Kubusiowa Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Właśnie więc mamy już odpowiedź, Dziś jak nie zapomnę spytam się jeszcze raz ile kosztuje przewóz rowerów w pośpiesznym bo może mi ostatnio źle wypisali bilet a ja się nie buntowałam tylko przełknęłam ten ból :)Chciałam dziś oblukać też jak wygląda ten pociąg, więc będę się błąkała na moim dworcu jak podjedzie pociąg sprawdzę czy mają wogóle jaki kiolwiek wagon na przesyłki:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snuffi Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 1 bilet w pospiechu kosztuje 9zl (wiem bo jeżdżę) 2 z doświadczenia wiem że z Gdyni do szklarskiej jeździ pociąg który ma wagon pół na pół na 24 osoby i 24 osoby (na festiwal do szklarskiej jechało 56 osobo rowerów ) więc dowiedźcie się czy nie jeździ od czerwca - ja najwcześniej nim jechałem 26 czerwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Klaniam, Niestety nic z tego... Jesli takowy magiczny ciupas do Szklarskiej smiga to nie w terminie w okolicach 4-tego czerwca... Oj bedzie wolna amerykanka z tym dojazdem... Sie mi zachcialo Trzeba bylo grzecznie z JuKejowa leciec prosto do Wrocka i miec wszystko w nosie... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Nie pytajcie o dostawkę wagonu tylko o rezerwację przedziału dla podróżnych z większym bagażem. Jeżeli nie rezerwacja opanujcie go w 3miesicie i luzik. Ten przedział jest calkiem sporych rozmiarów i te 20bikeów zmieści się spokojnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Klaniam, Ciekawostka... Moze cos sie zmienilo od ostatniego czasu jak jezdzilem na dluzsze dystanse dzieki "uprzejmosci" PKP ale jakos nie mam zupelnie w pamieci czegos co mozna by nazwazc przedzialem dla podroznych z wiekszym bagazem w pospiechach... A moze poprostu juz wzrok nie ten co dzewiej... Jesli cos takiego faktycznie istnieje to damy rade. Postawimy woblery przy drzwiach i nikogo bez roweru bestie nie wpuszcza. Na wszelki wypadunek moge juz je zaczac glodzic zeby byly "ostrzejsze" OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 PKP może utrudniać nam życie to my utrudnimy życie PKP i zastawimy cały pociąg rowerami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusiowa Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witajcie Wiecie co pociąg do Wałbrzycha to jakaś porażka na całego... Niby długi, niby są miejsca do spania, ale nie ma ani jednego przedziału na rowery, nawet tego na 5 rowerów, nic. Pofatygowałam się na dworzec w Tczewie o godzinie 22:42 zajechał pociąg zapełniony po same brzegi ani jednego wolnego miejsca!!! Natomiast w Tczewie był cały peron zawalony ludźmi Szczerze NIE MAM BLADEGO POJĘCIA JAK ONI SIĘ ZMIEŚCILI PEWNIE ZATRUDNILI JAKIEGOŚ UPYCHACZA... ALE TO NIC Tym pociągiem jechało czterech rowerzystów, co zauważyłam przez szybę i wiecie co? Zawiesili rowery nad swoimi głowami na półce na bagaż albo wzdłuż okna... Pomysł jak dla mnie bardzo dobry, ale podchodzę do konduktora i się pytam czy można tak zawiesić rower a on na to że ci państwo zaraz zostaną upomnieni i w trybie natychmiastowym mają je ściągnąć, co za cham.... Bilet jak kolega pisał w pociągu pośpiesznym kosztuje 9 zł Nie wiem za co oni chcą wziąć tyle bo w osobówkach jest przynajmniej wagon na większy towar eee pogibało im się w głowach.... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Zawsze jeszcze istnieje opcja dojazdu pociągami osobowymi. Fakt że trzeba trochę wcześniej wyjechać i dojazd trwa o około 4 godziny dłużej (w przypadku trasy Gdynia - Wałbrzych), ale warunki podróży znacznie lepsze (w przypadku trafienia na składy tzw. żółtków) i zdrowsze bo przy przesiadkach trochę więcej ruchu jest, a to wszystko w cenie 50% niższej niż w bydlęcych pociągach pospiesznych Jedyny mankament to że w Wałbrzychu jest się dosyć późno i trzeba będzie wykupić dodatkowy nocleg w schronisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Waszmosc raczysz dworowac sobie... "Jedyne" ponad 21 godzin do prawie 24 w pociagu... Nawet ja nie jestem takim fanem kolejnictwa... