Skocz do zawartości

[rower] 5000 zł na nowy rower

Gość mateo25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mateo25
Napisano

witam wszystkich

planuję zakup nowego roweru - do wydania 5000 złociszy

chciałbym aby był w miarę lekki (11 - 11,5 kg) miał niezłe tłumienie przednie ( obecnie manitou axel super ) a na pewno nie gorsze, chyba bez tarczówek (waga!)

nie podoba mi się dual control.

Myślałem o cube limited 3 ale tam są tarcze ewentualnie kona caldera (tarcze) kellys majestic (tarcze) ew. kellys mystery

awersja do tarczy? - nie tylko ważą więcej a nie są mi bezwzględnie potrzebne

proszę o porady

Napisano
ewentualnie kona caldera (tarcze) kellys majestic (tarcze) ew. kellys mystery

nie polecałbym :) kona zbyt ciężka, a kellys ma takie sobie wyposażenie :roll: za 4299 masz Giant Xtc ważący niespełna 11,5kg, na przyzwoitej ramie i porządnym osprzęcie :D

Napisano

A ja ci dobrze radze, nie pakuj sie w Gianta... Nie żebym coś do tych rowerków miał, bo sam na tym jeżdże i jestem zadowolony jak na razie ale niech ci walnie ramka i masz kupe kasy utopione w błocie... każdy chyba wie jak to jest w serwisach Gianta.

Ja kupiłem nie wiedząc o tym, ale nastepna ramka bedzie na pewno innej firmy, tak przezornie...

Może sie takie podejście do sprawy niektórym głupie wydawać ale za dużo sie nasłuchałem od kumpli i naczytałem na forach o "gwaracji" giantowskiej i tyle...

To taka "mała" dygresja :)

A mój typ na rowerek do 5000zł to Stevens S8 Elite. Waga 11,1kg, amorek Skareb Comp z blokadą, osprzęt praktycznie cały na LXie łacznie z V-kami. Jedyne co może ci przszkadzać to dual-control też LX zresztą ale to zawsze można wymontować, sprzedać i kupić inne, czyli zaden problem.

Marka może mniej znana w Polsce ale po opiniach jakie znalazłem na sieci warta uwagi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-06-18, 19:59 ]

Inną, myślę że także bardzo dobrą opcją będzie Author Vision.

Gość mateo25
Napisano

masz słuszność stevens to niszowa marka roweru - brak znajowych z takim bikiem

czy użytkujecie stevensa, czy jest sklep w polsce gdzie można go nabyć czy też trzeba go ciągnąc z Niemiec. fakt stevens s8 elite niezle się prezentuje a osprzętowo bije większość w tej cenie

czy macie inne typy?

pozdrowienia

• 3 lata później...
Napisano

Witam. Po dlugiej rzerwie wracam na 26 cali,przez ostatnie kilka lat jezdzilem na bmx'ie ale z roznych wzgledow wracam na mtb.

I jak w temacie, planuje wydac ok 5000 pln na rowerek na sztywnej ramie. Zalezy mi na hamulcach hydraulicznych i na osprzecie klasy xt (slx z przodu moze byc). Sprzet ma sluzyc dojazdom do pracy, codziennej jezdzie, wycieszkok oraz maratonom. Warto dodac że waze powyzej 85 kg wiec sztywność ramy i amortyzator maja dla mnie spore znaczenie.

Zastanawiałem się nad kilkoma modelami ale dawno nie orientowałem się w tej klasy rowerach i mam wątpliwości co do ostatecznej decyzji. Z góry dziękuje za pomoc.

Moje propozycje:

Radon ZR Team 7.0 FS 2009 (wogóle nie znam tej marki:/ ale osprzetowo ok)

Poison Zyankali T(tej też nie znam)

Giant XtC 1

Wyższe modele od Cube oraz Meridy na Treka niestetuy mnie nie stać a mam sentyment do tej firmy...

• 3 miesiące temu...
Napisano

Zastanawiam się nad kupnem nowego roweru. Do tej pory jeżdżę na Giancie Escaper, lecz jest za słaby na teren i nie nadaje się do tego.

Zastanawiam się czy kupować sztywną czy amortyzowaną ramę ? Nigdy nie jeździłem na fulu i nie wiem czy będzie mi potrzebna do zwykłego xc . Chce kupić któryś z modeli Gianta XTC1 lub XTC Alliance 1 Co o nich sądzicie ? Warte tej ceny ? Czy może macie inne propozycje ?Wszelkie sugestie mile widziane :rolleyes:

ps. Rower musi byc raczej ze skelpu, potrzebuje kupic na raty <_<

Napisano

Jak nie wiesz czy Ci full potrzebny to bym sobie go odpuścił. Będzie się droższy, bardziej podatny na uszkodzenia, a xc i maratony ludzie jeżdżą głównie na sztywnych.

Może nie trzeba Ci roweru w takiej cenie? Może nie będziesz widział róźnicy, a zaoszczędzisz?

Ja bym przy 5k celował w węgiel. Przykładowo ten Kelly's http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...6&pID=17905.

Jeśli na stronie jakiegoś sklepu http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...mp;id_prod=1227 jest w zasadzie za 5k, to nie powinno być problemu za 5k kupić. Ewentualnie bym w nim uważał na kąt rury pod siodłowej, bo w teście Sabotage w bikeBoard zmierzyli 71,8 dla 19,5".

Napisano
a xc i maratony ludzie jeżdżą głównie na sztywnych.

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego wora, o ile w typowym XC sztywniak to wciąż 95% rowerów o tyle na maratonach coraz częściej pojawiają się fulle. Przy dobrej ramie z porządnym damperem typu Fox efektywność będzie nie wiele gorsza a komfort wzrośnie i to dość znacznie. Do tego na zjazdach nawet fullem o skoku ~100mm można o wiele więcej wyciągnąć niż sztywniakiem.

Słaby osprzęt, słaba rama czyli ogólnie kicha.

XTC - fajna rama do ścigania, pytanie czy ją wykorzystasz?

zobacz to http://www.allegro.pl/item696293333_focus_...t_sid_race.html

Napisano

Carbon ? Ciekawa propozycja, ale IMO. w tym kellysie słabo z napędem.

Kupując za taką cenę mam nadzieje nie dokładać do roweru przez dłuższy czas. Nie licząc rzeczy które się zużywają.

Patriota

post Dzisiaj, 21:03

http://allegro.pl/item696227474_cube_ltd_r...wy_20_cali.html

rama wprawdzie gorsza niz XTC ale komponęty i osprzęt zdecydowanie lepszy.

XTC ma słabe koła .

Dosyć fajny ten CUBE i osprzęt ma dobry, ale z tego co słyszałem Avidy Jujce 5 są lepsze od Shimanowskich hampli ?

W tej chwili zastanawiam sie nad Giantem alliance XTC1 , a CUBE LTD RACE :rolleyes:

Napisano

Nie pisałem że full jest zły. Według mnie trzeba dokładnie wiedzieć czego się chce. W polskich warunkach, jak widać na trasach i po wynikach czołówki, ludzie jeżdżą zasadniczo na sztywnych. Dla mnie wynika z tego że sztywne są dobre i z fullem prościej trafić kulą w płot.

Dlaczego rama Kelly's jest zła?

Autora może zainteresuje test: http://www.mountainbike-magazin.de/test/bi...st.331475.2.htm.

Napisano

To czego potrzebuje czolowka na maratonach zasadniczo odbiega od tego czego potrzebuje ktos kto jazde w terenie traktuje jako hobby. Dlatego sugerowanie sie tym na czym jezdza zawodowcy nie do konca ma sens. Jezeli komus nie zalezy na sciganiu w zawodach to full z sensownym zawieszeniem da frajde z jazdy, o jakiej na sztywniaku mozna tylko pomarzyc. Jedyna wada to cena, niestety.

Napisano

A Galiński jeździ na Specialized s-works full suspension i jakoś wygrywa wszystko co popadnie!

Wszystkim full kojarzy się zawsze z potworem, który przeznaczony jest tylko do jazdy w dół, ważąc przy tym tyle co motorower :rolleyes:!!

Ale tak nie jest, teraz fulle używa się dla lepszej wygody, oraz bardziej przykłada się wagę na techniczne zjazdy, które taki rower na amortyzowanej ramie lepiej pokonuję.

Dlatego z fulli polecam KLIK

A ze sztywnych może to ??? KLIK

A co do tego czy lepszy Juicy 5 czy XT to powiem ci, że każdy chwali co ma, ja nie posiadam obecnie żadnego z tych modeli, ale gdybym miał posiadać wolałbym XT :wallbash:

Pozdrawiam!!!

Napisano
Jakiś full by sie znalazł, nawet u Gianta :

http://www.centrumrowerowe.pl/002485/Giant...er/Produkt.aspx

Tak, widziałem tego Anthema lecz przy wersji `3` IMO, ma słaby osprzęt.

Rower bede kupował we wrześniu lub w październiku, tak wiec mam nadzieje, że ceny troche zlecą.

Rowery z tego sklepu co ten CUBE, można składać jak Ci sie podoba :) . Ogólnie wszystko ok, gdyby te rowery byłyby robione na ramie xtc. Nie jezdziłem na CUBE i nie jestem do niego przekonany.

Napisano
Rower bede kupował we wrześniu lub w październiku, tak wiec mam nadzieje, że ceny troche zlecą.

W takim wypadku bym się nie spieszył i dozbierał kasy na lepszy ....zamiast teraz teoretyzować.

Napisano

Scott scale 40 to ciekawa propozycja, ale słyszałem ze przy tych rowerach przepłaca sie za samą markę.

W takim wypadku bym się nie spieszył i dozbierał kasy na lepszy ....zamiast teraz teoretyzować.

Czemu ? Lepiej zaplanować i mieć coś `nagranego`. Później nadmiar kasy (co mi to nie grozi ;) ) można spożytkować na dodatkowy sprzęt, etc.

Napisano

Co niby zaplanować, jak się zaczynają obniżki to przeważnie nie ma już w czym wybierać, cikawe jaki wybór będzie w październiku.

Napisano

To jak przymierzasz sie do Gianta to radzilbym sie pospieszyc - w tej chwili niektorych modeli/rozmiarow nie maja juz na magazynie centralnym i zostaly tylko te co sa po sklepach. Poza tym na polskiej stronie Gianta pojawily sie juz pierwsze modele na 2010 wraz z cenami i niestety sa wyraznie drozsze niz 2009. W tym roku w PL byly naprawde dobre ceny na te rowery - np. XTC1 w Niemczech ma sugerowana cene detaliczna 1399 EUR( w Polsce 4999PLN).

Po prostu poszukaj sklepu, ktory daje dobry rabat i kup teraz.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, pierwszy temat i już od razu prośba, ale do sedna.

Jaki polecacie rower do około 5000?

Szukam czegoś do ścigania, poczatkowo bardziej maratonu z czasem bardziej xc.

Co sądzicie o tych 2 :

https://secure.centrumrowerowe.pl/002193/Radon-ZR_Team_7_0_2009r_/Produkt.aspx

https://secure.centrumrowerowe.pl/003694/SPECIALIZED-ROCKHOPPER_EXPERT_DISC_2009_czarny/Produkt.aspx

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...