Skocz do zawartości

[suport] Wyciąganie , zepsute ząbki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej . Mam pewne pytanie . Ostatnio kupiłem nowy pakiet a mianowicie korbę i suport . I mam pewnie problem poprzedni właściciel od którego kupiłem rame na allegro chciał chyba zarobić na mnie więcej i wyrobił tak te "ząbki" na które się daje klucz do ściągania suportu że ich praktycznie nie ma zostalo może 2-3 i tak z obydwóch storn . I teraz pojawia się moje pytanie jak wyciągnąć ten suport żeby nie zepsuć sobie ramy bo suport i tak jest do wywalenia bo oś jest krzywa bardzo proszę o pomoc myślałem to jakoś rozwiercić ale nie wiem czy to by coś dało proszę o szybkie odpowiedzi bo sezon się zbliża a ja rowereka dalej nie mam gotowego . Proszę adminów o nie usuwanie tematu

Napisano

Jeżeli to jest suport z zewnętrznymi łożyskami to bierzesz francuza i odkręcasz, skoro ma być do wywalenia to żadnej szkody nie zrobisz, jeżeli ząbki są wewnątrz to ja pasuje ;]

Napisano

Spróbuj założyć klucz, dużą podkładkę i przykręcić to bardzo mocno do osi. Taką śrubą jak do mocowania korb tylko dłuższą. Oczywiście wcześniej daj gwintom "odetchnąć" za pomocą WD40, CX80 czy innego Brunox'a. Jak już przykręcisz (naprawdę na maxa) to spróbuj poruszyć nakrętki suportu. Dokręcenie klucza do osi wyeliminuje zbędny luz i jest duża szansa, że da radę odkręcić. Jeśli nie, to daj znać, wieczorem kolejna porada;)

Napisano

Taaa i jeszcze co ? A z czego ta miska ? i jaki jest tam manewr żeby przyspawać ? Kierde lepiej dwa razy pomyśleć niż kaszany narobić.

Jeżeli suport do wywalenia to połóż na jakimś metalu a drugą strone pieprznij młotkiem /wd pepsi itd nie zaszkodzi/ pare razy dla poluzowania . potem prÓbój żabką hydrauliczną /czyt klucz/ Jeżeli to nie pomoże spróbuj nawiercić w misce otwory i dorób do tego dżwignie.Musi diabelstwo polec !!!

popatrz ,pomyśl ,pokombinuj .powodzenia

Napisano

Miałem podobny przypadek.

Zapieczone obie miski suportu.

Cola, WD 40, Cola, WD 40, Cola, WD 40, Cola, WD 40, Cola, WD 40, ząbki też zdarte. ramę unieruchomiłem w imadłach i chwytach stolarskich, tak by jej nie uszkodzić.

następnie miskę naciąłem brzeszczotem w szparę płaskownik i dopiero tym płaskownikiem ją odkręciłem

• Mod Team
Napisano

Ja miałem podobny problem. Mozna to zrobić tak. Od strony kołnirza suportu, tego na stałe z nim zlaczonego jezeli juz nie ma ząbków mozna powoli i delikanie (wiem ze mozolna praca) zpiłować bądź ściąć kawałek kołnierza tak zeby np złapać kluczem francuskim. Jezeli sie boicie o rame ze sie portsuje czy ubije mozna naciąć kołnierz czyli porobić rowki i przecinakiem czy wiekszym śrubokrętem udatowo odkrecić. piłowanie kołnierza leprzy przy aluminiowych suportach a nacinanie przy stalowych. Mozna też bo ten kołnierz wystaje ok 2-3 mm sprobować złapać dobrą "żabą" i krecic. Zalezy jak mocno jest dokrecony. No i pamietać w ktora strone krecić ;). Zadnego spawania bo mozna temperatura przypadkiem uszkodzić rame, chyba ze ma sie np miga albo tiga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...