Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou Minute 140 SPV

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas jazdy mój Manitou Minute 140 SPV Super (2007r) klekocze w środku, podczas rozprężania. Objawy te nasilają się wraz z niższą temperaturą, np przy minus 10 jest bardzo często.

Co może być tego przyczyną, czy może olej aż tak tężał ?

Sprawdzę jeszcze ciśnienie w komorach, ale nie wydaje mi się aby to było przyczyną. Zastanawiam się czy nadal z tym jezdzić, czy oddać do serwisu.

Napisano

stukanie tak jak w wielu amortyzatorach (rock shox psylo sl, marzocchi 66 rc2x, junior t i inne) pochodzi od tłumika powrotu. przy niższych temperaturach i zgęstnieniu oleju zjawisko to nasila sie. wynika to w niektorych przypadkach z konstrukcji tłumika - problemu prawie na pewno można się pozbyć jednak by zdiagnozować i wyeliminować trzeba by było rozebrać amortyzator i poruszać tłoczyskiem tłumika powrotu. prawie na pewno nie jest to awaria widelca - by zlikwidować te stuki trzeba dokonać mniejszej lub większej ingerencji w bebechy amora.

aha - stukanie w minute może być spowodowane złym zalaniem tłumika olejem. mój mimo że nowy odbył wycieczke do wigwamu - gdzie został poddany "prześwietleniu" - bo jego praca była niezbyt zadowalająca. przed przeglądem rzeczywiście stukał, teraz w trybie normalnej pracy jest zupełna cisza. zjawisko stukania jest jednak nadal obecne jeśli blokada jest w połowie zamknięta i tłumienie kompresji widelca mocno wzrasta.

jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości albo tenże efekt ci przeszkadza - sugerowałbym wizyte w serwisie.

Napisano

ja mam minute elite z 2008, absolutnie żadnego stukania mimo temperatur około zera. radziłbym z tym iść do serwisu, niewiele to kosztuje a na pewno pomoże ;)

Napisano

na pewno - to nie. dlaczego? poniewaź np w przypadku marcoków nawet amortyzatory w ramach tego samego modelu potrafią pracować róznie, jedne pukać inne nie. w przypadku mojego mineta zabieg serwisowy pomógł.

Napisano

skrót myślowy :) pomoże tzn albo naprawią albo wyjaśnią dlaczego tak jest (bo np taka uroda widelca, jak np niektórych marzocchi). tak czy siak oddałbym do serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...