Mody Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Panowie nie popadajcie w skrajności. Faktem jest, że gdy ta rama wychodziła, ja byłem w podstawówce, ale co to ma do rzeczy? Przecież jak wszystko z czasem i użytkowaniem kończy się. Tutaj przyszedł czas na wymianę powłoki lakierniczej, bo przecież nie będę jeździł na tamtym malowaniu, bo oryginalne.. W mojej sytuacji by to nie miało sensu, bo ubytki powłoki były już tak szpetne, że szkoda słów. Lakier już też matowy cały. Taką ramę już kupiłem i mimo wszystko od razu nie poszła do malowania. Można było też zauważyć na poprzednich zdjęciach naklejkę, że rower figuruje w bazie Policji w Jeleniej Górze, której za chiny nie dało się usunąć, bez naruszenia struktury lakieru i tak musiałem z tym jeździć, bo poprzedni właściciel sobie oznakował rower... Dla mnie to wciąż ta sama rama, a na dodatek podoba mi się dużo bardziej, ale w tej sprawie każdy może mieć swoje zdanie Co do mleczka, jak już wcześniej wspomniałem, mam kilka kompletów opon, których używam na zmianę, a trochę mi nie po drodze teraz składać drugi komplet kół. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Mody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 O gustach się nie dyskutuje. Od siebie dodam,że to postkomunistyczne malowanie było brzydkie;P Naklejki przykleisz to "chopcy" zmienią zdanie;p Tutaj po malowaniu Sintesi z '97r Czyż nie wygląda dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Tekst o gustach raczej w tym przypadku nie pasuje, chodzi o pojmowanie "kultowości" danej części. Ja jestem zdania, że pewnych rzeczy się nie zmienia, oryginalne malowanie miało swój styl a teraz masz po prostu czerwoną ramę Jak Ci tak pasuje - ok, trzeba to uszanować i tyle. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 @miskov17, czyli wg Ciebie lepiej jeździć na ramie w połowie opitolonej z lakieru, byle tylko pozostała połowa była w oryginale? Gdyby rama miała powłokę lakierniczą w lepszym stanie, pewnie zostałaby taka, jak była, a że jeździ mi się na niej dobrze i nie chciałem się jej pozbyć, to coś trzeba było z tym zrobić, żeby sensownie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Heh, chyba komuś nadepnąłem na odcisk...nie wiem skąd bierzesz takie wnioski, z resztą na starych fotkach za dużo nie widać. Odnowić można na wiele sposobów, jednocześnie zostawiając oryginalne malowanie. Z mojej strony eot, ta dyskusja do niczego nie dąży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mi nie nadepnąłeś, ja tylko zadałem pytanie. Chciałem i tak pomalowałem. Jeśli chodzi o odnowę, tutaj nie było czego ratować. Jak znajdę fotki w jakim stanie już ją kupiłem, to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Małe zmiany, pedały Shimano poszły w odstawkę a zastąpiły je CB Egg Beater SL 266g - zysk 101g. Czekam jeszcze na mostek Syntace F99, waga coś koło 102g, ale dokładnie podam, jak zważę osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Obyś się nie zawiódł na CB.Mostek to klasa sama w sobie na pewno będzie pasował.Nakleiłeś już naklejki?Jeśli tak przydałaby się fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mamy problem z naklejkami.... Ktoś z tego forum odezwał się w sprawie naklejek(na gg) juz jakiś czas temu,że może nam je zrobić. Zrobił projekt naklejek w Corelu,pokazał nam to,no to wplacilismy kasę za naklejki i czekamy Dziwne,bo po wpłaceniu kasy kontakt się urwał... Dalismy sobie czas do poniedziałku - najwyżej sprawą zajmie się Policja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No właśnie tylko te naklejki mnie dzielą od skończenia roweru w 100% Już powoli tracę cierpliwość, zobaczymy.. Dlaczego miałbym się zawieść na CB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Może chodziło mu o "luźną nogę" a może to,że keidys miały złe miano ze względu na sypiące się łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 O loteryjną trwałość raz trafiają się egzemplarze nie do zajechania, a raz zajechane fabrycznie.Mam nadzieję, że sprężynki w kolorze czerwonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) No niestety nie czerwone Blado różowe.. Ale tylko dlatego, ze pedały są używane, przebieg w sumie symboliczny - 1200km. Na licytacji, tanio wyszarpane, więc na kolor patrzałem mniej, zwłaszcza że jest w sumie podobny. Poza tym i tak jest słabo widoczne Jak wrzucę fotki, to sami ocenicie. Co do łożysk, to z tego co wyczytałem, to w wersji SL nie ma z tym problemu, coś mówili o wersji C i MXR Edytowane 9 Lutego 2012 przez Mody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) No to nie ma tragedii, dobrze, że nie niebieskie, czy zielone.Co do łożysk możliwe, nie siedzę za bardzo w temacie CB tylko to co czytałem lub słyszałem.Czekam na fotki z niecierpliwością. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Piksel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zrobię jutro jakieś dokładne, chociaż oprócz pedałów nic się nie zmieniło, mogę zrobić tylko kilka lepszych zdjęć, bo naklejek dalej brak, niestety.. Mostek jeszcze nie doszedł, więc też go nie ma. Z resztą jest na forum założony temat przez użytkownika dayus, bo naklejki zamawialiśmy wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sprawa naklejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Opisz później wrażenia, z przesiadki na CB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Dotarł mostek, podoba mi się, lecz waga jak na Syntace F99 trochę cieżka, bo aż 107g. Jednak, że same śruby w mostku ważą 20g, to może trafi tytan. Same śruby mocujące mostek do sterówki maja 8g. Rowerek też dostał przelotkę Avid Rollamajig - 13g więcej, ale za to 3g pancerza mniej Po zmianie pedałów i mostka i przelotki łączna waga to 9529g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Co Cię skłoniło do zastosowanie przelotki?To moim zdaniem jedno z gorszych patentów.Już bym wolał mieć zgięty pancerz, niż kółeczko, które zaciera się, dostaje luzu, telepie później na nierównościach i waży.Zmiana śrub to dobry pomysł, jeszcze od razu mógłbyś kupić do sztycy śruby ti wtedy możliwe, że osiągniesz granicę 9.5kg no i czekam na zdjęcia z nowym mostkiem i pedałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Teraz już walczę z owijką Chcę założyć jednak owijkę, bo gripy mi się przestały podobać. Po tej zmianie powinno być 94XX g Co mnie skłoniło? Poczytałem trochę opinii, koszt nieduży i postanowiłem spróbować. Pierwsze wrażenia na "sucho" praca manetki lżejsza, wrzucanie i zrzucanie biegów szybsze, jak będzie dalej okaże się podczas sezonu. Na chłopski rozum linka pracuje pod mniejszym oporem przy zastosowaniu tej przelotki, dzięki temu system działania nieco upodabnia się do tego ze Srama. U mnie ogólnie był problem z linka w pancerzu w miejscu zakola z tylu, zaraz przed przerzutka, nawet nie wiem dlaczego, nie potrafiłem tego rozgryźć, po wrzuceniu przelotki zniknął, co bardzo mnie cieszy, zwłaszcza, że moja rama ma prowadzenie wszystkich linek z jednej strony, co dodatkowo przy prawej manetce przerzutki w okolicach główki ramy tworzy minimalnie większy opór, bo pancerz musi być trochę bardziej pokręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jest nawet lepiej niż u SRAMa,bo w przerzutkach SRAMA linka trze o plastykowy slizg, a w tej rolce, ślizg ten jest obrotowy i tarcie jest duzo mniejsze (bo tylko na osi tego ślizgu) A w tak wygiętym pancerzu linka trze po najmocniej wygiętej cześci pancerza(duzo wieksza powierzchnia styku linki z pancerzem niż w "ślizgu" SRAM. Ale mowa tutaj o czystych warunkach. Co będzie z ta rolką jak sie zabrudzi to nie wiadomo;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zmiana mostka dała 33g, pedałów 101g, gripy na owijkę 32g, doszła za to przelotka Avida 13g (ale 3g pancerza w tym miejscu mniej), przyciąłem linki do odpowiedniej długości co dało 17g. Założyłem rurki termokurczliwe na linki przy ramie, imo lepiej to wygląda, same linki zbyt biły po oczach. Aktualna rozpiska i fotki: Bar ends: (Rogi ) - Boplight - 58g Brakes: (Hamulce) - Avid SD7 - 328g Brake Levers: (Klamki) Avid FR5 - 151g Cables: (Pancerze i linki ) - Jagwire / no name - 115g Cassette: (Kaseta) - Shimono XT CSM737 11/28 8speed - 251g Chain: (Lancuch) - Shimano XT HG93 - 270g Crankset: (Korby) - Truvativ Stylo + suport - 919g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano LX - 123g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano Deore XTR RD-M971 GS - 194g Fork: (Widelec) - Manitou Skareb Elite - 1425g Frame: (Rama) -Sintesi X-wing - 1616g Grips: (Gripy) - Owijka Bikeribbon - 12g Gear Shifters: (Manetki) - Sram Attack 3x8 - 163g Handlebar: (Kierownica) - DM Marathon 560mm - 128g Headset: (Stery) - Dartmoor Curio - 83g Pedals: (Pedaly) - CB Egg Beater - 266g Seat: (Siodlo) - Velo Carbon 1133U - 210g Seatpost: (Sztyca) - Smica Pro Post 27,2 - 217g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Pro - 21g Skewers: (Zaciski kol) - Dartmoor BoltOn - 68g Spacers: (Podkladki pod mostek) - Token 1szt - 6g Stem: (Mostek) - Syntace F99 - 107g Tire (Front): (Opona przednia) - Schwalbe Rocket Ron - 460g Tire (Rear): (Opona tylna) - Schwalbe Rocket Ron - 440g Tubes: (Detki) - Maxxis Ultraweight - 128g i Rubena 129g = 259g Wheel Front: (Kolo przednie) - Spinergy Spox M1 637g Wheel Rear: (Kolo tylne) - Spinergy Spox M1 903g Opaski - 16g Koszyk na bidon: Specialized - 32g Others: Avid Rollamajig - 13g Total: 9491g http://imageshack.us/photo/my-images/59/img2300pk.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/80/img2307j.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Owijkę masz założoną tą najtańszą z oferty Bike Ribbon ? Edytowane 10 Lutego 2012 przez kubek20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ładny ten rowerek mi się w takim wydaniu bardziej podoba niż z jakimiś naklejkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Owijka chyba ta najtańsza, modelu nie pamiętam, bo pudełko wyrzuciłem, ale zapłaciłem za całość 27zł w sklepie stacjonarnym, więc pewnie ta tania. Co do naklejek, to jak tak dalej pójdzie, to ich nie będę miał Ale mimo wszystko chce je dać, myślę, że doda to uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi