Skocz do zawartości

[rower] 5000 zł na nowy rower

Gość mateo25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pierwszy temat i już od razu prośba, ale do sedna.

Jaki polecacie rower do około 5000?

Szukam czegoś do ścigania, poczatkowo bardziej maratonu z czasem bardziej xc.

Co sądzicie o tych 2 :

https://secure.centrumrowerowe.pl/002193/Radon-ZR_Team_7_0_2009r_/Produkt.aspx

https://secure.centrumrowerowe.pl/003694/SPECIALIZED-ROCKHOPPER_EXPERT_DISC_2009_czarny/Produkt.aspx

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Pierwszy z nich( Radon), tak samo jak i wymieniony przez messa Poison ni cholery do ścigania się nie nadają. Geometria jest baaardzo turystyczna.

Cube LTD też nie jest rowerwem do końca sportowym tak jak mwegrzyn pisze (geo pod amorek 80mm i krótka rama).

Zaskar będzie dobry do ścigania, tyle, ze ramy GT są bardzo sztywne, co nie musi ci pasować.

Rockhopper powinien być ok choć nie wiem czy opłaca się płacić za Speca.

A co do tego co wybrać.

Na pewno Giant XTC. Mnóstwo tego jeździ, ale nie bez powodu.

Scott Scale też będzie ok.

Musisz zobaczyc co ci pasi.

Jesli mieszkasz na południu Polski to rozważ zakup w Czechach(jesli nie to w sumie też:)). Tam już mają obniżki, mają duzo bardzo dobrych własnych marek produkujących ściganty, ale u nas niekoniecznie znanych (Duratec, Pell's, Superior).

Napisano

Rozumie że przedstawiasz inne propozycje , ale jeżeli odnosisz się do innego roweru to sprawdzaj informacje.

Cube LTD Race 2009 posiada ramę zaprojektowaną pod amortyzator 100 mm , z niską główką sterową i jest jak najbardziej odpowiedni do ścigania w maratonach ( na poziomie amatorskim ) .

Rama XTC ( model 09 ) ze swoją konstrukcją i geometrią nadaje się bardziej do wyścigów XC niz Maraton , takie wnioski wyciągnięto po specjalistycznych testach przeprowadzonych prze Moutain Bike Magazin .

Napisano

Do ścigania to żaden z tych dwóch. Radon jest trochę krótki (bardziej turystyczny), natomiast ten Spec to nic ciekawego - IMHO przepłacasz. Z rowerów o zdecydowanie bardziej sportowej geometrii i IMHO lepszym sercu, poszukaj między:

- Scott Scale

- Merida HFS

- Giant XTC

Kolejność przypadkowa. Mi najbardziej pasowała Merida, ale to tej samej klasy ramy. Sztywne i wytrzymałe. Nie ma co się przywiązywać do jednej marki, tylko brać to co jest w danym momencie najlepsze. Może jeszcze Trek 8500, ale on też geometrię ma jakąś dziwną; ani ona turystyczna ani wyścigowa. Cube LTD Race 2009, z tego co wiem jest projektowany pod 100mm, więc też się nada. Co do Gianta, to choć ramy są OK, to jeszcze nie znam nikogo komu by uznali na nią gwarancję, w przeciwieństwie np do Scotta czy Meridy.

Napisano

Rozumie że przedstawiasz inne propozycje , ale jeżeli odnosisz się do innego roweru to sprawdzaj informacje.

Cube LTD Race 2009 posiada ramę zaprojektowaną pod amortyzator 100 mm , z niską główką sterową i jest jak najbardziej odpowiedni do ścigania w maratonach ( na poziomie amatorskim ) .

Rama XTC ( model 09 ) ze swoją konstrukcją i geometrią nadaje się bardziej do wyścigów XC niz Maraton , takie wnioski wyciągnięto po specjalistycznych testach przeprowadzonych prze Moutain Bike Magazin .

Sprawdź geometrię Cube na stronie producenta. 20" 604 mm górnej rury i kąty 72/70. To nie jest sport, tylko turystyka. Przy amorku 80mm kąty się wyostrza ale efektywnie górna rura skróci.

Rama jest ta sama co w latach porzednich, tylko wtedy były kąty ostrzejsze a górna rura 596mm, przy amorku 80mm.

Wiem, bo szwagir ma LTD z 2006 roku i wymiary ma identyczne (łącznie z główką)

Rower docelowo ma byc do XC

A co do testów w niemieckiej prasie. Promują co swoje i tyle. Pamiętam kiedyś dawałes rózne porównania i były w zasadzie tylko niemieckie sprzety.

