Skocz do zawartości

[rower] Biały Pirat by hudy

hudy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak oto w zimowych bólach zrodził się mój singiel. Rowerek budowałem wychodząc z dwóch założeń:

1. Ma pozwolić w miarę sprawnie poruszać się po mieście.

2. Ma mi się podobać, bo ostatnimi czasu więcej czasu spędzam na podziwianiu mojego roweru niż na jego ujeżdżaniu - niestety. Stąd niektóre niepraktyczne rozwiązania.

Pod drodze napotkałem kilka problemów, z którymi jakoś udało mi się poradzić. Udało się za darmo pomalować ramę i widelec, udało się dostać tanio aluminiowy widelec, udało się z zakupem tylnej piasty (kupiłem górską 135mm z zamiarem przycięcia żeby wyszło mnie taniej, a okazało się, że rama właśnie takiej potrzebuje).

A także kilka, z którymi sobie nie poradziłem na początku. Nie udało się dostać czarnych szprych odpowiedniej długości.

Za to udało się kupić srebrne i 22 metry czarnej rurki termokurczliwej. Efekt oblekanych szprych? Widać na zdjęciach. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z trwałością rozwiązania.

Ostatecznie jestem wdzięczny losowi za to, że nie dostałem odpowiednich szprych.

A oto części:

Rama: Kross Vission (poobcinany z niepotrzebnych przelotek)

Widelec: Któż to wie, wygląda jak ten z Krossów - dostałem tanio od bardzo miłego Pana.

Stery: Aheadset for Cane Creek (standardzik)

Sztyca: Accent (wkrótce zmiana na coś całkowicie czarnego, z czego da się pozbyć napisu)

Siodło: Ritchey Logic

Obejma: Salsa Lip-Lock

Kierownica: Ritchey (jaka klasa - nie wiem, kupiłem tanio używane już bez napisów)

Mostek: Ritchey (jak wyżej)

Owijka: Pro Gel

Klamki: Tektro

Okablowanie: Accent

Hamulce: Tektro

Korba i suport: Truvativ Elita 50 ząbków

Pedały: 540 - wysłużone i ukochane

Łańcuch: Dartmoor Vert

Adapter: Reboorn 18 ząbków

Piasty: najtańszy górski Novatec, tył na 4 łożyskach.

Zaciski: póki co od piast, jak tylko dotrą Dartmoor Bolt-on (czerwone rzecz jasna)

Obręcze: Accent Roadrunner

Szprychy: Mach/Alpina + folia termokurczliwa

Nyple: Dartmoor

Opony: Schwalbe Lugano

Nadzieję mam, że zakup napinacza okaże się zbędny i wystarczy odpowiednio halflinkami operować.

Masy nie jestem w stanie podać. Ale po przerzuceniu z 13kg górala to jest to piórko :thumbsup:

Podziękowania dla Ejpoka za naklejkę i grzegorz1974paszek za to, że w odpowiednim momencie zaczął sprzedawać kolorowe końcówki linek :)

Zapraszam do krótkiej galerii z powstawania:

http://picasaweb.google.pl/Hubert.Kwiatkowski/MakingOf#

Napisano

Się mi podoba bardzo. Od dawna też myślę o czymś takim. Mam kilka pytań jak można.

1. Ile waży ta rama i jaki to rozmiar?

2. Ile mierzysz wzrostu?

3. Masz ten sprzęcik we Wrocławiu? ;-)

Napisano

@Bagno:

1. Nie wiem dokładnie. Nieco ponad 2 kg. Wiem tyle o ramie: http://www.roweryanteny.republika.pl/tcs.htm - dwa rowery na samym dole. Rozmiar ramy to 19 cali. Jeszcze niedawno byy na allegro za 120 zł. Zaletą ramy jest rozstaw piasty 135mm. Z napinaczem i piastą typu NS Coaster SS można zrobić sobie flip flopa fix/free.

2. 180 cm

3. Sprzęt we Wrocławiu. Ja tylko moje ciepłolubne dupsko odważy się wsiąść i jechać to ruszę :P

@Schwefel

Nie było najmniejszych problemów z naciągnięciem łańcucha. Jak widać nawet lekko zwisa. Mam nadzieję, że nie na tyle żeby spadać. Jak łańcuch się wyciągnie to odejmę kolejne półogniwo żeby zachować naprężenie.

A może też w czasie jazdy okazać się, że jednak potrzebuję napinacza. Wtedy z bólem pozbędę się otwieracza do butelek na rzecz zwykłego haka przerzutki i napinacza.

Napisano

Kurcze, i nie za mała ta ramka na Ciebie..? Na fotce masz już ustawione pod siebie siodełko?

Hmm, chyba zamówię w takim razie 21,5cala przy moich ~184cm.

Z góry dzięki za info.

Napisano

Tak, siodełko jest już ustawione pode mnie i rama nie jest za mała. Dokładnie ma 19.5 cala, a efektywna długość rury górnej to 54.5cm, mostek 11cm i wszystko gra :)

Napisano

Przełożenie 2.78 więc daje radę kręcić bez problemu. Wrocław płaski jest :). W komplecie z korbą jest jeszcze tarcza 36, a to mi się wydaje - byłoby za mało. Będę szukał mniejszej tarczy 42,44 BCD 110 na 5 otworów w przyzwoitej cenie, bo teraz nie mogłem znaleźć. (może ktoś wie gdzie kupić, albo może ktoś wycina singlowe na zamówienie?)

Napisano

Naprawdę fajnie Ci wyszło :P Mogę z ciekawości spytać czym obdzierałeś ramę z lakieru ?

Napisano

Jest taki środek, który nazywa się Scansol, i wszystkie inne tego typu "środki do usuwania starych powłok lakierniczych". Smarujesz, czekasz 10 minut, i skrobiesz leciutko i wszystko schodzi bez najmniejszego problemu :)

Napisano

Jak trafiłem na to cudo na Bikefoto to odrazu podesłałem kilku osobom z adnotacją, że też taki chce. Kiedyś widziałem w podobnych barwach GT wystawianego na jakiś konkurs ale Twoje cudo zwala z nóg a GT mi się tylko podobał.

GRATULUJE ! ! !

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano
Jest taki środek, który nazywa się Scansol,

Dzięki za info jak to się zwie, bo na wiosnę będę skubał swoje ostre. Jak jest z wydajnością tego specyfiku? Czy 0,5 litra starczy na całą ramę i widelec?

Napisano

I jeszcze na 3 inne :) Ja kupiłem w Castoramie "syntilor - zmywacz powłok uniwersalny"

Napisano

Popytaj w sklepach z farbami, lakierami, w obim, leroy marlin, czy co tam jeszcze jest z tych budowlanych marketów :) Myślę, że wszędzie mają coś o podobnym działaniu. Ważne żeby było żelowatej konsystencji (chwalą się tym na opakowaniach), bo wtedy środek nie spływa z ramy, a ładnie na niej siedzi i działa. Potem skrobaczka, druciana szczotka w trudniej dostępne miejsca :icon_mrgreen:

Napisano

Hudy, rowerek rewelka ^^ Cacuszko ^^

Ja bym tym bardziej na akademię medyczną piguły wyrywać... (; Wygląda na rowerek za 10 klocków, a nie za mniej (: ale ta salsa... mniodzio (:

Wrocław nie jest płaski. Wrocław jest dziurawy, zapamiętaj :D

btw, Sel, tym czym to było zmywane, to ja od samego niuchnięcia następnego dnia miałam kaca giganta :P

a gdzieś w rodzinie jest stara, dobra rama huragan... :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...