Negatywo Napisano 22 Lutego 2009 Napisano 22 Lutego 2009 Podczas jazdy mój Manitou Minute 140 SPV Super (2007r) klekocze w środku, podczas rozprężania. Objawy te nasilają się wraz z niższą temperaturą, np przy minus 10 jest bardzo często. Co może być tego przyczyną, czy może olej aż tak tężał ? Sprawdzę jeszcze ciśnienie w komorach, ale nie wydaje mi się aby to było przyczyną. Zastanawiam się czy nadal z tym jezdzić, czy oddać do serwisu.
tobo Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 stukanie tak jak w wielu amortyzatorach (rock shox psylo sl, marzocchi 66 rc2x, junior t i inne) pochodzi od tłumika powrotu. przy niższych temperaturach i zgęstnieniu oleju zjawisko to nasila sie. wynika to w niektorych przypadkach z konstrukcji tłumika - problemu prawie na pewno można się pozbyć jednak by zdiagnozować i wyeliminować trzeba by było rozebrać amortyzator i poruszać tłoczyskiem tłumika powrotu. prawie na pewno nie jest to awaria widelca - by zlikwidować te stuki trzeba dokonać mniejszej lub większej ingerencji w bebechy amora. aha - stukanie w minute może być spowodowane złym zalaniem tłumika olejem. mój mimo że nowy odbył wycieczke do wigwamu - gdzie został poddany "prześwietleniu" - bo jego praca była niezbyt zadowalająca. przed przeglądem rzeczywiście stukał, teraz w trybie normalnej pracy jest zupełna cisza. zjawisko stukania jest jednak nadal obecne jeśli blokada jest w połowie zamknięta i tłumienie kompresji widelca mocno wzrasta. jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości albo tenże efekt ci przeszkadza - sugerowałbym wizyte w serwisie.
rud Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 ja mam minute elite z 2008, absolutnie żadnego stukania mimo temperatur około zera. radziłbym z tym iść do serwisu, niewiele to kosztuje a na pewno pomoże
tobo Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 na pewno - to nie. dlaczego? poniewaź np w przypadku marcoków nawet amortyzatory w ramach tego samego modelu potrafią pracować róznie, jedne pukać inne nie. w przypadku mojego mineta zabieg serwisowy pomógł.
rud Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 skrót myślowy pomoże tzn albo naprawią albo wyjaśnią dlaczego tak jest (bo np taka uroda widelca, jak np niektórych marzocchi). tak czy siak oddałbym do serwisu.
ernest Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 ja miałem marzocchi dirt jumper 4 i tak samo stukał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.