Kaczor Dodgers Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Bar Ends: (Rogi) - Edge - 57 g Brake (Front): (Hamulec przedni) - Avid SD7 - 183 g Brake (Rear): (Hamulec tylny) - Avid SD7 - 180 g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - Avid FR5 - 149 g Cables: (Pancerze i linki) - Fibrax - 160 g Cassette: (Kaseta) - Sram PG-850R 12/26T 8sp - 221 g Chain: (łanńuch) - ConneX 804 - 302 g Crankset: (Korby) - SLX + śruby Alu + 22T Alu - 859 g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano XT '09 - 159 g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Sram x-7 '07 - 269 g Fork: (Widelec) - RS Reba SL 100 mm '08 + PopLock + gwiazdka - 1729 g Frame: (Rama) - Felt Q900 19,5' '08 - 1771 g Grips: (Gripy) - BopLight - 42 g Handlebar: (Kierownica) - BopLight Team 580/31,8 mm - 166 g Headset: (Stery) - Cane Creek - 90 g Pedals: (Pedały) - SPD PD-M540 - 352 g Seat: (Siodło) - Velo Prolite - 195 g Seatpost: (Sztyca) - BobLight Team 27,2/400 mm - 257 g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Felt - 20 g Shifters: (Manetki) - Sram Trigger x-7 3x8sp - 250 g Skewers: (Zaciski koł) - Dartmoor Bolt-On - 67 g Spacers: (Podkładki pod mostek) - Felt 5 mm - 4 g Stem: (Mostek) - BopLight Team 100/31,8 mm - 128 g Tire (Front): (Opona przednia) - Kenda Karma 26x2.0 - 449 g Tire (Rear): (Opona tylna) - Kenda Karma 26x2.0 - 443 g Tubes: (Dętki) - Geax 26' - 283 g Wheel Front: (Koło przednie) - CrossRide V-brake - 816 g Wheel Rear: (Koło tylne) - CrossRide V-brake - 979 g Razem: 10 580 gram Tak prezentuje się mój rowerek na sezon 2009 . Póki co w najbliższym czasie nie przewiduje żadnych zmian, może w przyszłości jakieś carbonowe rurki, ale tu blokada psychiczna w postaci moich 75 kg i ceny . Rower używany głównie dla przyjemności, czasami w maratonach i wyścigach XC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 75kg to jeszcze nie problem przy karbonie, gorzej z finansami. Jak trochę pojeździsz to się podziel wrażeniami z jazdy na szosowej kasecie. Też się zastanawiam czy nie założyć takiej przy wymianie napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Fajny rowerek, z głową złożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 te twoje kendy jakies lekkie 449 i 443, moje egzemplarze ważą 492 i 497, musialy ci sie jakies super lekkie trafic, albo gdzieś wkradł się błąd, jesli ta pierwsza opcja to - zamień sie ? ;d rower ci się nawet udał muszę przyznać, q900 z bialym lakierem bardzo dobrze wyglada. pozatym masz predyspozycje tutaj na duzo ponizej 10 kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Tak już jest z tym Karmami, że są tak duże rozbieżności wagowe. Moje ważą 460 i 480. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 13 Marca 2009 Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A to nie jest czasem wersja 120TPI? Producent podaje dla nich 450g Bo u nas powszechne sa 60TPI i one waza w okolicach 500g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 13 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Co do wytrzymałości karbonu przy 75kg nie masz co sie martwić KTM twierdzi, że moją ramę (team prime) może katować zawodnik do 120kg jedyne o co się musisz martwic to kasa :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor Dodgers Napisano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Opony to Karmy z oplotem 60 TPI, z tym że po 1500 km. Jak były nowe to ważyły coś w okolicach 460 gram. Miało już nie być zmian na ten sezon, ale cykloza okazała się silniejsza . Kupiłem Grip Shift'y Sram'a x-0 3x8. Waga manetek bez linek to 170 gram do tego skrócenie chwytów, nowa ich waga to 30 gram. Zmiana nie spowodowana manią lekkości lecz atrakcyjną ceną i spostrzeżeniami z górskich maratonów i wyścigów XC. Może i da się z tego roweru wyciągnąć wagę poniżej 10 kg, ale on ma przede wszystkim jeździć i być niezawodny. Poza tym wiąże się to z ogromnymi kosztami . Dzięki za opinie i uwagi . Prosił bym moderatorów o zmianę tematu i pierwszego posta: Grips: (Gripy) - BopLight - 30 g Shifters: (Manetki) - Sram Grip Shift x-0 3x8sp - 170 g Razem: 10 488 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Hej, Jak Ci chodza te manetki (mam na mysli glosnosc) - czy 'strzelaja' przy przerzucaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor Dodgers Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Martinii manetki wydają charakterystyczny "strzał" jak to określiłeś. To moje pierwsze gripy ale z tego co zauważyłem u kumpli ich zachowują się tak samo. Schwefel zrobiłem już kilkadziesiąt km na tej szosowej kasecie w terenie i na asfalcie i jak dla mnie jest świetna. Z tym, że mieszkam na nizinach (Wielkopolska, Kalisz). Na podjazdach też świetnie daje rade, w końcu używam przełożenia 1:1 . Jedynie w góry może być niewystarczająca, ale żaden problem kupić kasetę o innym zestopniowaniu plus łańcuch, koszt raptem 100 pare złotych. A jeżdżąc w góry raz do roku nie widzę sensu wożenia na codzień ze sobą kasety większej niż 28T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Czyli wszystkie tak chodza Dla mnie to najwieksza (i jedyna ) wada tych manetek, bo gdy przerzucam to mnie slychac w promieniu 10m... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Dodany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Miło zobaczyć tak lekkiego Q900. Daje mi to jakieś nadzieje, że mój też kiedyś schudnie, bo jak na razie to waży dokładnie 2 kg więcej od Twojego. Chyba tylko Reba może mnie uratować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor Dodgers Napisano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Ostatnich dni zaszła mała zmiana w napędzie. Zajechaną i z pogiętym wózkiem x-7, zastąpiło "nowe" x-0 wyrwane z allegro. Rower stracił przez to na wadze jakies 55 gram. Nie dużo ale zawsze coś . Schwefel gdybyś nadal się zastanawiał nad szosową kasetą do górala, to polecam. Sprawdzona była wszechstronnie w górach na forumowym zlocie. Był tylko 1 podjazd gdzie brakowało większej ilości zębów - pod "Orła". Udało mi się tam podjechać tylko raz, zygzakiem, ale zawsze . Bar Ends: (Rogi) - Edge - 57 g Brake (Front): (Hamulec przedni) - Avid SD7 - 183 g Brake (Rear): (Hamulec tylny) - Avid SD7 - 180 g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - Avid FR5 - 149 g Cables: (Pancerze i linki) - Fibrax - 160 g Cassette: (Kaseta) - Sram PG-850R 12/26T 8sp - 221 g Chain: (łanńuch) - ConneX 804 - 302 g Crankset: (Korby) - SLX + śruby Alu + 22T Alu - 859 g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano XT '09 - 159 g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Sram x-0 '08 - 215 g Fork: (Widelec) - RS Reba SL 100 mm '08 + PopLock + gwiazdka - 1729 g Frame: (Rama) - Felt Q900 19,5' '08 - 1771 g Grips: (Gripy) - BopLight - 42 g Handlebar: (Kierownica) - BopLight Team 580/31,8 mm - 166 g Headset: (Stery) - Cane Creek - 90 g Pedals: (Pedały) - SPD PD-M540 - 352 g Seat: (Siodło) - Velo Prolite - 195 g Seatpost: (Sztyca) - BobLight Team 27,2/400 mm - 257 g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Felt - 20 g Shifters: (Manetki) - Sram Trigger x-7 3x8sp - 250 g Skewers: (Zaciski koł) - Dartmoor Bolt-On - 67 g Spacers: (Podkładki pod mostek) - Felt 5 mm - 4 g Stem: (Mostek) - BopLight Team 100/31,8 mm - 128 g Tire (Front): (Opona przednia) - Kenda Karma 26x2.0 - 449 g Tire (Rear): (Opona tylna) - Kenda Karma 26x2.0 - 443 g Tubes: (Dętki) - Geax 26' - 283 g Wheel Front: (Koło przednie) - CrossRide V-brake - 816 g Wheel Rear: (Koło tylne) - CrossRide V-brake - 979 g Razem: 10 434 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 No ładnie ładnie, a jednak zaszalałeś;p i jak się śmiga?? Ja zniszczyłem swojego XTR z tyłu. Przesiadam się w końcu na srama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor Dodgers Napisano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Działanie bardzo podobne do x-7, tylko z tą róznicą, że wszystko to dzieje sie szybciej i płynniej. Wszystko pewnie dzięki twardszej sprężynie i łożyskowanym kółeczką. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony, jak można nie być . A Ty Stachu co zrobiłeś z XTR'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Moja "zmieniarka" spodobała się pewnej gałęzi, w połączeniu z tylnim kołem wózek przestał być całością z resztą przerzutki No ale cóż trzeba żyć dalej i szukać czegoś nowego, bo zamiast naprawiać to na razie wole zainwestować w coś nowego(sram) a XTR poleży w szafce i poczeka na lepsze czasy pochwal się za ile kupiłeś X.0 bo wydaje mi się, że atakowaliśmy tą samą aukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor Dodgers Napisano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Tak to już bywa z tylnymi przerzutkami... moja w ten sam sposób została potraktowana w Kobylej Górze, a potem dobita w górach. A tą x-0 udało się złapać za 290 zeta, i powstał dylemat czy nowa x-9 czy używana x-0, wybrałem drugą opcję i mam nadzieje, że jeszcze sporo kilometrów przede mną na tej przerzutce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 A to nie ta sama aukcja, bo na mojej poszła za 15..zł wygrałbym aukcje ale panom z alegro coś nie pasowało i mi godz przed końcem aukcji zablokowali konto. Dobrze zrobiłeś, za takie pieniądze to się opłaca, tylko jak się coś spier..... to trzeba drugie tyle za naprawe. Pojeździsz podobno są niezniszczalne z wyjątkiem X-O gerusa;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Prawdę mówiąc, na żywo jakoś lepiej się prezentuje niż na fotach a ta szosowa kaseta daje do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi