Skocz do zawartości

[opony] które z podanych wybrać: Maxxis Crossmark, Michelin XC Dry, Conti Vapor Pro, Geax Saguaro?

neverBF

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przyłączam się do pytania, z tym że interesują mnie tylko pozycje 1 i 3. Mam ciężki dylemat, będę kupował w przyszłym tygodniu i potrzebuję opini kogoś kto jeździł na obu opnkach.

Napisano

<premier2> z tego co się już dowiedziałem, to Micheliny XC dry 2 są dobrymi gumami, wagowo troszkę przegrywają z Maxxis xMark ale wydają się z nimi konkurować...

Napisano

Niestety ciężko znaleźć uniwersalną oponę dobrą do wszystkiego. Sam szukałem takiej oponki i zdecydowałem się na kenda karma kevlar.

Generalnie jest całkiem fajna, na asfalt super, w lesie bdb, piasek gorzej. Skały, szutry nie wiem - nie ma u mnie takich terenów :thumbsup:.

Zimą trzyma się super - no ale zima się kończy :icon_mrgreen:.

Co do zużywania - obecnie około 4000 km zrobiłem na nich i przednia bez oznak zużycia - widać na czole bieżnika jeszcze zgrzewy, tylna straciła niecały milimetr.

Zamieniłem je miejscami, więc myślę że zrobię spokojnie jeszcze jakieś 8 tyś.

Jak ktoś nadużywa tylnego hamulca to wiadomo zużyje je szybciej.

Napisano

MAXXIS CROSSMARK mogę z całą odpowiedzialnością polecić :thumbsup: Przejechałem na nich 6 maratonów u Grabka i tylko raz złapałem kapcia, ale to dobiłem koło na cegle :D Oponki fajnie się toczą, mają dobre trzymanie na korzeniach i kamieniach. Nie znikają tak szybko, nawet jak się jeździ dużo po asfalcie :icon_mrgreen:

Napisano
<premier2> z tego co się już dowiedziałem, to Micheliny XC dry 2 są dobrymi gumami, wagowo troszkę przegrywają z Maxxis xMark ale wydają się z nimi konkurować...

dzięki, ale nie chcę michałków, jakoś nie mam przekonania. Albo Conti albo Maxxis.

PS.

Conti ma oplot 180tpi a Maxxis tylko 60tpi, hm... Właśnie kończe jeździć na innych Conti i nie zdarzyło mi się złapać gumy inaczej niż przez snejka.

@lek masz może jakieś zdjęcia swoich opon?

Napisano

Jednak chyba kupię Crossmarki, zobaczymy, jak się jeździ na maxxisach. Gdzie je najtaniej dostanę? Na razie znalazłem po 79zł/szt + wysyłka. Szukam dalej...

Napisano

Ujeżdżam Crossmarka od pół roku i jestem bardzo zadowolony. Bardzo powoli się ściera za sprawą mieszanki 70A. Nie złapałem jeszcze gumy mimo, że śmigałem po szkłach, gruzie itp.

Teraz zbieram na drugą sztukę na przód. Po 3 bary i rower sam jedzie :(

Zaskakujące są niesamowicie małe opory toczenia na asfalcie przy zachowaniu odpowiedniej przyczepności w terenie. Niewiele opon to potrafi.

Miesiąc temu Xmark był na allegro po 59zł(kevlar). Teraz jest za 49zł wersja drutowa...

Napisano

na allegro 75+10 wysyłka, więc też trochę kiepsko.

Pojawiła się wersja eXCeption, odchudzona o 100g i to chyba będzie moje kolejne zamówienie.

Teraz już nie znajdziesz tej opony za mniej niż 75zł. Powoli rozpoczyna się sezon i ceny mogą tylko wzrosnąć:(

Napisano

Wersja exception materiał 62a, zwykła 70a. Czym się to objawia w praktyce oprócz zmniejszenia masy? Dodatkowo Exception 120 TPI, zwykła 60 ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano
Wersja exception materiał 62a, zwykła 70a. Czym się to objawia w praktyce oprócz zmniejszenia masy? Dodatkowo Exception 120 TPI, zwykła 60 :D

62a jest miększa od 70a czyli będzie szybciej się ścierać. Przyczepność będzie nieco lepsza.

Ja zamówiłem komplet 62a głównie ze względu na mniejszą o 90g masę. Dla mnie to ważne, bo mój rower waży tyle co freeridówka :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Co myślicie o Race King zwijana za 79zł- więc nie supersonic w połączeniu z Conti Leader Pro, który raczej pójdzie na przód? Jeżdżę 60% teren(podjazdy raczej na korzeniach i utwardzonej ziemi niż na piachu), reszta miasto/droga. Czy może xMark będzie lepszy niż Race King?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...