onion Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Napisano 7 Kwietnia 2009 Jeżeli posiadasz rower MTB/XC, ale cenisz sobie wygodę ponad wszystko to polecam siodełko Selle Royal Respiro Moderate. Siodełko jest szerokie, ma dużo dobrze rozprowadzonego żelu, ma dziurę (z klimą!), naprawdę dobrze wygląda. Nie wiem jak się ustosunkować do elastometrów, ale widocznie wpływają na komfort skoro się tam znalazły. W każdym razie są mało widoczne. Jeździ się naprawdę komfortowo i myślę że można jechać na nim w naprawdę długie trasy, bez żadnego dyskomfortu. Jak dłużej potestuje dam zdjęcia i szerszą opinię o tym siodle. Minusy: - cena
toms Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Wątpię żeby WTB było wygodniejsze od tego Accenta (który wygląda naprawdę jak wygodna kanapa). Więc jeśli kierujesz się tylko wygodą swoich czterech liter, to bierz Accenta. ....Chociaż z drugiej strony, nie spotkałem się jeszcze z narzekaniem na WTB.... Ciężki masz wybór.
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2009 Mod Team Napisano 4 Maja 2009 Witam przymierzam sie kupiuć siodełko powoli bo moje robi z d... masakre a w tym temacie nie mam za duzego pojecia. Ogolnie chce zebym mogł sobie spokojnie przejechac jakieś 15-30 czasem i wiecej km bez kwasnej miny. mam ok 173cm i mysle ze jakies 65kg. Siodełko oczywiście meskie . Nie Musi być jakies powalające estetycznie super lekkie (ale cegła raczej tez nie). wystarczy ze bedzie wygodne i nie za drogie. Jeżdze tak ok 55-60% po asfalcie a reszta to polne drogi, rozne ściezki, strome zjazdy, szutry etc. kilka propozycji ktore znalazłem: http://allegro.pl/item625683132_siodelko_s...e_wyciecie.html http://allegro.pl/item626519565_super_wygo..._blast_gel.html http://allegro.pl/item618700210_siodlo_sel...czne_tanio.html http://allegro.pl/item615810150_siodlo_kin...atomicznym.html Jezeli znacie lepsze rozwiązania jestem otwarty na propozytcje
wiktorsam Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Z własnego doświadczenia powiem, że z tymi "kanapowymi" siodłami różnie bywa. Sam jeździłem na jakimś fajnym mięciutkim z otworem anatomicznym, a po 50 km myślałem że nie dojadę z powodu bólu d..y. Potem nadeszła mania odchudzania wyrwałem lekkie gipiemme pluma evolution titanio - w dotyku deska, a po 70 km trasie czułem że spokojnie mogę jeszcze jeździć .
premier2 Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Nie wiem ile masz do wydania, ale patrząc po linkach szukasz chyba siodła do 50zł. Może zerknij na to: siodło Kelly's . Zrobiłem na nim około 8tys. km i byłem zaskoczony wygodą. Nie jest najlżejsze, ale nie przypomina też kanapy. Dla mnie za miękkie siodła nie nadają się absolutnie na dłuższe trasy. Na tym siodle robiłem wycieczki sporo powyżej 100km. Nie napisałeś, czy jeździsz z wkładką. Jeżeli nie próbowałeś, to polecam, naprawdę jest o niebo lepiej niż w zwykłej bieliźnie. Można używać bielizny z wkładką, a na to szorty, jeśli nie lubisz lycry
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2009 Mod Team Napisano 4 Maja 2009 Nie wlasnie ze jeszcze nie probowałem wkładek. Cena to tak do 50 zł bo na razie nie jezdze w takie trasy zeby wywalić kupe kasy na juz pożadne siodło. Moje jeszcze nie jest w sumie złe czasami przyjade do domu i jest ok a czasami po paru km juz mi sie odechceiwa. Ten kellys kuszaca sprawa bo w rzeszowie bywam czesto i spokojnie by wyszło taniej za odbior osobisty.
onion Napisano 4 Maja 2009 Autor Napisano 4 Maja 2009 Selle Royal Respiro Moderate http://www.rowerystylowe.pl/selle-royal-re...131-p-2897.html Drogie, ale warte wydania tej kasy. Pierwsze siodełko, dzięki któremu trasy 50 - 80 km jadę bez żadnego dyskomfortu. Wietrzenie to chwyt marketingowy, aczkolwiek rzeczywiście tyłek jest co jedynie wilgotny, a nie mokry. Najważniejsze jednak że jest bardzo wygodne, ma dziurę i całkiem fajnie wygląda na rowerze MTB.
wawaking Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 a jakie polecicie siodełko do jazdy 100% po asfalcie miasto i wycieczki po za miasto tylko asfalt rekreacyjna jazda do 100km?czy moze to nie ma znaczenia i brać jakieś z polecanych juz w tym temacie?
wojtasg Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Widziałem w wątku, że jakiś czas temu kilka osób przymierzało się do siodeł Allay'a - ktoś kupił/testował? Jakie wrażenia? A może wpadło komuś w ręce ostatnio siodło Selle Italia Flite XC Gel Flow i może się wypowiedzieć, czy różni się toto jakoś znacząco od "normalnego" Flite Gel Flow (bez XC)? Pozdr, Wojtas
wwd Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Które siodło będzie wygodniejsze - Sportourer X-RACE GF czy WTB Rocket Pro Gel? Może jest jeszcze inna alternatywa do jazdy po lesie i asfalcie?