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 14 godzin trwa przejazd pociągami osobowymi z Gdyni do Wałbrzycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 no ok, niech bedzie... Tylko ze caly piatek spaskudzony w pociagu... To ja juz sie wole pogimnastykowac w nocy z czwartku na piatek i byc rankiem-switkiem w Walbrzychu i miec caly dzien na aklimatyzacje, jezdzenie lub cobadz... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ivanie spore grono planuje się pojawić nieco przed Zlotem w schronisku. Ja będę na pewno w piątek z rańca w Wałbrzychu. Pojawi się również kilku lokales. Szczerze mówiąc to właśnie liczyłem że uda się zorganizować w schronisku już w piątek i chociaż pojeździć wokół komina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ... no i taki jest plan... Dlatego dla mnie opcja osobowkowa odpada zupelnie... Nie poto jade z dugiego konca Europy w gory aby podziwiac przez caly bozy dzionek krajobrazy z okna telepiacego sie jak wobler z polamanym sterem pociaga... Podziekowal bardzo... Pozostane przy opcji pierwotnej, niezaleznie jak upierdliwej... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusiowa Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam z przerażeniem... hmm można miejsce do spania wykupić i ma się więcej przestrzeni życiowej niestety to kosztuje... tylko jeszcze nie wiem ile, bo się tym nie interesowałam... hmm ale zaczynam bardziej Jazda w dzień będzie udręką tym bardziej że jak słońce przygrzeje a osobowe pociągi na odcinku Gdynia - Bydgoszcz są tak przeładowane że ja jadąc w sobotę o 9 rano z Tczewa do Świecia cieszyłam się że siedzę... zanim byśmy dojechali to padli z wyczerpania Bardzo dużo ludzi podróżuje pociągiem, ja kilka razy w tygodniu i wciąż się zastanawiam dlaczego dają za mało wagonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Czy niektórych zbytnio nie ponosi?! Również dość często podróżuje PKP i to na dalekich trasach ale nigdy nie miałem tak traumatycznych doznań jak niektórzy tu opisują. Jeżeli nawet ostatni wagon pociągu nie będzie posiadał przedziału dla podróżnych z większym bagażem to można końcówkę wagonu wpakować kilka bikeów. Nawet jak zamkniecie ostatni kibel nikt Wam głowy nie urwie. Opcji jest sporo. Wagon rowerowo-osobowy dzielony na pół, przedziały dla podróżnych z większym bagażem minimum 1 taki przedział, na daleko bieżnych często dwa(początek i koniec pociągu), ostatni wagon pociągu i zablokowanie ostatniego kibelka. Pozdrawiam i do zobaczenia 5czerwca! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 I tu popieram Marcina. Nie taki diabeł straszny, da się pokonać całą trasę praktycznie bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusiowa Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Problem tkwi w tym że jak rozmawiałam z konduktorem to wybrany przez nas pociąg nie ma ani przedziału dla rowerów ani na większy bagaż, może to się zmieni do czerwca jak zauważą ile ludzi jeździ z rowerami... No nie wiem, pożyjemy zobaczymy jak na dziś to lipnie, no ale z zajęciem kibelka to jest już jakiś sposób... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 1 Maja 2009 Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Jest jeszcze jedna alternatywa dla osób jadących od stacji Poznań. O 6.45 jest pociąg osobowy do Wałbrzycha. Pociąg ten ma szereg zalet: 1 Jest to pociąg osobowy więc cena jest niższa 2 W Wałbrzychu jesteśmy o 11.22 więc nie tak późno 3 Jeżeli będzie to typowy żółtek to miejsca jest sporo (informacja niepewna) 4 No i najważniejsza cecha, płacimy mniej niż za pociąg pospieszny a w podróży jesteśmy o 7 minut krócej niż osoby jadące pośpiechem o 3.07. Według rozkładu, pociąg pospieszny z Poznania Głównego do Wałbrzycha (wyjazd o 3.07) jedzie 4 godziny i 44 minuty, natomiast osobowy z Poznania do Wałbrzycha (odjazd o 6.45) jedzie 4 godziny i 37 minut, a więc oszczędzamy czas i pieniądze. Kto zrozumie politykę PKP dostanie Nobla Stacja Przyjazd Odjazd Poznań Główny 06:45 Poznań Dębiec 06:54 06:54 Mosina 07:07 07:08 Czempiń 07:17 07:18 Kościan 07:25 07:26 Stare Bojanowo 07:34 07:34 Leszno 07:48 07:49 Rydzyna 07:56 07:57 Kaczkowo 08:00 08:01 Bojanowo 08:06 08:07 Rawicz 08:15 08:16 Żmigród 08:33 08:34 Skokowa 08:45 08:45 Oborniki Śląskie 08:53 08:53 Wrocław Mikołajów 09:11 09:11 Wrocław Główny 09:20 09:39 Wrocław Zachodni 09:47 09:48 Kąty Wrocławskie 09:59 10:00 Mietków 10:09 10:09 Imbramowice 10:18 10:18 Żarów 10:27 10:27 Jaworzyna Śląska 10:35 10:36 Świebodzice 10:49 10:50 Wałbrzych Szczawien 11:05 11:05 Wałbrzych Miasto 11:11 11:12 Wałbrzych Główny 11:22 Czas jazdy: 4:37; kursuje codziennie, oprócz 4. do 30. Maj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 1 Maja 2009 Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 3 Jeżeli będzie to typowy żółtek to miejsca jest sporo (informacja niepewna) To na 100% nie jest żółtek, tylko niestety skład osobowy składający się z wagonów takich jak pospieszne (czyli z przedziałami). Przedział dla rowerów tam jest, ale ten o mniejszej pojemności i trzeba uważać żeby do dobrego wagonu wsiąść, gdyż we Wrocławiu wagony się rozjeżdżają - jedne na Jelenią Górę inne na Kudowę Zdrój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenciara Napisano 2 Maja 2009 Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 ja na pewno nie mam ochoty warować całą podróż przy kibelku... a może tak lawinowo PKP obdzwonić?! każdy z nas po 1 uprzejmym telefonie i będą nas poważniej traktować... moja metoda na przewóz roweru w wagonie z przedziałami: rama na siedzenie napędem w stronę dachu (trzeba zabezpieczyć jakimś workiem żeby firan i zagłówków nie pobrudzić ;P), koła na półki nad głową i heja. do przedziału z 6 kompletów osobo-rowerów (z bagażami) powinno w taki sposób wejść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 2 Maja 2009 Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Ceny przewozów bike'a: 4,5zł osobówka w tygodniu poniedziałek-czwartek; 9zł pośpiech pon-niedz; 1zł osobówka od piątku 00:01 do niedzieli 23:59; Nie będzie źle z tym dojazdem. Może nie wszyscy na trasie będą siedzieli razem ale jakaś komunikacja będzie. Co do Wrocka to spokojnie masa pociągów na Wałbrzych. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 To ja bym chciał się zorientować kto czym jedzie, żebym sam nie musiał się gubić w Wałbrzychu Może jakaś mapka dokąd z dworca w Wałbrzychu się kierować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Temat mapy puściłem do Lokales. Jest też temat że kilka głównych grup zostanie przeprowadzonych przez ludzi znających rejon. Jeżeli były by jakieś deklaracje kto, kiedy i z kim się pojawi możemy "przewodników" zorganizowac, na pewno to sporo ułatwi. Zainteresowani otrzymają mapki i być może uda się zorganizować ślad pod GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenciara Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 czytam sobie psie forum - 1-3 maja mieli zlot owczarków niemieckich, ludzie mieli problem żeby wejść z psami do nocnego pociągu, duzo ludzi, przez co wywiazala sie awantura... nawet jakiś policjancik wszczynał awanturę cytat wyciągniety z całej wypowiedzi: " a wystarczyło doczepić tylko 1 wagon o czym wiedzieli, a nie zrobili, rozmawiałam z dyżurnym stacji po waszym odjeździe, mówił, ze kiedyś ludzie połozyli się na torach i PKP musiało doczepić wagon. Mamy XXI wiek...masakra" różowe jest życie ciapągujących zlotowiczy oby nas coś takiego nie spotkało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 To ja napiszę również historie którą trafiłem na preclu. Rower z wyciągniętym przednim kołem nie jest rowerem tylko większym bagażem podręcznym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.