Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Juicy 3 (nowe)

wojtekkrakow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na wstępie zaznacze że przewertowałem to forum, i inne, google, youtuby i inne, i probowałem manualnie dłubać ale rozkładam ręce . Najprostszym rozwiązaniem jest zostawić 100 zł w serwisie, ale przecież nie o to chodzi.

Zamontowałem nowe hamulce Avid Juicy 3. Montaż bez większych problemów, mam dobre narzędzia i cierpliwość. Problem jest taki że okładziny ocierają o tarcze. (ewidentnie jeden tłoczek nie cofa się , no minimalnie się cofa, ale b.mało)

-podjąłem próby rozsunięcia okładzin, ok, poszło, po zaciśnięciu klamki jednak wraca.

-wyjąłem okładziny, jeden tłoczek delikatnie cofnąłem i wszystko wygląda ok, zakładam wszystko z powrotem , naciskam klamke i znów tłoczek się nie cofa tak jak powinien

-ociera równomiernie, nie mam problemu z krzywą tarczą czy kołem

Obawiam się że czeka mnie rozebranie zacisku, albo serwis. Prawde mówiąc czytałem już tyle porad, każda lepsza od drugiej i mimo szczerych chęci nic nie idzie.

Będe wdzięczny za nie usuwanie kolejnego wątku o tym, a jedynie łopatologiczne wytłumaczenie "o co chosi? "

Z góry dzięki

Wojtek

Napisano

pudeleQ Tak, adapter, tarcza, koło, wszystko jest idealnie rownolegle ze sobą, po ręcznym odepchaniu tłoczka nic nie ociera, dopiero po nacisnięciu klamki klocki zaciskają się i jeden nie wraca powodujac ze szpary miedzy tarcza i klockami nie ma i tarcza rownomiernie caly czas ociera. Problem już ustaliłem, dokładnie przyjżałem się zaciskowi i widać ze jeden tloczek nie wraca. Niestety rower nie ma zamontowanej kasety i lancucha, bo czekam na nowe. Mozliwe za jakbym rozjezdzil swierze czesci (hamulce sa nowe), przychamowal pare razy pozadnie to moze by samo przeszlo. Tak musze grzebac "na sucho". Chyba sprobuje rady Schwefela .

Napisano

serwus :P

zrobiłem probna przejazdzke, niestety trze dosc ostro, zadzwonilem do serwisu w krakowie do variobike, gosc powiedzial : panie, idz pan, zrob 300 km i wtedy porozmawiamy, zapewniajac ze takie obiawy to norma i malo nowych hamulcow dziala na dzien dobry dobrze, zgrubsza powiedzial ze smar jeszcze sie dobrze nie rozprowadzil i moga byc delikatnie zapieczone, ale jesli to nowe, to zaproponowal mi wjechac gdzies wysoko i zjechac ostro, rozgrzac do czerwonosci i tak do skutku ;), poslucham, w koncu mogl wziasc kase i pogrzebac przy nich.

Gość R3surrection
Napisano

moje działały idealnie od razu z tarczami slx. Zaciśnij klamkę przy odkręconych śrubach adapteru i wtedy dokręcaj.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Ano z juicy 3 tak to już jest :)

regulacja ?? obracasz kolem i uważając na palce ustawiasz zacisk pomału dokręcając , tłoczek który się nie chowa można : oczyścić , następnie nalać kilka kropel np finishline i wcisnąć tloczek do środka i tak ze 5 razy :) potem tloczek popsikać np alkocholem , sam tak robiłem i pomogło , ale ogólnie to myśle ze i sam tłoczek musi się dotrzeć.. aha podczas rozciskania tloczka uwaga na rdzeń popychający klocek , łatwo go ukruszyć !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...