Skocz do zawartości

[rower]Cannondale Prophet by Marcin

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami trzeba zrobić krok w tył, żeby później były dwa kroki do przodu ;) - to o przesiadce z Mongoose.

Nie żałuję, Mongoose był eksperymentem i się sprawdził. W przypadku Cannondale to jest jedna z pierwszych rzeczy która kupiłem po dogłębnych analizach i rozmowach z posiadaczami sprzętu.

Jeśli chodzi o Lyrika to chorowałem na niego ale niegdy nie mogłem sobie pozwolić żeby wydać 2,5tyś zł na nówkę. Tu używkę kupiłem od kolegi z rawicza. Znam właściciela, znam sprzęt i wiem jak byl użytkowany. Ceny nie podam :P, ale powiem że po tygodniu mogłem go sprzedać 600zł drożej niż za niego zapłaciłem :).

Wracając do przesiadki to kolejny raz powtórzę, że mimo przesiadki z bodaj najbardziej skomplikowane z ogólno dostępnych systemów przesiadam się na najprostsze z możliwych.

Dzisiaj zrobiłem krótką jazdę ale z racji śniegu musiałem skupić się nad łapaniem równowagi. Na chwile obecną mogę powiedzieć, że ubijaki są strzałem w dziesiątkę. A zawieszenie hmmm miękko i znacznie bardziej czule niż w innych systemach z punktami pośredniczącymi.

Pozdrawiam!

Marcin

Bardzo ladny rowerek :)

no, piknie to wyszlo..... mam nadzieje ze sie nie zawiedziesz po pierwszych testach ;)

a Ty czyjesz sie zawiedziony? :P

Tzn. główka Propheta jest typowa na 1,5"? Słyszałem, że zupełnie niestandardowa, ale widać źle.

Dobrze slyszales, cannon ma zupelnie inny rozmiar glowki, ciut wiekszy od 1.5

Resurrection - nie wiem jak Twoja wypowiedź ma się do mojego pytania bo zadawałem je Marcinowi, lekko mnie zbiłeś z tropu ;)

Marcin - czyli twierdzisz, że jeden zawias od cannona jest lepszy niż bardziej skomplikowane systemy zawieszeń od innych producentów? Nie buja, nie kopie itd.?

Przede mną leży miska od sterów Cannondale SI do Lefty'ego i jak bym nie mierzył, to średnica zewnętrzna wychodzi około 49.6, tyle tyle co miski w standardzie OnePointFive.

Różnica, z tego co wiem, była w głębokości osadzenia misek (na 100% stery do Headshok są "płytsze" od tego samego modelu w standardzie OnePointFive).

Nie wiem, czy do Propheta już wbije się typowe, głębsze stery 1.5", ale wiedzę tą zamierzam posiąść wkrótce ;)

"Nie wiem, czy do Propheta już wbije się typowe, głębsze stery 1.5", ale wiedzę tą zamierzam posiąść wkrótce "

ja do swojego wbijalem cos takiego:

http://pro-bike.pl/produkty/item_466_stery_vp_a93cs.html

miski weszly do pewnego momentu, pozniej trzeba bylo uzyc brutalnej, zwierzecej sily i mlotka zeby do konca je wbic.... ;)

"a Ty czyjesz sie zawiedziony? tongue.gif"

juz mowilem ci ze jestem wniebowziety :P do tego stopnia, ze kombinuje jak zwiekszyc skok.....

stosunek wagi do skoku jest rewelacyjny i rama posiada to na czym mi zalezy w fulu po pierwsze czulosc, po drugie czulosc i po trzecie wady sie nie licza :)

Resurrection - nie wiem jak Twoja wypowiedź ma się do mojego pytania bo zadawałem je Marcinowi, lekko mnie zbiłeś z tropu ;)

Marcin - czyli twierdzisz, że jeden zawias od cannona jest lepszy niż bardziej skomplikowane systemy zawieszeń od innych producentów? Nie buja, nie kopie itd.?

Może ja odpowiem :)

Prophet posiada wszystkie wady 1-zawiasa(wpływ hamowania i pedałowania na pracę, sztywność boczna ), ale poprzez minimalną ilość punktów pośredniczących i dźwigni jest stworzony do Enduro poprzez swoją bardzo dobrą czułość. Właśnie, brakuje mi tu jakiegoś dampera z blokadą :P

Kubus18 mówisz to z praktyki czy wyczytałeś w jakiś mądrych książkach?

Po pierwsze 99% damperów i zawieszeń przy sprintach na stojąco będzie bujało i nie ma wyjątków! Na fullu trzeba się uczyc jeździć, tu nie ma sprintów na stojąco ale super efektywnie pod górę możemy podjeżdżać z tyłkiem na siodle i będziemy przyklejeni do podłoża.

Prophet to nie jest maszyna do ścignia się ale do ambitnej turystyki/enduro może stawać w szranki z najwymyślniejszymi układami.

Co do czułości o której wspomniał Złomek. Mogę Propheta porównać do kilku ram na których miałem okazję jeździć krócej lub dłużej i tak Kross ION(wersja jak Trek 100), Giant Reign, Scott Ransom, Giant Trance, Diamondback Mission i kilka innych, każdy z nich na wysokich modelach damperów lub damperach obieranych jako wzorcowe i żaden, no może poza Ibisem Tobo ;) nie dawał takiego poczucia przepływania po nierównościach. Czułość jest porażająca, miekko i wygodnie i to już z podstawowym foxem float R.

