Skocz do zawartości

[rower] Superior XC 839

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalnie rower wyglądał tak.

http://www.superior.cz/en/archive/models-2...bike.html?id=23

Nie będę podawał dokładnej rozpiski, bo jest na stronce, poza tym częsci nie jeżdżą tylko cały rower. A ten idealnie wpasowuje sie w moje potrzeby. Szukałem sprzętu, który bedzie czymś więcej niż crossem jeśli chodzi o jazdę w terenie (szczególnie podjazdy), jednocześnie dając ten sam komfort i stabilnośc jazdy wynikającą z rozmiaru koła.

Wprowadziłem w nim 2 zmiany do tej pory.

Pierwsza jest dosc spora, ponieważ pod koniec ubiegłego roku rower zyskał nowy uginacz z przodu. Dzieki mojej siostrze, jest to Reba kupiona w USA za niecałe 400$ w sierpniu ;).

Drugą zmianą jest kierownica. Obecnie zamiast 580mm prostej jest gieta 640mm. Nie wiem czy nie zmienic mostka na 90mm. Pożyjemy zobaczymy.

W dalszym czasie planuję wymienic napęd. I skłaniam sie ku 2x8. Wiem, że konfiguracja dosc oryginalna i niby uwsteczniająca, ale trochę za nią przemawia.

- jeżdżę kadencyjnie i z blatu korzystam raz na ruski rok, a z konfiguracji blat-mała koronka to chyba nigdy bym nie skorzystał (to jest najwazniejszy argument)

- dlaczego 8 zebatek z tyłu. 9 jest wg mnie niepraktyczne łańcuch jest bardzo wąski, a przerzutka deore do tytanów precyzji nie należy(trudno jest ją wyregulowac)

- i tak chcę miec hydrauliki więc bym prędzej czy później musiał zmienic klamkomanetki na manetki.

W sumie to wg mnie idealnym rozwiązaniem byłby zestaw Hammerschmidt-piasta wielobiegowa, ale koszt tego jest na razie nieosiagalny dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...