Skocz do zawartości

[rower] Full do 6 tys. zl - Trance X4 czy Felt Compulsion 2

PaPi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam w miare lekkiego fulla za okolo 6 tys. zl.

W tej chwili jezdze na skladanym z czesci NRSie z ktorego z checia przenioslbym amortyzator - RockShox Revelation. Reszta osprzetu bylaby z nowego roweru.

90% moich podrozy to Kaszuby, Trojmiejski Park Krajobrazowy; dwa razy do roku jade w prawdziwe gory.

Wielkie dzieki za Wasze rady.

jeżeli szukasz w miarę lekkiego fulla to tylko Tranca X, poza tym Giant oferuje zawieszenie maestro i moim zdaniem atrakcyjniejszy wygląd. Felt jest dosyć ciężki 14,5kg to nie mało i nie wiem jaki ma system zawieszenia więc o tym niech inni się wypowiedzą.

Ahoy!

Trance fajna sprawa, takie enduro o małym skoku. Niestety akurat Xa nie uzytkowałem ale wersje numerowane są naprawde godne uwagi.

Felt Comuplsion niestety poza systemem zawieszenia srednio udany. W tescie Bb luzy na wahaczu już podczas testów. Znam drugą sztukę która również dość szybko złapała luz na wahaczu.

Pod Rev polecił bym Ci jednak Virtue z poprzednich edycji(nowy tylko w najwyższej wersji ma carbon) z carbonowym tyłem. Pięknie dopracowana ramka na której zarówno pozwiedzasz gory jak i wystartujesz z dobrymi wynikami w maratonie(patrz kolega Orzech :P). Niestety obecnie nie łatwa do zdobycia.

Pozdrawiam!

Marcin

Po artykulach na temat luzach w Feltcie zostaje Trance X4. Tylko kurcze jaki rozmiar...

Teraz smigam na 18.5 calowym NRSie, jaki jest troche za duzy na mnie.

Mam 175cm. Raczej krotsze trasy (<80km) niz dluzsze.

Czy 16 cali (rozmiar S) nie bedzie przesada ?

16" to stanowczo za mało. Tu masz niższy przeskok niż w NRSie i pół cala mniejszą ramę, więc powinno być lepiej.

Ale ta M-ka (czyli 18 cali) ma takiej samej dlugosci gorna rure co moj NRS - czyli 56cm.

Na NRSie jezdzi mi sie srednio wygodnie - tj. po dluzszej trasie odczuwam bol szyi od zadzierania do gory glowy (kask z daszkiem). Niewiele dalo zalozenie mostka 80mm.

S-ka ma 53 cm, liczac miedzy srodkami.

Jesli 16 cali to rozmiar dla dzieci to po co stworzono XS ? :-)

Niemożliwe, żeby NRS 18,5" miał tylko 56cm górną rurę. Długość górnej rury dla rozmiaru M to 58,9cm, dla rozmiaru S to 57,4cm.

Dla porównania Trance X w rozmiarze M ma 58,5cm, w rozmiarze S 56cm, czyli jest znaczna różnica w rozmiarach S, gdzie eSka z NRSa byłaby idealna.

geom_nrs.jpg

geometry%20trance%20x.jpg

Niemożliwe, żeby NRS 18,5" miał tylko 56cm górną rurę. Długość górnej rury dla rozmiaru M to 58,9cm, dla rozmiaru S to 57,4cm.

Dla porównania Trance X w rozmiarze M ma 58,5cm, w rozmiarze S 56cm, czyli jest znaczna różnica w rozmiarach S, gdzie eSka z NRSa byłaby idealna.

Ale tak jest. NRS stoi obok, mierzylem pomiedzy SRODKAMI rury podsiodlowej i sterowej - NRS M (18.5') ma 56cm. Mierzone po rurze. Gdy przyjac pomiar w poziomie wychodzie ~ 58.5cm.

Trance X w rozmiarze M (18') ma mierzone tez po rurze i miedzy srodkami 56cm. W poziomie okolo 58cm. Wiec bardzo podobnie do NRSa.

NRSa mierze w domu, Tranca X (w rozmiarze M) dzis mierzylem w sklepie.

Zamowilem S-ke, ale w sklepie maja i M-ke i L-ke. We wtorek jak przyjda przymierze sie do roweru z zalozonymi pedalami i zadecyduje. Tyle tylko, ze przy pomocy sztycy i mostka mozna rower troche "wydluzyc" w druga strone ciezej.

Pozdrawiam

Przy pomocy sztycy i mostka można rower wydłużyć, ale nie da sie zwiększyć rozstwu kół - a coz za tym idzie wyważenia roweru - a to dla geometrii jest bardzo istotne.

Jak dla mnie 16" to jednak za mało przy 175 cm.

Felt Comuplsion niestety poza systemem zawieszenia srednio udany. W tescie Bb luzy na wahaczu już podczas testów. Znam drugą sztukę która również dość szybko złapała luz na wahaczu.

Pojeździłem w 2008 nieco na Compulsion i nie powiedziałbym że zawieszenie jest nieudane. Wręcz przeciwnie moim zdaniem jak najbardziej jest godne polecenia.

Co do luzów to dotyczyły one wersji ad 2007/2008 bo na 2009 rowery zostały zaprojektowane od nowa i mam nadzieję że ww problem został skutecznie wyeliminowany.

Jeśli chodzi o Trance'a to jeździłem też na "X"-ie i zdziwiony byłem brakiem czułości zawieszenia bo nawet schody nie spowodowały jego większej reakcji :icon_mrgreen: Spytałem nawet sprzedawcę czy amo ( FOX Float ) nie jest przypadkiem uszkodzony.

Na NRSie jezdzi mi sie srednio wygodnie - tj. po dluzszej trasie odczuwam bol szyi od zadzierania do gory glowy (kask z daszkiem).

Był bym zapomniał , może poprostu wystarczyło zastosować mostek z większyn wzniosem , a nie tylko go skracać :D

Tysiu co się zmieniło w Felcie 2009 bo z tego co widziałem w Harfie jest identyczny?

Nie do końca się chyba zrozumieliśmy. Uważam, że jedyną dobrą rzeczą w Compulsion jest zawieszenie jako system, ale wykonanie akurat w tym modelu średnio.

No i Redemption(starszy brat, również alu wahacz) niestety ale w moim zdaniem w jednym z najlepszych rowerowych magazynów Freeride wypadł najsłabiej ze stawki enduro (Cube Stereo, Scott Ransom, GT Sanction).

Dla zainteresowanych http://freeride.bike-magazin.de/fmo/freeri...7&nodeid=15 link do testów.

Pozdrawiam!

Marcin

Czy tylko felt i Giant wchodzą w grę?

Hmmm 2009 nie sprawiają wrażenia bardzo zmienionych w stosunku do zeszłorocznych.

Z mojej perspektywy wygląda to tak, że skok zawieszenia uzależnia - później często chce się więcej. Dlatego też byłbym za Feltem o ile nie łapałby tych luzów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...