ajri Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam Szukam, sprawdzam czytam i doszedłem już do ściany jeżeli chodzi o wybór roweru. Na ringu zostały dwa modele: Ghost EBS 1 rocznik 09 - http://www.secesja.pl/do/item/EBS_1_2009/EBS1 Kelly's Magic black 09 - http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...8&pID=17909 Który jest 'więcej' wart według Was? Z góry dzięki za opinie! Pozdrawiam, ajri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Amortyzator w EBS'ie to nieporozumienie w rowerze za 2200zł. Już lepszy będzie Suntour XCR LO montowany w Kellysie. Do tego W kellysie są przerzutki slx/xt plus manetki SLX. Natomiast korba w ghoście jest znacznie lepsza od tej w kellysie. Ogólnie trudny wybór. Czy któryś z tych rowerów możesz kupić taniej czy oba są w cenie zbliżonej do ceny EBS'a? Kierowałbym się ku kellysowi, choć mój kumpel ma EBS'a z 2008r (osprzętowo się niczym nie różni od wersji na 2009r) i sobie go chwali. Sam na nim miałem okazje zrobić kilka km i jest super! Myślę, że najlepiej gdybyś miał możliwość przymierzyc się do obu rowerów i wybrać ten na którym pozycja jest wygodniejsza. P.S na allegro można magica dostać o wiele taniej (model ubiegłoroczny) http://allegro.pl/search.php?string=magic&...y=1&order=p Jeszcze ciekawszą opcją jest http://allegro.pl/item571968566_kellys_ima..._wyprzedaz.html aczkolwiek to propozycje tylko wtedy gdy kupno przez allegro wchodzi w grę.. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dzięki wielkie za bardzo szybki odzew! Generalnie oba modele mam praktycznie w tej samej cenie. Byłem napalony na EBS, ale ostatnio mierzyłem w sklepie nowego Magica. Chyba ostatecznie amortyzator przekona mnie do Kellysa. Jeżeli chodzi o EBS to niestety nie widziałem go poza netem i w zasadzie jest to rower istniejący na razie jedynie w mojej świadomości. Ukorzenił się w niej mocno i teraz ciężko mi przychodzi zamiana na inny model, ale ostatecznie chyba trzeba będzie się do tego przekonać. Wciąż się jednak waham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Hm a powiedz mi, skąd jesteś? Bo ja np w sklepie rowerowym pod nosem kupowałem razem ze znajomym tego EBS'a. Dostaliśmy nawet na niego lepszą cenę która ostatecznie wyniosła chyba 1990zł. Faktem jest, że amortyzator w tym ghoscie chodzi jakby... nie chodził, choć przy mojej wadze 85kg amortyzował wjazd na krawężnik i jakieś większe przeszkodzy. Natomiast XCR'a w wersji LO mam w drugim rowerze i przyznam, że jest dla mnie stanowczo za miękki. Sam nie wiem co lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Zakupu dokonuję w Lublinie. Jeżeli chodzi o cenę to jestem zadowolony. Pozostała mi kwestia doboru lepszej jakości Mój sprzęt będzie musiał dźwignąć mniej więcej 95 kilogramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Oj oj, 95kg to na xcr'a duuużo. Mój ojciec tyle waży i jak wsiada na rower z tym właśnie amorkiem to ugięcie wstępne osiąga ok. 6cm i amortyzator praktycznie nie pracuje. Jak zamierzasz użytkować rower? Ile km rocznie? Jakie trasy? (rodzaj nawierzchni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Generalnie jestem raczej początkujący więc pewnie ani za dużo ani zbyt wyboiście na początku nie będę jeździł. Wypady na trudniejsze nawierzchnie to będzie raczej jedynie kwestia weekendowa. Polecałbyś jakiś jeszcze inny sprzęt w okolicach 2 tyś. na 95kilogramowego słonia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Hmm tutaj http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...314&hl=2000 temat o rowerach MTB do 2000zł warty przestudiowania, a jeszcze zapytam jakiego wzrostu jesteś? Bo bardzo ciekawą propozycją jest http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=47869 Skoro jesteś początkującym i na dodatek nie wagi piórkowej to pewnie nie zależy Ci aż tak na wadze roweru a bardziej na jego komforcie. Cena to 1990zł więc nawet taniej, do tego jest to full więc będzie nieporównywalnie wygodniej. Jest w bardzo atrakcyjnej cenie (co widać po komentarzach osób w tym temacie ) Jedyny warunek to że musisz być w miarę wysoki, tj te minimum 180cm bo rama to 20". Hamulce hydrauliczne, dobre amorki - za tę cenę bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dzięki wielkie za namiar. Muszę zainteresować się tym sprzętem, bo za tą cenę to fura że ho ho. Jeżeli chodzi o wzrost to mniej więcej 185 tak więc rama 20" pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Myślę, ze haro sonix'a byłby bardzo dobrym wyborem. Cena atrakcyjna a osprzętowo rower wystarczający aż nadto do stylu jazdy jaki preferujesz. Rama 20" przy Twoim wzroście będzie pasować bardzo dobrze. Co do atrakcyjności i przyjemności z jazdy na fullu to pewnie pisać Ci nie trzeba. Wystarczy, że przeglądniesz forum i kilka tematów o fullach Myślę, że na wszystkie Twoje pytania odpowiedź dostaniesz w temacie w którym sprzedają tego sonixa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 mam 183 cm wzrostu , rame 18' , amor xcr 80 mm skoku, waga ok 95 kg (bez przesady z tym ugięciem wstepnym... )jeżdzę po zróżnicowanym terenie (nie są to góry) jak do tej pory jestem zadowolony z amora za tak niską cenę jeśli chodzi o pytanie co do zakupu roweru , nie mam wielkiego doświadczenia ani wiedzy jednak skłaniałbym się ku EBS, co z tego że amor taki tani (rozpadnie się to wstawisz lepszy) za to rama i reszta osprzętu wydaje się być na konkretnym poziomie (co docenisz po dłuższym czasie eksploatacji roweru) kolega, który waży sporo ponad 100kg niedawno zakupił model z 08r. i jest zadowolony wizualnie ghost również jest jak najbardzie si pozdrawiam i życzę udanego zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bencol Napisano 19 Marca 2009 Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Staszku, mam model ebs-a na obecny rok 2009, więc ten sam o który pyta kolega. Co do tego modelu. Mam ok 187 cm wzrostu i 130 kg. Śmigam po asfalcie lesie itp. i przyznam się, że nie dobiłem jeszcze amorka do końca. Kupiłem Ghosta dlatego, że ma dobrą ramę, koła i korby. Po prostu wziąłem go ze względu na swoją masę i jestem z wyboru zadowolony. Myślę, że te rzeczy które wymieniłem są najważniejsze, bo zawsze można w późniejszym czasie dokupić np. lepszy amorek. Jak EBS wytrzymuje pod moim tyłkiem to pod Twoim na pewno sobie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Dzięki wielkie za Wasze opinie. Generalnie oba sprzęty są godne polecenia w tym segmencie cenowym. Ja zdecydowałem się ostatecznie na Kelly's Magic 09, a to głównie z powodów logistyczno - finansowych. Znaczy się, że był do wzięcia od ręki z pasującą mi ramką 21.5", a do tego miałem świetną ofertę cenową na ten model co w obliczu ostatnich podwyżek również było sporym atutem. Mój Magic jest już po pierwszych testach i jak na razie pełne zadowolenie. Mam nadzieję, że im dalej w las....również będzie w porządku Pozdrawiam, ajri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.