Jack Danniels Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Po zimowym nieużywaniu camela odkryłem w moim bukłaku sporą populację obcych form życia. Konkretnie to zasiedlony został wężyk, ustnik i okolice dolnego zaworka buklaka.. Podejrzewam że tam gdzie nie jest jeszcze zielono też coś już ewoluuje w kierunku wyanlezienia koła.. Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na eksmisję tych żyjątek? Posezonowe mycie wodą z płynem do mycia naczyń nie uchroniło mnie przed inwazją, a teraz też nic nie daje. Próbowałem wyciorem do wiatrówki, ale wiele nie wskórałem, a na pewno nawet po najdokładniejszym szorowaniu w zakamarkach pozostaną ślady glonów.. Może jest jakiś preparat przeznaczony spaecjalnie do mycia bukłaków? Myślałem o jakiejś chemii akwarystycznej, ale trochę się boję, a poza tym chyba bardziej opłaci się kupno nowego bukłaka.. Będę wdzięczny za sprawdzone propozycje. Chyba nie jestem jedynym bikerem którgo to spotkalo? Pozdrawiam
Jack Danniels Napisano 3 Marca 2009 Autor Napisano 3 Marca 2009 Łojezuuu.. miało być w Odzieży... Przepraszam za niepotrzebną robotę ...Chyba że właśnie tu przeniesiono..
Mikan Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 może alkohol etylowy - wszelkie białkowe formy życia powinny zostać zdenaturowane
detonator Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Powodzenia w wypaRZaniu... Nie zalewa się bukłaka wrzącą wodą bo to powoduje rozklejanie się zgrzewów Spróbuj może tabletki corega tabs lub te specjalne camelbakowskie.
Jack Danniels Napisano 3 Marca 2009 Autor Napisano 3 Marca 2009 No właśnie wyparzania się obawiałem.. Nawet coś mi sie kojarzy z instrukcji żeby nie przekraczać iluśtam stopni (generalnie cieple płyny co najwyżej).. A może faktycznie spróbować zalać jakimś świństwem do usuwania glonów z akwarium? Ryby nie zdychaja po tym, to może i mi nic nie będzie..
DAMIAN24 Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 i napiszesz jaki to dało skutek, a jak by coś ci się stało to poproś kogoś, żeby za ciebie napisał
3aran Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Domestos musi dać radę- przecież zabija wszystkie bakterie i grzyby. Na śmierć. A tak na poważnie to znalazłem coś takiego- klik! Doczytałem się też- jak ktoś już wcześniej pisał, że te tabletki corega tabs w miarę działają... i pozostawiają delikatny, miętowy smak. Tak swoją drogą to ja mam bukłak Kony, używam go bardzo sporadycznie- raz leżał nie używany około pół roku i kompletnie nic się z nim nie stało. Nic w nim nie urosło, ani nie ma żadnego nie przyjemnego zapachu. Myję go tylko wodą z ludwikiem. Może ma jakąś powłokę antybakteryjną, czy coś...
Fifi Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0&start=0 Może ten temat coś pomoże.
Jason Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Najważniejsze jest porządne płukanie a potem dokładne wysuszenie , jak nie będzie wilgoci to nic się nie powinno rozwinąć . A z wyparzaniem to tak ja kolega pisał wyżej - kiepski pomysł !! , tak załatwiłem swój bukłak
agenciara Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Po uprzednim namoczeniu tych części w ciepłej wodzie, spróbuj zasypać kwaskiem cytrynowym. Ja tak zawsze zameczek w aqua czyszczę z glonów z racji tego że po wyciągnięciu z aqua jest mokry, posypuję kwaskiem, zostawiam na pół godziny, poprawię szczotką i jest jak nowy może kwasek da radę i z bukłakiem...? a na nast. raz, odłóż bukłak suchutki i w suche miejsce tak jak już zasugerował to 3aran powodzenia!
3aran Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Najważniejsze jest porządne płukanie a potem dokładne wysuszenie , jak nie będzie wilgoci to nic się nie powinno rozwinąć . No ja właśnie swój dokładnie myję woda z płynem, a później susze przez dwa dni i nic się z nim nie dzieje.
QWEY564 Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 ja swój tylko przepłukuję pod ciepłą wodą, co jakiś czas serwuję mu płukano w" kwaskach, płynach do naczyń, sodzie oczyszczonej, spirytusie itp" lub wyparzanie. i teraz po półrocznym leżakowaniu(nie mam pewności czy go wypłukałem) wydaje się być czysty. Może takie nazbyt pedantyczne szorowanie bukłaka niszczy tę warstwę antygrzybiczną?!
Dornif Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Ja swój zostawiłem w szafce na 3 czy 4 mce i zrobił się na nim taki białawy osad. Nie wiedziałem co to, i choć po umyciu szczotką w miarę zeszło dałem po lampę UV do sterylizacji. To na pewno załatwiło sprawę :]
Ecia Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Ja mojego bukłaka w ogóle nie składam i nigdzie nie chowam - po umyciu wieszam w łazience nad wanną z włożoną do środka gąbką (żeby był przewiew) i tak sobie schnie, dopóki nie nadejdzie pora kolejnej wycieczki . Zimą śmigam z termosem - więc przez dobrych kilkanaście tygodni tak sobie zwisa. I doskonale się miewa
bros Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Ale mnie przestraszyliscie ... Glony, suszenie, czyszczenie. Ja swoj buklak zostawilem na zime w plecaku. Nawet w nim jeszcze tak ze 100ml wody bo zapomnialem jej wylac. Na szczescie nie ma sladu zadnego osadu ani glonow Nigdy tez nie czyszcze buklaka pomiedzy kolejnymi napelnieniami. No ale ja zawsze popijam czysta wode bez zadnych dodatkow.
_Morf_ Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 http://www.allegro.pl/item568417720_jbl_cl...yszcz_wezy.html wężykiem wężykiem... pewnie można dostać taniej w sklepach akwarystycznych A jak nie to to można kupić nową rurkę w Castoramie za grosze...
dejot Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 W Decathlonie mają fajne zestawy do czyszczenia bukłaków wraz z suszarką i szczoteczkami do czyszczenia rurki : http://www.decathlon.com.pl/PL/zes-do-czys...a-wod-20720107/
Jack Danniels Napisano 5 Marca 2009 Autor Napisano 5 Marca 2009 To mnie się podoba Próbowałem z kwaskiem cytrynowym i ciepła wodą, ale niewyjszlo.. Właśnie sie wybieram w okolice Decathlona, to zajrzę czy tam jest takie coś.
madmun3 Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Zestaw z decathlonu jest kiepski, szybko oddałem Spróbuj tak - woda 80 stopni, i płukanie -sodą oczyszczoną -ludwikiem -kwaskiem cytrynowym -płukanie do oporu -suszenie - musi coś wsadzić do środka To powinno pomóc, a potem tylko suszenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.