zbrozin Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Witam, nie mam jeszcze ramy, ale chciałbym już kupić przednią przerzutkę. Wybór padł na XT FD-M771 (jest to downswing). I teraz mam pytanie: czy będzie pasowała do poniższej ramy tzn. czy miejsce mocowania obejmy nie pokryje się ze śrubą na koszyk bidonu ? Może ktoś potrafi na podstawie zdjęcia to określić, bo ja nie mam pewności, a obejma przerzutki wydaje mi się jakaś taka szeroka. Z góry dziękuję
Mod Team Odi Napisano 5 Marca 2009 Mod Team Napisano 5 Marca 2009 Obawiam się że ze zdjęcia nic nie wywnioskujemy. Podjedź do sklepu i przymierz najlepiej, albo poszukaj na forum kogoś z taką ramą i zapytaj, może akurat na downswinga.
zbrozin Napisano 5 Marca 2009 Autor Napisano 5 Marca 2009 Hmm, w ostateczności tak będę musiał zrobić. Dzięki za chęci Pozdrawiam
kilroy Napisano 16 Marca 2009 Napisano 16 Marca 2009 Nie wiem czy to rzutuje na wybór przerzutki, ale niektóre ramy mają przelotkę na rurze podsiodłowej różnie skierowaną. U brata w GT Zaskar jest ona skierowana w lewo (patrząc od tyłu) i ma topswing, u mnie w Author Vision jest w prawo i mam downswing. W Krossach jest ona pośrodku, więc obydwie będą pasować. Jednak kolega z teamu w Authorze ma topswinga i nie narzeka, żeby praca była gorsza. Poza tym, większość Authorów ma właśnie założone downswingi z wyjątkiem Egoista (i paru innych), który ma topswing. Osobiście dla świętego spokoju wolałem założyć downswing
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2009 Mod Team Napisano 18 Marca 2009 To zalezy od wielkości ramy bo im mniejsza tym mocowanie bidonu bedzie nizej. Pytanie teraz jak wielką chcesz rame. Ja mam 20" rame meridy i LX'a down swinga i do bidonu mam spoory kawałek.
zbrozin Napisano 18 Marca 2009 Autor Napisano 18 Marca 2009 Celuję w 19 cali, z tego co wiem w 17,5 na bank pokryje się ze śrubą. Na zdjęciu jest 19, do tej pory czekam na ramę. Przyjdzie to zgarnę ją na plecy i ruszę na poszukiwania najbliższego sklepu, który pozwoli przyłożyć przerzutkę do ramy - to jedyne i najprostsze wyjście, myślałem że po foto da się stwierdzić czy przypasuje ale trudno. Pozdrawiam
Robert Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 Jeśli to felt (a tak po zdjęciach mi się wydaje) to będzie kłopot z downswingiem i najdzie na śrubę obejma w przypadku shimano. Ze sramem działa bez problemu za to.
zbrozin Napisano 19 Marca 2009 Autor Napisano 19 Marca 2009 Hehe, założyłem wątek a dopiero teraz się zorientowałem że nie podałem co to za rama Jest to Author Egoist na ten sezon, więc może posiadacze Author'ów mają już jakieś doświadczenie z montowaniem downswing'ów na 19 calówkach ? Kilroy napisał, że "większość Authorów ma właśnie założone downswingi z wyjątkiem Egoista" i to też mnie trochę zastanawia, czemu taki zabieg producenta, ale może dlatego że do 17,5" na pewno nie założy się downswinga więc postanowili nie kusić tego typu przerzutką przy innych wielkościach ram, by samemu mieć mniej roboty i problemów... pzdr
kilroy Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 Niby tak, ale wyższy model - Introvert - ma już downswinga (choć tu koszta mogły mieć wpływ bo jest tańszy )... Sam już nie wiem czemu w Egoiście dali topswing A tak imho mogę popytać kolegów z teamu jaką mają przerzutkę w 19" i czy mieszczą koszyk na rurze podsiodłowej. Generalnie nic nie powinno się zmienić, ale kto wie...
zbrozin Napisano 19 Marca 2009 Autor Napisano 19 Marca 2009 Jeśli możesz to byłbym wdzięczny, choć myślę że ostatecznie po prostu wybiorę się do sklepów z ramą - może ktoś pozwoli przymierzyć bez kupowania
kilroy Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 OK, przerzutka downswing nie pasuje do ram Authora, ale kolega który jeździł na 20" Visionie powiedział, że stosował pod koszyk podkładki - były to nakrętki wyciągnięte z wentyli - i 2 koszyki miał zamontowane dzięki temu Więc jeśli w 20" tak jest to w 19" także.
zbrozin Napisano 20 Marca 2009 Autor Napisano 20 Marca 2009 Super, wielkie dzięki za info A masz wieści jak to jest w przypadku pokrycia się dolnej śruby z mocowaniem obejmy od przerzutki ? W razie czego zrezygnuję z drugiego koszyka, gdyby okazało się że obejma nie pokrywa tylko celuje pomiędzy śrubki. Swoją drogą, czego to nie mogą przy produkcji dać tych śrubek parę centymetrów wyżej jak to robią inni producenci Zależy mi żeby upchnąć tego Downswinga, bo mam dosyć luzów jakie łapią topswingi (co nie zmienia faktu, że wizualnie bardziej mi pasują) Pozdrawiam
kilroy Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Osobiście nie sądzę by był taki przypadek, żeby śruba pokryła się z obejmą, ale nawet jeśli to będziesz zmuszony zrezygnować z drugiego bidonu. Author raczej robi przemyślane rowery i nie sądzę by zdarzyła im się podobna wpadka jak Krossowi kiedy to do 19" Levela nie szło upchnąć dwóch koszyków bo tylko jeden się mieścił
zbrozin Napisano 20 Marca 2009 Autor Napisano 20 Marca 2009 Hehe, no mam nadzieję że trochę pomyśleli i nie będzie fuszerki Jeśli będę potrzebował drugi koszyk, to najwyżej zastosuję patent Twojego kumpla, chociaż myślę że więcej przejeżdżę z "baniakiem" na plecach. Zaryzykuję z przerzutką w ciemno, rama zamówiona to domówię i przerzutkę, a jak nie zgra to wtedy się pomartwię. Ogromne dzięki, za zainteresowanie sprawą Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.