simon1989 Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 WItam! Mam rame Giant AC i chcialbym zmienic damper na troche dluzszy, tylko problem jest taki zeby on nie stal sie za dlugi i nie zepsul geometrii ramy. Dobierajac damper mam dazyc do tego zeby przy obciazeniu roweru jezdzcem zeby polozenie piasta przednia-suport-piasta tylnia byla taka jak w instrukcji lub dazyla do tego? Dokladnie chodzi o zamiane dampera 190mm na 216mm. Pewnie pomylilem dzialy, ale ten pasowal najlepiej. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Daruj sobie. Nie miałem nigdy AC, ale miałem dwie ramy o zbliżonej konstrukcji i przełożeniu zawieszenia. Były od biedy w stanie łyknąć damper 200mm, ale na 100% nie wszedłby damper 216. Nawet jeśli dałoby się wrzucić damper tej długości, to przy przełożeniu w okolicy 1:3 tył roweru podniósłby Ci sie o blisko 8cm, rujnując zupełnie geometrię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 nawet gdybyś chciał złożyć takiego mutanta to prawdopodobnie wahacz po rozwarciu się by zmieścić ten tłumik mógłby zahaczać o siebie własnymi elementami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wastedqba Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Generalnie to czemu chcesz zakładać taki duży damper? Nie może być 190? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1989 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Myśle(myślałem) o większym damperze dla większego skoku, ponieważ jeżdże bardziej fr niz enduro i nie jestem najlżejszy(80kg), ale na podstawie Waszych odpowiedzi(bardzo dziękuję) doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu i będę szukam twardszej sprężyny. No i to jest zagwostka. Kalkulatory podają dane z księżyca, przy mojej wadze, na sprężynie 560 rower buja sie jak materac na wodzie. Intrukcja do ramy podaję:60-75kg-500lbs, 75-90kg-600lbs. Te informacje są dla mnie niewiarygodne i nie mam pojecia jaka sprezyne założyć. Uważam, że najmądrzej(tak mi się pewnie błędnie wydaje) zrobie jak kupie sprężynę 650lbs. Czy to ma sens czy powinienem założyć 600, a może 700??? Zwracam się do Was z pomocą bo, chciałbym uniknąć kupowania 3 spręzyn zeby dobrac jedna. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A co to za damper? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1989 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 X-Fusion Vector PVA-identyczny pod linkiem: http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...products_id=162 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 26 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Kalkulatory sprężyn: http://www.theride.ca/guru/spring-calc.htm http://www.tftunedshox.com/tech-area/spring-calculator.html http://www.igorion.com/_coilspring/ Mnie podeszły drugi i trzeci jak szukałem sprężyny dla siostry PS. jJk chcesz jeździć bardziej "extreme", zmień ramę. Inaczej się nie da niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1989 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jeśli chodzi o drugi link to wg tych obliczeń powinienem mieć sprężynę 430, a w rzeczywistość 560 niemalżę dobijam małym skokiem na rowerze 1-1,3m. Tak więc podchodze do tych wyliczeń z dystansem. Zdecydowałem się na sprężynę 650-kupiłem używaną, zobaczymy co z tego wyjdzie. Napisze jak przetestuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wastedqba Napisano 27 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Wiesz to że buja to wcale nie znaczy że masz za miękką sprężynę. Może taka kinetyka, damper? Jaki masz SAG? Tak samo fakt dobijania. Wiadomo że ze mając prosty damper i mały skok będziesz dobijał (nie wiem jakiego masz tego gianta AC i ile skoku). Sprężyna do Twojego dampera wydaje się dość krótka (jak wynika ze zdjęć w necie). Zwróciłeś na to uwagę? Kalkulatory już takie są że nie trzeba im ufać. Ja jestem na etapie doboru sprężyny. Mam faworyta ale i tak do czasu aż jej nie założę i nie siądę to nie będę wiedział. Tym bardziej że do różnych firm i różnych systemów pasują różne sprężyny i różnice nie są zbyt precyzyjnie podane. Taki już los sprężynowców. Jeśli nie ma sprężyn na allegro (gdzie generalnie można je dostać w miarę tanio ale jest problem z twardszymi) to najlepiej pójść do sklepu i przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1989 Napisano 1 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 SAG to był około 25%. Sprężyna ma 124mm długości, prawie dobijała przy skoku 5.3", ale zobaczymy co bedzie sie działo po założeniu fox'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 1 Marca 2009 Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Czekaj, czekaj, Ty na giant'cie AC o skoku 5,3" ~ 135mm skaczesz z wysokości ok 1-1,3m i uprawiasz freeride ważąc 80kg? Chyba życie Ci niemiłe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 1 Marca 2009 Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 niby czemu... przecież skoki 1-1,3m można sadzić nawet na zwykłym sztywniaku, poza tym czy waga 80kg to dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Marca 2009 Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Czekaj, czekaj, Ty na giant'cie AC o skoku 5,3" ~ 135mm skaczesz z wysokości ok 1-1,3m i uprawiasz freeride ważąc 80kg? Chyba życie Ci niemiłe.. A co w tym dziwnego? AC to maszyna do FR o czym nawet wspomina producent -> http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.0...&model=9899 Na początku była nawet klasyfikowana jako maszyna do DH -> http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.0...&model=9732 a także pakowali do niej dwupółkę -> http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.0...amp;model=10013 simon1989 a nie myślałeś żeby przestawić damper w oczko dla 6,6" skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 1 Marca 2009 Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 To, że można skoczyć i z 2m na sztywniaku to wiem ale nie w tym rzecz. To, że producent włożył dwupółkę do tego AC nie zmienia faktu, że o skoku zaledwie 152mm Ale nie chce się kłócić ani spierać. Wybaczcie, że się czepiałem. Po prostu ten skok 135mm mnie zdziwił bo to o 5mm więcej niż u mnie (wiem wiem, rama do innego zastosowania) Uważam, że dobrym pomysłem jest przestawienie mocowania dampera do oczka dającego skok 6,6" jak już zauważył Schwefel. A swoją drogą miałem okazje oglądnąć na żywo Gianta AC i zrobić na nim rundkę i w moim odczuciu z tym skokiem 5,3" to bardziej przyciężkawy rower do enduro, natomiast przy 6,6" ~ 168mm sprawa ma się ciekawiej. Dużo też pewnie zależy od skoku amorka przedniego jaki simon1989 posiada co by nie było zbyt dużych dysproporcji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wastedqba Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Zgadzam się z przedmówcą. Ja mam 150mm skoku i dropy typu 1,5m to wszystko co znosiła Vanilka R ustawiona na średnie wybieranie. Bardziej ambitny damper podołał by więcej ale bez przesady. Twarda sprężyna to rozwiązanie jeśli chcesz stracić cały komfort z jazdy. Jeśli nie to zostaje coś z kontrolą szybkiej kompresji lub kompresji końca skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.