Graffy Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Selle Royal Respiro Moderate http://www.rowerystylowe.pl/selle-royal-re...131-p-2897.html Drogie, ale warte wydania tej kasy. Pierwsze siodełko, dzięki któremu trasy 50 - 80 km jadę bez żadnego dyskomfortu. Wietrzenie to chwyt marketingowy, aczkolwiek rzeczywiście tyłek jest co jedynie wilgotny, a nie mokry. Najważniejsze jednak że jest bardzo wygodne, ma dziurę i całkiem fajnie wygląda na rowerze MTB. Jako,że to mój pierwszy post - witam wszystkich forumowiczów Mógłby się kolega wypowiedzieć o tym siodełku po dłuższym użytkowaniu ?? Myślę o nim intensywnie ale im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Chyba,że coś polecicie z innej firmy : WTB,Allay.. Cena do 250 zł Typ jak w temacie rekreacyjno-sportowy, rower Giant Traffic. Waże sporawo - 100 kg. Standardowe było niewygodne. Obecnie mam Lookin-a Cierpną mi 4 litery w okolicach prostaty Pokonuje dystanse do 30-40 km ale jako, że dopiero zaczynam na pewno będą się wydłużać.
wojtasg Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam! Ze swojej strony mogę podzielić się wrażeniami po zakupie i pierwszych jazdach na siodle Fizik Aliante XM Gamma (http://www.fizik.com...liante_XM_Gamma). Kupiłem je głównie pod kątem jazdy MTB/XC - trochę siedzenia, trochę stania, częste zmiany pozycji przy podjazdach/zjazdach itp. I w tym zastosowaniu jak na razie sprawdza się bardzo dobrze. Zaliczyłem na nim kilka tras po 50-60km w zróżnicowanym terenie górskim (Beskidy) i pierwsze wrażenia mam takie: tyłek pewnie trzyma się siodła, nie ślizga się, ale równocześnie da się bez problemów zmieniać pozycję, ze zrzuceniem tyłka poza siodło przy zjazdach też nie ma kłopotu, wyściółka z technogel'u w przedniej części siodła wydaje się faktycznie robić swoje - przy dłuższych podjazdach na siedząco siodło nie gniecie tak mocno w krocze, wyprofilowanie siodła nie sprawia żadnych problemów przy jeździe z dużą kadencją. Generalnie jak na razie jest ok. Z jazdą szosową może być trochę gorzej - zrobiłem trasę ok. 90km po twardym terenie (70% asfalt, 30% szutry i twarde drogi gruntowe) siedząc praktycznie cały czas i tu po ok. 50 km moje 4 litery zaczęły już zdecydowanie protestować, ścierpło mi to i owo, musiałem zrobić sobie dłuższą przerwę na "regenerację" tyłka. No ale też nie jest to siodło dedykowane do jazdy szosowej i nie oczekiwałem tu większych rewelacji. Warto też wspomnieć, że siodło ma szerokość 142 mm, co przy moim rozstawie kości miednicy (ok. 130 mm) dla mnie jest "zbawieniem" i szansą na skorzystanie ze sportowego siodła. Np. wszystkie fajne siodła Selle Italia u mnie odpadały ze względu na szerokość 130 mm, no może za wyjątkiem Max Flite (ale to znów jest ogromniaste - 150mm). Wszystkim zastanawiajacym się nad doborem właściwego siodła polecam całkiem ciekawy artykuł w BikeBoardzie: http://bikeboard.pl/...=393&g=14&str=1. To co prawda test siodła Specialized Alias, ale jest w nim sporo ogólnych i przydatnych informacji.
psp360 Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 Podepne sie bo ja równiez szukam rekreacyjno-sportowego a mianowicie i do miasta i na trase ale w obydwu przypadkach bez pampersa. Trasy do ok 70 km chce zeby moj tyłem wytrzynywał bez problemu oraz 5 godzin jazdy. Wygląd nie tak wazny, waga prawie wogóle ale najlepiej zeby nie ybło bardzo ciezkie gdyz rower jest bardziej pod szose. Chce zmienic swoje velo ze wzgledu na to ze boje sie o to ze w przyszłosci bede miał problemy z prostatą wiec chciałbym zeby było to z dziura (chyab takie sa bezpieczne dla prostaty ?) cena ok 50zł Z góry dzieki i pozdrawiam !
psp360 Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 czy jezdac na jakims tanim siodełku Velo moge zaszkodzic sobie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.