Skocz do zawartości

[rama] octane one void -skladam rower do street/dirt

deathmask89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mysle nad zlozeniem roweru do street'u, okazjonalnie do dirtu, na ramie OCTANE ONE VOID, kola 26", nie wiem czy amor z przodu czy sztywniak? Jakie hamulce i czy z przodu i z tylu? Przerzutka jako napinacz?

Znalazlby sie ktos tak mily i napisal mi wszystkie komponenty jakie proponuje, jakie bylby dobre itp. Przypomne, ze jestem totalnym laikiem i przydalaby mi sie bardzo czyjas pomoc w zlozeniu roweru :confused:

Z gory wielki dzieki za pomoc.

Amor czy sztywny widelec zalezy od tego na czym się lepiej czujesz,no amor zawsze będzie lepszy niż sztywniak ale znowu to wiaże sie z większym wydatkiem,do streetu wystarczy mieć jeden hamulec(najlepiej na tył),ja tak samo jeżdziłem na takiej ramie na streece.Jeżlei czegos niewiesz albo chcesz wiekszej pomocy to pisz:GG:7586365

Jesli chodzi o kase, to mam na wydanie ok 3000 zeta. A moze NS Metropolis 2 [2009]?? Taki-

http://www.rowerowy.com/rowery/dirt_street/metropolis22009 co Wy na to? Tylko rozmiar- 12,5 wydaje mi sie troche maly:/ chcialem rame 15". A jesli chodzi o amor czy sztywniak- jestem raczej za amorem, ale czytalem ze na poczatek to lepszy bedzie sztywniak i juz sam nie wiem...i jakie kola? 26 czy 24?

Przy takiej kwocie lepiej bierz gotowego. Metro jest dobrą prozpozycją za przyzwoitą cenę.

Amor będzie lepszy na początek, bo wybacza błędy.

Co do rozmiaru kół - to juz Twoja decyzja. Niedawno była 'moda' na 24", ale od jakiegoś czasu 26" też się pojawiają coraz częściej.

A rozmiar ramy - najlepiej napisz ile masz wzrostu.

Myślę, że przy Twoim wzroście lepiej 26" koła, a ramkę ciężko bedzie znaleźć większą. Najlepiej jakbyś mógł przymierzyć się do takiego roweru. Chociaż z drugiej strony wyżsi ludzie śmigają na takich ramach i nie narzekają :)

I jak tylko street to lepiej bez przerzutki (mniej do uszkodzenia i nie bedą potrzebne zmiany przełożen), ale jeśli zamierzasz czasem jeszcze gdzies pojechać czy dojechać, to może central 2.

Mieszkam w malym miasteczku, w sumie to w takiej jakby dzielnicy, ktora jest jakby w lesie- dawne sanatorium, wiec po lasach bym sobie smigal, do miasta mam ok 3 km, wiec tak daleko nie musialbym dojezdzac, wiec przerzutki sie nie zdadza- chociaz zawsze mozna chyba je zdemontowac i zalozyc jakbym chcial w trase gdzies smignac, co? Ten central wydaje mi sie wporzadku, tylko znowu rama 12,5:/ wolalbym 15. Nie wiem juz sam...a moze kona shred? albo masz jakas inna propozycje?

Zdemontować możesz przerzutkę i zamontowac, ale jest trochę z tym zabawy, bo musiałbyś zdjąć przerzutkę, napinacz, łańcuch, kasetę, kupić reduktor i zamontowac go i najlepiej drugi łancuch (krótszy). Ale zawsze możesz pojeździć z przerzutką i ewentualnie zdjać jak nie będzie potrzebna czy będzie przeszkadzała.

Kona shred dała by radę, aczkolwiek jest to rower bardziej uniwersalny (dziwne geo, częsci też dziwnie dobrane) a jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Chyba, że takie cos http://allegro.pl/show_item.php?item=555152864 - tańszy trochę, ale za to z gorszym amorem.

Domyslilem sie, ze zabawy z tym by troche bylo:/ pomysle jeszcze jak to wszystko wyczaruje:D ale poki co to chyba jestem za tym metropolijny. Widze, ze z trojmiasta jestes, mozna powiedziec, ze ja tez-mieszkam jakies 90 km od gdanska, zreszta czesto jezdze do triocity:D wiec jak cos zloze czy kupie, to mozemy posmigac, bo niestety w moich okolicach jestem jedynym, kogo to jakos jara:D:/ na razie nie mam wiecej pytan;P wielkie dzieki za pomoc i za cierpliwosc. jeszcze jak moglbys podac mi swoje gadu, gdybym mial jeszcze jakies pytania;) pozdro wielkie.

ja bym się nie pakował w przerzutki rzadne :ermm:

najlepiej kupić gotowego metropolisa jak sie ma tyle kasy, a nie bawić sie w składanie, jak dopiero zaczynasz i nie masz jakiś specjalnych wymogów.

do dirtu i streetu rama musi być mała! :P ale to 12,5 cali jest inaczej chyba mierzone i taki rozmiar musi być żeby sie fajnie jezdziło ;P

a jak tak sie upierasz to moge sie zamienić bo mam signa 15ke i nawet Ci moge jeszcze dopłacić xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...