Na samym poczatku pragne poinformowac Was, ze mimo uzycia google nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie... Czy jest mozliwe posiadanie tylko trzech biegow? Juz wyjasniam o co doklanie mi chodzi, z tylu zamiast kasety chcialbym zamontowac tylko jedna zebatke (single speed'a) wraz z napinaczem w ksztalcie przypominajacym najzwyklejsza tylna przerzutke, z przodu natomiast korbe z 3 zebatkami + przerzutka. Na kierownicy bylaby tylko manetka od przerzutki przedniej. Teoretycznie w takiej konfiguracji lancuch nie powienin miec problemu z pracowaniem na kazdej z zebatek korby. Bardzo prosze spostrzezenia/rady odnosie moich wypocin Z gory dziekuje Prosze o skasowanie wczesniejszych tematow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Da się zrobić taki zestaw, ale z tyłu będziesz musiał zamontować napinacz : http://www.allegro.pl/item568688962_nowy_n...ano_alfine.html http://www.allegro.pl/item565472053_nowy_n...przerzutki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek123 Napisano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dziekuje za odpowiedz Napinacz z pierwszego linka wyglada ciekawie, jak mozna regulowac go w poziomie? No i pozostaje kwestia lancucha, czy nie bedzie sie za bardzo "wyginal"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz2191 Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Łańcuch nie powinien być przekoszony. Taka konfiguracja powinna fajnie chodzić. No chyba, że masz odpowiednie środki to kup sobie korbę np. SLX z dwoma tarczami (Jest też do niej specjalna przerzutka na dwie tarcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 (Jest też do niej specjalna przerzutka na dwie tarcze). Każda przerzutka się nada, wystarczy tylko ograniczyć jej ruch śrubami H i L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Jestem ciekaw jak to się będzie spisywało . Będziesz miał 3 biegi . Jeden - do podjeżdżania , jeden na płaskie , jeden do zjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz2191 Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Wiem że nada się każda ale shimano wprowadziło specjalną do dwóch tarcz w serii SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek123 Napisano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Wszystko juz wiem, pozostaje kwestia napinacza. Shimano Alfine wyglada o wiele lepiej niz konkurencja, pytanie tylko czy istnieje jakikolwiek sposob na regulacje w poziomie. Przeszukujac internet nie znalazlem zadnych informacji na ten temat, moze ktos mial stycznosc z tym napinaczem? Z drugiej strony czy takie konstrukcje (montowane zamiast tylnej przerzutki) beda w stanie napiac lancuchc na kazdej z trzech zebatek znajdujacych sie na korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.