Nemo7 Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Słyszałem i czytałem przeróżne opinie na temat amortyzatorów Specialized'a, były bardzo podzielone. Czy system Brain rzeczywiście jest dobry czy to tylko reklamowe chwyty. Ze speca interesują mnie takie grupy jak Pitch, Enduro i Stumpjumper FSR.
tobo Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 ja krotko jezdzilem na enduro sl z firmowymi amorami. tył normalny przód.... porażka. widelec ma regulację cisnienia spręzyny, tłumienia powrotu i kompresji oraz regulację wartości skoku. regulacja powrotu jest o małym zakresie ale wyczuwalna wyraźnie. regulacja kompresji nie za bardzo. regulacja skoku działa. kombinowałem z cisnieniem ale nic to nie pomagało - widelec ZUPEŁNIE nie uginał się na małych nierównościach ignorując je. wpływ na właściwości jezdne - fatalny. nie tylko zero komfortu ale też wyraźne ograniczenie kontroli nad rowerem i torem jazdy. rower który z założenia ma podjeżdżać i zjeżdżać odpada na byle podjeździe w pojedynku ze sztywniakiem na crossowym widelcu - taj zaj... trzepie że kompletnie wybija z rytmu. na zjazdach odbija się jak piłka, rower podskakuje. totalny szit..... coś musi być nie tak z tym widelcem bo spec ograniczył ilość modeli z nim dostępnych - chyba tylko najwyższy enduro go posiada, niższe mają pike'a. może i rower fajny - ale z tym widelcem: NIE POLECAM.
MarcinGoluch Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Dodam od siebie, że miałem "przyjemość" testowania speca razem z Tobo. Nakręciliśmy się regulacjami co nie miara i zero reakcji na poprawę pracy. Na dlugich przeszkodach jeszcze jako tako to działało ale jak trafił na tarkę trzeba było uważać żeby zębów nie wybić. Do tego dla mnie Enduro SL miał jakąś przedziwną geometrię po której po paru km bolały mnie łokcie. Być może było to też skutkiem samego widelca. FutureShock który siedzi w Enduro SL jest jakimś rozwinięciem terralogic Fox'a. FOX stracił patent na terralogic ponieważ odszedł od nich głowny inzynier który był właścicielem owego rozwiązania. Ów błyskotliwy Pan odszedł właśnie do Speca i po "rozwinięciu" systemu miało to działać. Jak jest faktycznie możecie dowiedzieć się niemal z każdego testu jaki ukazał się na temat specowej dwu półki. Co jest na rzeczy skoro spec zwinął te widelce z modeli 2009 a dali sobie 2lata na ponowne uruchomienie tych widelców.
Mod Team bikergonia Napisano 5 Marca 2009 Mod Team Napisano 5 Marca 2009 Nemo7 a Twoje pytanie dotyczy dampera - tak? Więc mam w swoim Specusiu Braina (2008) i powiem Wam że wszystko działa ok. tylko trzeba było najpierw dostroić go do moich wymagań i oczekiwań. I Marcinie drogi jeżeli testowaliście jakiś model z Brainem to trzeba było najpierw ustawić poprawnie (do swojej wagi) SAG a potem resztę. A z tego co piszesz Ty i Tobo to wnioskuję że mieliście kompletnie niewyregulowany sprzęt.
MarcinGoluch Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Celowo wymieniliśmy model z nazwy. Enduro SL nie miał montowanych brainów tylko rozwinięcie rp23 pod nazwą AFR. Tłumik jak tłumik, działa ale posiada bzdurny moim zdaniem zakres regulacji powrotu. Jak max skręcimy to wraca dobre 5-6sekund - po jaką cholerę? Czułość jak w dobrej klasy 4zawiasowcu. Mieliśmy rower na trasie która znajdowała się poza sklepem który nam zaoferował rower do testów. Trasa mocno zróżnicowana jeśli chodzi o występujące nierówności. Zarówno tył jak i przód był regulowany zgodnie z instrukcją jak i odczuciami podczas testów. Bikergonia Twój tekst jest tak oczywisty, że nie wiem do czego go przypiąć. Pozdrawiam! Marcin
Mod Team bikergonia Napisano 5 Marca 2009 Mod Team Napisano 5 Marca 2009 Ano jakoś zakręciło mnie i umskła mi nazwa tego enduro.........i jego tłumika, i w odpowiedzi dla nemo zasugerowałam się że zapytał o Braina.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.