Skocz do zawartości

[Rower] Salamander, Magic czy może Magnus?

onion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuje dobrego roweru (na lata) do jazdy rekreacyjnej na drogach polnych, leśnych i asfaltowych, obecnie na oku mam:

Kelly's Magnus - ok. 2 600 zł

Kelly's Magic - ok. 2 300 zł

Kelly's Salamander - ok. 1900 zł

Rocznik 2009.

Różnica jest duża bo około 700 zł. Jestem zielony w temacie dlatego pytam was, speców. Co doradzicie? Dlaczego warto lub nie warto dopłacać do Magnusa? A może coś podobnego tylko innej firmy?

Poszukuje roweru ładnego, delikatnego, o prostej kolorystyce, no i przede wszystkim wytrzymałego.

PS

Do adminów, jeżeli coś jest nie tak z tematem to proszę na PW informację, bo zniechęcacie do jakiejkolwiek aktywności na tym forum usuwając (bez ostrzeżenia) temat.

Napisano

Nie bierz z 2009 roku kellysów, bo się nie opłaca. Jak już to szukaj roczników 2008, takiego magnusa masz wtedy za 1,6k a magica za nieco ponad 1,7k. Co do kasowania tematów, to mi też już 2 skasowali bez podania przyczyny- polecam przesiadkę na inne forum ;)

Napisano

czesc,

jak chcesz ladny rower to magnus powala, reszta z nich jest przecietna jesli chodzi o wyglad (czytaj: ladniejsze niz rowery innych marek :P) chociaz wyglad to kwestia osobistych upodobań.... ;)

osprzet na podobnym poziomie - jesli chodzi o jakosc pracy, szczegolnie ze bedzie uzywany do jazdy rekreacyjnej..... magnus jest na tarczach, zalezy jak czesto i w jakich warunkach bedziesz jezdzil - bloto, snieg itp to lepsze pewnie beda hamulce tarczowe. kolejna kwestia to amortyzacja, gila jest hmm - amorkiem na złom :) no moze troche przesadzilem, kazdy amorek jest bezpieczniejszy niz sztywniak, oczywiscie w jezdzie rekreacyjnej - zdecydowanie lepszy jest XCR z magica i magnusa.

reasumujac, ja bym wybrał magnusa (za wyglad, taaa ja jezdze na wygladzie :P), jak nie widzisz sensu wydawac kasy to dobry bedzie magic. Zastanawiales sie nad crossowka? np. exqusite dsc - najlepszy rower dla takich zastosowan i kolorystyka jak magnus.....

jak zamierzasz kupic w necie to zapraszam tutaj (szef by mnie zwolnil jakbym nie podal linka :):

http://bikers.net.pl/

moze chcesz specjalna promocje? chyba ze nie :P

edit:

tematy usuwane, bo wiekszosc nie czyta nawet regulaminu. pomijajac juz kwestie ze forum wolno chodzi i czasem szukajka nie dziala - pewnie dublujecie tematy, ktore juz kiedys byly. ale ja sie nie znam i nie wiem jak bylo z wami :P

Napisano
Poszukuje dobrego roweru (na lata) do jazdy rekreacyjnej na drogach polnych, leśnych i asfaltowych, obecnie na oku mam:

To będzie raczej rower crossowy, jeśli już musi być Kellys :

http://www.skleprowerowy-duda.pl//index.ph...mp;prod_id=1563

Lub Phanatic (to już niezły wypas jak na crossa ):

http://www.allegro.pl/item562374420_kellys..._2009_lodz.html

rocznik 2008

http://e-rowery.net/phanatic-p-89.html

Napisano

Tyle że crossowy to raczej do delikatnej, "turystycznej" jazdy po różnym terenie, a ja lubię pojeździć wąskimi ścieżkami w lesie, korzenie, piach, czasem "ostrzejsze" zjazdy. Jednym zdaniem wydaje mi się, że rower klasy MTB będzie miał szersze zastosowanie w moim przypadku bo i bez problemu można po szarżować w lesie, jak również turystycznie pojeździć. Tak mi się wydaje.

@ Złomek

No ja wybieram rower trochę jak baba (bez urazy drogie Panie) mianowicie wyłącznie wygląd i zastosowanie się dla mnie liczy. Reszta to czarna magia.

Powiedz szefowi, że czas najwyższy zrobić solidny sklep internetowy. Ja powiem wam tak przy okazji, że zawsze staram się wspierać e-commerce, no i tym razem również chciałem rower kupić przez neta, ale nie kupie! Dlaczego? Bo poziom sklepów internetowych branży rowerowej woła o pomstę do nieba. Kompletnie (KOMPLETNIE) niedostosowane dla ludzi nie z branży, ZERO zdjęć (wszystkie mają jedno to samo od producenta), opisy z kosmosu (jakieś nazwy i numerki sobie popisali i myślą że klient będzie wiedział o co chodzi), ZERO praktyczności i życia w tych sklepach, brak recenzji produktów, KATASTROFICZNY z 2000 roku wygląd 90% tych sklepów. Wiele by można jeszcze pisać.