Napisano

Co ty piszesz , rama Cube 2009 jest zupełnie inna do modeli 2006/2007 i 2008 .

Długość górnej rury 604 przy 20 calowej ramie to jest typowa turystyka ? Wielu producentów stosuje podobny wymiar , nie jest to bardzo długa górna rura , ale nie jest też krótka .

Np : Merida Matss HFS długośc 605 mm przy 20 calowej ramie .

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=75&id=498

I co też typowy turystyk ?

Poza tym test wygrał rower Lapierre Pro Race 300 ( rower francuski !!! ) , więc o co ci chodzi ?

Napisano

Co ty piszesz , rama Cube 2009 jest zupełnie inna do modeli 2006/2007 i 2008 .

Długość górnej rury 604 przy 20 calowej ramie to jest typowa turystyka ? Wielu producentów stosuje podobny wymiar , nie jest to bardzo długa górna rura , ale nie jest też krótka .

Np : Merida Matss HFS długośc 605 mm przy 20 calowej ramie .

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=75&id=498

I co też typowy turystyk ?

wyraźnie napisałem, ze turystyka dla tych kątów i tej długosci górnej rury. Przeczytaj ze zrozumieniem.

Merida realnie jest mniejsza od Cube gdyż, ma o 16 mm mniejszą odległość miedzy suportem, a górną rurą. Poza tym, długosć podawana jest dla amorka 80mm, czyli faktycznie jest ok 10 mm dłuższa od Cube. Ma też większy rozstaw osi i wyżej suport i to tez dla amorka 80mm w porównaniu do 100mm Cube.

Niby drobne róznice, ale sprawiają, ze rower jako całośc jednak inaczej jeździ.

Napisano

Cube niestety nie jest równy długością z Meridą bo te 604 mm ma przy podsiodłówce 72* a to jest równoznaczne z 595,5 mm przy 73* podsiodłówki , czyli jest realnie krótszt od Meridy o 9,5 mm , przy ustawieniu siodła wobec suportu w tej samej pozycji , geometria jako nauka się kłania (wzór na obwód koła), panie "mwegrzyn" :)

Napisano

jak Was czytam dochodze do wniosku ze slabo sa sprecyzowane te geometrie skoro do porozumienia dojsc Wam nie jest latwo :}. Ja co prawda nie mam tego poisona, ale jezdze na podobnym jak juz jade jakis maraton czy wyscig z ta roznica ze kola sa inne (Mavic Crosstrail) i jest caly na xtr. Co w jego geometrii jest zlego do jazdy w maratonach? (nie pytam złośliwe lecz z ciekawości). Mam nadzieje ze autor nie bedzie mial mi za zle, bo jednak to zwiazane z jego pytaniem :) a sam mam zamiar na nastepny sezon zainwestowac w harda w tych okolicach cenowych i o ile anthem x2 nie skusi zeby dozbierac troche pieniazkow to bylem nastawiony na kupno wlasnie takiego poisona.

Napisano

hehehe , dobre , ładnie wam się poprzestawiało panie "rulez" :) czyli wymiar odnośnie długości ramy na stronie Cube jest nie właściwy ?

Długośc górnej rury określa pozycję zajętą między siodełkiem a kierownicą ( przy tej samej długośći mostka )i tego wymiaru nie da się inaczej interpretować !!!

Inna sprawa to w zestawienie w stosunku do innych wymiarów , kąty rozstaw itd... które spowodują że dany rower prowadzi się w ten czy inny sposób.

Napisano

Jedynka by była jak nic z matematyki panie "mwegrzyn", a w dodatku wprowadzanie ludzi w błąd jest nieeleganckie, no i ma pan niechęć lub problem ze zrozumieniem oczywistych faktów o których npisałem.

Nie chcesz czy nie możesz pan zrozumieć, że przy zachowaniu tej samej odległości siodła od kierownicy biker będzie bardziej cofnięty wobec osi suportu w Cube w porównaniu z Merid, a gdyby chciał ustawić taką samą pozycję wobec suportu co w Meridzie, musiał by zastosować o +/- 10 mm dłuższy mostek, żeby zachować taką samą pozycję co w Meridzie.

Napisano

hehehe , dobre , ładnie wam się poprzestawiało panie "rulez" :) czyli wymiar odnośnie długości ramy na stronie Cube jest nie właściwy ?

Długośc górnej rury określa pozycję zajętą między siodełkiem a kierownicą ( przy tej samej długośći mostka )i tego wymiaru nie da się inaczej interpretować !!!

Inna sprawa to w zestawienie w stosunku do innych wymiarów , kąty rozstaw itd... które spowodują że dany rower prowadzi się w ten czy inny sposób.

Wychodzi twoja niewiedza. Długosc ramy I nie jest to odległość mięszy siodełkiem a kierownica, bo to jest kwestia indywidualnych preferencji i szukania pozycji na rowerze.

Długosć ramy to odległośc mierzona w poziomie miedzy środkiem górnych misek główki sterowej a środkiem sztycy. W wielkiej mierze decyduje ona o prowadzeniu roweru i zdolności do podjeżdżania.

Nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Na stronie Cube jest podana długośc roweru dla amorka 100mm i kąta podsiodłówki 72 stopnie co jest bardzo rekraacyjne, przy amorku 80mm kąt podsiodłówkizmieniłby się na ok 73 (to standard XC/XCM), ale efektywna długoś roweru ulega skróceniu o kilkamm, bo mierząć w poziomie sztyca jest bliżej sterów. Dlatego w praktyce wychodzi, że Cube jest raczej krótkim rowerem pod amorek 80mm.

mess Poison ma krótką górną rure i łagodny kąt główki. Przez to nawet na osprzecie klasy XTR i ważąc mniej niz 10 kg może być dużo mniej efektywny w jeździe od sportowego roweru na dużo gorszym osprzecie i ważącego więcej.

Napisano

No panie "rulez" z twojej matematyki to piątki bym nie chciał .

Przepraszam bardzo , a kto powiedział że ma być taka pozycja jak w Meridzie :)

To chyba oczywiste że jak kąt 72 , to inne ułożenie względem suportu niż przy 73 , z tym nikt nie dyskutuje :)

A długość górnej rury się nie da inaczej interpretować i koniec !

Huhu , człowieku daj już spokój , przecie napisałem , że jest to wymiar który określa długość pomiędzy siodełkiem a kierownicą , przy tej samej długości mostka , czyli długość górnej rury i długość mostka określi jaką będziesz miał pozycje na rowerze .

To że jest to jeden z ważniejszych wymiarów wiem bardzo dobrze , tak że :)

Możesz powiedzieć dlaczego do Cube LTD 2009 chcesz wcisnąć amortyzator o skoku 80 mm ?

Rower został zaprojektowany pod 100 mm i tak ma być ! W maratonach , chyba większość wybiera skok 100 mm , ( ale co kto lubi ). Do amortyzatorów 80 mm były ramy Cube LTD 2008 .

Więc nie kombinuj razem z kolega "rulez" bo tworzycie jakieś własne teorie .

A co do standartu XC/MA to polecam zapoznać się z geometrią tego roweru :

http://www.canyon.com/mountainbikes/specs.html?b=810

Tylko zanim coś napiszesz, to wiesz , zastanów się :) bo tam są kąty 69,5 i 72,5 , hihihi a amor 100 mm , normalnie turystyka :)

Napisano

Tak, więc zacznijmy od tego, że najpierw powinien udać się do sklepu i przejechać na różnych rowerach, żeby wiedział jaka pozycja na rowerze najbardziej mu odpowiada, czy woli wypychać pedały z niską kadencją, czy jeździć z wyższą, długa rura czy krótka, wysoka główka ramy czy niska, długie tylne widełki czy krótkie, czy większy rozstaw kół czy mniejszy ... :)

Bo źle dobranej ramy nie da się później poprawić.

A jak już będzie wiedział, to niech spyta - co byście polecili z rowerów o takiej to a takiej geometrii ...

Napisano

Rower bardzo fajny , ale rama ta została powiedzmy średnio oceniona w testach , raczej nie dla ciężkich osób. Mimo wszystko mnie się podoba . No i 5500 zł to nie 5000 zł , bo powoli będziemy dochodzić do 5700 , a potem to już z górki do 6000 zł.

Jeżeli byłoby zainteresowanie przez ewentualnego kupującego , to pisałbym bezpośrednio do sklepu czy nie sprzedadzą za 5000 zł.

Napisano

Rower bardzo fajny , ale rama ta została powiedzmy średnio oceniona w testach , raczej nie dla ciężkich osób.

Masz może namiar na owe testy? Ja słyszałem ze ramy Rocky Mountain są całkiem niezłe chociaż przyznam się ze osobiście nawet nie siedziałem na takim rowerze.

Jeżeli byłoby zainteresowanie przez ewentualnego kupującego , to pisałbym bezpośrednio do sklepu czy nie sprzedadzą za 5000 zł.

Co do ceny to na 99% np. bez Crank-ów udało by się go kupić za 5000zł. Poza tym jest dopiero wrzesień i może w październiku jeszcze spadnie cena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...