Dobrze slyszales, cannon ma zupelnie inny rozmiar glowki, ciut wiekszy od 1.5
Rozmawiałem właśnie z customer suportem Cannondale, mówią że wszystkie stery 1.5" na rynku pasują do Cannonów z taką główką.

Czyli :P? Czyli jednak zwykłe 1,5" pasują, a nie jakieś customowe.. Może w starszych modelach było inaczej..

GdyniaBiker no właśnie że oś Cannondale wygląda nieco inaczej niż standard 12x135 w piastach. Oś w Prophecie MX można ściągnąć jednym imbusem. Trzyma się za pomocą śruby wkręcanej w długi komin która ściąga wszystko do kupy.

http://www.cannondale-parts.de/epages/6176.../Products/KF076 z jednej strony tylko oczko a z drugiej wkręcasz śrubkę którą widać na foto.

Kubus18 mówisz to z praktyki czy wyczytałeś w jakiś mądrych książkach?

Po pierwsze 99% damperów i zawieszeń przy sprintach na stojąco będzie bujało i nie ma wyjątków! Na fullu trzeba się uczyc jeździć, tu nie ma sprintów na stojąco ale super efektywnie pod górę możemy podjeżdżać z tyłkiem na siodle i będziemy przyklejeni do podłoża.

Prophet to nie jest maszyna do ścignia się ale do ambitnej turystyki/enduro może stawać w szranki z najwymyślniejszymi układami.

Co do czułości o której wspomniał Złomek. Mogę Propheta porównać do kilku ram na których miałem okazję jeździć krócej lub dłużej i tak Kross ION(wersja jak Trek 100), Giant Reign, Scott Ransom, Giant Trance, Diamondback Mission i kilka innych, każdy z nich na wysokich modelach damperów lub damperach obieranych jako wzorcowe i żaden, no może poza Ibisem Tobo :D nie dawał takiego poczucia przepływania po nierównościach. Czułość jest porażająca, miekko i wygodnie i to już z podstawowym foxem float R.

Marcin, owszem prawie każde zawieszenie będzie bujać, ale nie każde tak jak Prophet i bynajmniej nie mówię tu o sprintach na stojąco, a o zwykłej jeździe na siodełku. Cannondale, choćby nie wiem jak bardzo dopracowany, to nadal 1-zawias i jak na razie posiada wszystkie jego wady. Owszem, można zamontować wysokiej jakości tłumik z platformą czy PP, ale wtedy żegnaj wysoka czułości, wiwat efektywność.

Jak mówię, C'dale do niezobowiązującej jazdy po górach jest bardzo dobry, w końcu kto by się przejmował tym czy tłok podczas jazdy ugina się o centymetr czy może pół, jak dookoła takie piękne widoki :D

Pozdrawiam

Panowie i Panie oczywiście ;) w moim wieku już tylko mogę postawić na bujany fotel i fajke, ewentualnie bujany rower i browar ;). Noga jak bedzie podawała to się zobaczy ale z góralami niskopiennymi z wałbrzycha na pewno nie będę startował tongue.gif.

Nawrotek tobie blokadę na koła damy ;). KONIEC O ZLOCIE ! ! !

Wyprowadziłem smoka na przejazdzke i hmmm geo dokładnie o to mi chodziło. Fajnie, krótko i z wysoką główką. Nie miałem okazji zaliczyć lasu i wąskich dróżek ale w końcu czuje że zwrotność będzie bardziej niż zadowalająca.

Początkowo wydawało mi się wręcz nerwowo. Nadal podtrzymuje, że jest bardzo miekko ale nie gumowo jak np w diamondbacku z knuckle box.

Boję się tylko ustawień Lyrika ale zajmę się nim przy następnej jeździe.

Sam preferuję fulle i dlatego sprzęcik podobuje się bardzo, tylko... możecie wydać na mnie wyrok śfjentej inkfizycji, ale Cannon bez Lefty'ego to niestety już nie w 100% Cannon... Choćby nawet Lyric był najlepszym amorkiem po ten stronie świata :P

Inna sprawa, że Jak kiedyś sobie sprawię jakąś drugą ramkę z większym skokiem, to będzie to coś prophetopodobnego... oczywiście z jednogoleniowcem :confused:

Co do bujania - jak się umie jeździć to jednozawias będzie bujał mniej niż virtual na którymś ktoś pompuje na siłę "z tyłka" czyli całą swoją masą jakby jechał na HT B)

No nie opowiadaj już MrJ, ze jazda na fullu to nie wiadoma jaka wielka technika :confused: Po prostu trzeba trzymać się kilku prostych zasad. Poza tym przy porównywaniu zawieszeń zawsze powinno się dawać im takie same warunku, a nie zakładać że pan na wirtualu nie umie jeździć na fullu, a ten na 1-zawiasie to alfa i omega B)

Nie rozumiem po co w ogóle toczyć tą dyskusję, przecież to wszystko co mówię to rzeczy czysto oczywiste, logiczne.

Z mojej strony tyle.

Pozdrawiam i gratuluję roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...