PYTANIA

1. Czy dobrze myślę z tym rowerem crossowym / MTB?

2. Jak się sprawuje w rowerach kolor biały? Przykład Magnus 2009 White.

3. Kiedy kupować rower? Ceny na wiosnę pójdą w dół, czy w górę? Zakładając dodatkowo, że "kryzys" będzie postępował.

Napisano

"Onion" To zastanów się czego chcesz , bo wcześniej pisałeś :

Poszukuje dobrego roweru (na lata) do jazdy rekreacyjnej na drogach polnych, leśnych i asfaltowych,
Napisano

Mysle ze koledzy dobrze polecaja rower crossowy. On tylko wyglada delikatniej ale bez przesady, w teren tez sie bardzo dobrze nadaje. A po asfaltach i ubitych sciezkach bedzie sie jezdzic duzo lzej.

Ale jesli koniecznie MTB to rozejrzyj sie za rocznikiem 2008, np. model Magic. (mysle ze tarcze sa zbedne w twoim przypadku, chyba ze wazysz np >85kg)

A tematow nie beda ci usuwac jak choc raz przeczytasz regulamin.

Napisano

Wiem :-) Ale tak jak pisałem nie jestem PRO i rower w moim przypadku ma naprawdę różne zastosowania od jazdy turystycznej (różne drogi) po jazdę leśną (korzenie, nierówności, piach) dlatego skłaniałbym się raczej ku wersji MTB.

Ten Magnus 2009 White jest moim faworytem; świetny, delikatny wygląd, brak szmerów bajerów. Jedynie ta cena jest lekko zaporowa, ale może jeszcze zejdzie do połowy kwietnia.

Co do roweru crossowego, po patrze sobie jeszcze w sklepie jak sprawa wygląda, ale tak jak mówię raczej jestem nastawiony na MTB.

PYTANIA

1. Czy dobrze myślę z tym rowerem crossowym / MTB?

2. Jak się sprawuje w rowerach kolor biały? Przykład Magnus 2009 White.

3. Kiedy kupować rower? Ceny na wiosnę pójdą w dół, czy w górę? Zakładając dodatkowo, że "kryzys" będzie postępował.

4. Czy można i czy warto wymienić ramę (to do czego jest przymocowane siodełko) na taką amortyzowaną? Jakiego rzędu jest to koszt? I czy samo siodełko jest wygodne i dup... pupa nie boli przy dłuższych trasach?

5. Można gdzieś zobaczyć zdjęcie ile jest miejsca na kierownicy takiego Magnusa?

6. Można gdzieś w ogóle pooglądać zdjęcia, filmy lub poczytać recenzje (PL, ENG) odnośnie Magnusa?

Napisano

ad.3

Albo teraz, albo w sierpniu/wrześniu. Jak na razie to ceny idą w góre, zakładając, że kryzys bedzie postepował(wartosc złotówki w stosunku do euro,dolara nadal będzie malała) to ceny będą rosły przez cale lato i konkretnych obniżek mozemy spodziewac sie dopiero pod koniec sezonu rowerowego.

Kellys już podnisł ceny w stosunku do tych ogłoszonych na przełomie roku o 5%, a usuniecie cen ze strony oficjalnej może swiadczyc, że szykuje sie kolejna podwyzka.

Napisano

No tak ale "kryzys" działa też w drugą stronę, mianowicie mniejszy popyt (siła nabywcza maleje) producent musi obniżyć ceny, żeby towar poszedł.

A średnio na jakie rabaty % można liczyć w dwóch wariantach:

1) kupuje sam rower Magnus 2009

2) kupuje rower Magnus 2009 + licznik + oświetlenie + zabezpieczenie

Pytanie do handlowców? ;-)

Napisano

1. Wszystko juz masz napisane wyzej, pozostaje pojsc do sklepu i przejechac sie na crossie i MTB i zdecydowac.

2. Tak samo jak i w samochodach. Ostatnio to modny kolor i widac producent chce to wykorzystac.

3. Nie licz na obnizki w czasie sezonu.

4. IMHO amortyzowana sztyca to zbędny i ciezki bajer. Bardziej pasuje do jakiegos roweru trekkingowego. Lepiej zainwestowac w spodnie z pampersem (niekoniecznie te z lajkry)

5. To juz raczej na zywo, ale podstawowe rzeczy jak licznik czy ew. lampka zmieszcza sie na pewno.

6. Raczej nie, chyba ze duzo starsze roczniki. Ja mam Magnusa '08 ale zostala z niego w sumie tylko rama i pare innych drobiazgów

Napisano

ceny rowerow beda rosly, nawet kosztem mniejszego popytu. producent wychodzi z zalozenia ze pod koniec roku i tak wszystko sprzeda po obnizonej cenie.....

my np. dajemy za 5% ceny roweru gratisy jakie sobie zyczysz. czyli za ok 130zl mozesz wyniesc sprzetu ze sklepu :icon_wink:

potarguj sie u siebie w miescie :thumbsup:

kolor biały jak sie spisuje? poki nie wjedziesz w bloto po osie to nawet nie widac brudu..... ostatnio swoja zaczalem traktowac pro detailerem od finish line i dostala ladnego polysku.... a moze to jakosc lakieru w cannonach? :icon_mrgreen:

Napisano

Jak w tej porze nie dadzą ci rabatu mniejszego niż 10% to sobie daj spokój. Na przykład na Krossy do końca lutego z rocznika 2009 można liczyć na rabaty nawet do 20 % (jak chcesz wiedzieć więcej to PW). :thanks:

Napisano

Dokładnie, 10% rabatu powinieneś dostać z miejsca. Na wiosnę '08 Magic stał 2290zł i dałem za niego 2060zł. Sam sprzedawca mi to zaproponował bo szedłem z chęcią kupna Salamandra ;-)

Rozważ jeszcze poważnie kwestie modelu z 2008r. Na A. stoi za 1640zł! Za pozostałą kasę kupisz pedała + buty spd, rękawiczki itp. Pomyśl o tym.

Napisano

No będę musiał się rozejrzeć, bo faktycznie logika mówi że w sezonie będzie drożej.

Sprzedawcy Warszawa i okolice, czekam na propozycje cenowe dla Kelly's Magnus i Magic, rocznik 2009. Kontakt PW.

Dodatkowo kupie: dobre oświetlenie, licznik, zabezpieczenie.

@ Bagno

Nie podoba mi się wizualnie. Obecnie moją uwagę zwrócił jedynie Magnus White lub Magic Black właśnie z 2009.

Napisano

Ot nam się esteta trafił :thanks: Tysiaka za wygląd dokładać... esteta :002:

Za 2600 zł to masz A6 z R7 i zostawiasz torę w rozliczeniu (jak masz kontakty to da radę ;) )

Napisano

No sorry Panowie, ale Magnusa i Magica poleca mi już nie pierwsza osoba (również na tym forum). Dlatego mój wybór padł na te dwa modele.

Ja się na tym nie znam, więc mogę oceniać jedynie wygląd, który odpowiada mi zarówno w Magnusie jak również Magicu.

Co do A6, jaką ma przewagę nad tymi Kelly'sami które wymieniłem? Jakie ma zalety, jakie wady? Ceny z tego co widzę są zbliżone.

Napisano

Dobra jedziemy:

A6 Magnus

Amortyzator: Rock Shox Tora 318 AIR SOLO (+) SR SUNTOUR XCR LO, 100mm, coil / Lockout A6 zdecydowanie lepszy amortyzator, powietrzny i w ogóle, szkoda porównywać amora za 800 do takiego za 200...

Przerzutki: Lx/Lx Deore/SLX remis, w a6 masz dwie z tej samej grupy, w magnusie tylna lepsza, a przednia gorsza

Hamulce: Avid Single Digit 7 SHIMANO M486 Hydraulic Disc (+) no na pewno te hydrauliki lepsze, ale jak jeździsz po suchym terenie to nie poczujesz różnicy, ale hydrauliki jak najbardziej in plus

Korba: Truvativ Firex 3.3 (+) TRUVATIV ISOflow Power Splin - Kross ma wyższy model tej samej firmy

Reszta komponentów porównywalna.

Cena: do kupienia za 1999 zł (+) utarguje się może na 2500 zł

Razem: 3x + 1x +

Dla samego amora warto kupić A6, gdyż różnica jest ogromna między XCRem a Torą i to w dodatku powietrzną!!

Napisano

No są to już jakieś konkrety. Będę musiał wybrać się teraz do sklepu i przeanalizować wszelkie za i przeciw.

Oczywiście jeżeli ktoś ma własne zdanie, najlepiej poparte doświadczeniem z chęcią wysłucham argumentów.

Napisano

onion - sam śmigam na kellysie i o ile na początku podobała mi się kolorystyka kellysa, to teraz wybrałbym coś bardziej stonowanego. A porównanie A6 z Magnusem, jeżeli chodzi o osprzęt, wypada lepiej dla Krossa. Ja żałuję, że nie dołożyłem do roweru i nie wziałem A6, zwłaszcza, że można było je dostać z Torą 318 za 1700-1800 na allegro.

Napisano

Ja się nie upieram przy Kelly'sie. Chce wydać pieniądze mądrze i móc nie przejmować się zbytnio sprzętem przez najbliższe lata. Dla mnie jedynym wyznacznikiem jest wygląd bo na reszcie się nie znam, wy mówicie że w A6 mam lepsze komponenty. Teraz muszę pojechać do sklepu i pooglądać na żywo sprzęt bo w Internecie straszna nędza jeśli chodzi o prezencje sprzętu, w ogóle nędza jeżeli chodzi o branże rowerową.

Mam takie dwa pytania jeszcze:

1. Gdzie w Warszawie i okolicach jest dobry, duży salon gdzie mógłbym na żywo obejrzeć i Kelly's i Krossy i inne modele w tej kategorii cenowej?

2. Czy może polecacie jeszcze inny rower typu A6, Magnus?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...