Dornif Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mam wszystkie alu od Sime'go Jeszcze będą pewnie ti do hamulców i sztycy, i w ten sposób nie będę miał w rowerze ani jednej stalowej śruby Bo do tarcz już mam, po bardzo okazyjnej cenie. Względem stalowych formuli -8g na każdej tarczy. Pytanie do doświadczonych light-bikerów: jest możliwość znalezienia gdziekolwiek zestawu do skracania pancerzy z aluminium? Chodzi mi o oliwkę, kątową końcówkę i nakrętkę... A jaka opinia o "budżetowym" zestawie kół z postu wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Bedziesz potrzebowal czegos takiego: http://www.bike-center.pl/index.php?p2799,formula-zestaw-do-skracania-przewodu-hamulcowego A tak naprawde to potrzebujesz min nowe oliwki. Banjo chyba nie potrzebujesz, nakretke mozesz uzyc ta ktora masz teraz, chyba ze jest ‘zajechana’, insert wchodzacy do przewodu przy odrobinie gimnastyki mozna uzyc stary. Oliwki wygladaja na takie same jak w np, r1. Watpie ze mozna je kupic oddzielnie, avidowe sa identyczne jak w r1. Popytaj w serwisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Najtaniej widziałem zestaw alligatora, ale jest dramatycznie ciężki. Kumpel skracał przewody i po tym zabiegu hamulce były 19g cięższe Tego chciałbym uniknąć. BTW smud jarzmo zamówione, dziś rozbierałem na części pierwsze manetki x0, ale nie bardzo widzę sens robienia powiedzmy 3 dziur w plastiku... One mają po prostu za grube ścianki xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 HA! Wiem, co jeszcze Odkąd go zobaczyłem, jestem przekonany. Nowy fox 2010 fit rlc, o wadze ~1420g Teraz pozostaje znaleźć okazję ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Magura durin sl 1345g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Nie, zanim włożę taki widelec, to zmieniłbym ramę na karbonowe ht ;p Poza tym kocham kulturę pracy foxów. Trochę mi chodzi po głowie, żeby Sante zostawić na najtrudniejsze wyścigi G.Golonki i ogólnie jazdę po górach, a na xc i inne złożyć coś "extralight" Może kiedyś... Ale im bardziej się w to zagłębiam, tym wyraźniej widzę, jaka to studnia bez dna ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Przyszedł srebrny thomson elite, w wersji 30,9 x 320mm (cięty) waży 216g. Z tego jarzmo waży 51g, śruby 21g. Na zamówionym już zestawie od smuda poleci 28-30g, na śrubach 11g. Wersja finalna będzie ważyć ~175g. Dużo... ...ale dopóki nie trafię okazyjnej ceny na srebrnego masterpiece'a, to nie wywalę 500zł za 20g zysku :] Myślę jeszcze nad damperem, fox rp23 waży 286g dla 200mm... Tu by się nawet 100g dało urwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 moja sztuka rp wazy mniej - rocznik 2007. ciekawe dlaczego? moj ma krotszy skok tloka - moze to jest powod. myslisz o dt xr carbon? heh mam chyba ta sama wizje co ty, jednak sie waham.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Też nie jestem w stu procentach przekonany, bo praca dwóch foxów jest bardzo zgrana i przyjemna. Niemnie oba nieco klocowate Mój rp23: rocznik 2008. Z jednej strony platforma w VPP jest moim zdaniem zupełnie niepotrzebna, natomiast chętnie widziałbym tam blokadę. Z drugiej - to nie jest projekt ze 100% parciem na masę, cudów i tak nie będzie, a nie chciałbym zepsuć jego przeuroczych własności jezdnych ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Zostaw tego foxa, masz jeszcze tyle do zrzucenia, że nie warto marnować tych 100g względem pracy zawiechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Przyszły hamulce, oponki roro i ff (papiery ;P), koronki 2x9 42t, 28t ta specialites, łańcuchy na nowy sezon... Chwilowo suma: 9745g. Rozpiska będzie jak przyjdzie tuning set do thomsona i śruby ti do hamulców. Jeszcze przewody skrócić i projekt na sezon 2010 będzie zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie hample wziąłeś? Waga robi się coraz coraz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Posłuchałem mamy... Mówiła zawsze: "Synku, jak hamulce, to jeno formuła". Celem moim jest, by na ciężkie maratony z tylną oponą tubeless ready waga była dalej <10kg. Więc na takich musi zejść gdzieś do 9,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 (edytowane) r1 ? tubeless ready masz pythona? Ja jestem strasznie zniesmaczony wagą, moje ważą 580 szt. Niezła selekcja:) Edytowane 16 Lutego 2010 przez Mendoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 (edytowane) R1 Tubeless ready jeszcze nie mam. Szukam okazji od 2 mcy i jakoś do opon akurat nie mam szczęścia... Waham się między pythonem, a mezcalem, albo saguaro (tubeless-ready/tnt). Przód, jak się roro sprawdzi, może zostanie na dłużej. Mam chwilę zadumy, da się coś tu jeszcze sensownie ruszyć, bez zmiany kół,ramy, amora? Edytowane 16 Lutego 2010 przez Dornif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Korba, manetki, siodło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Są lżejsze gripshifty (nie mówię o samoróbach) w systemie ESP od x0? Siodło wezmę chyba slr tt, tune mi się wybitnie nie podobają, a wiem, że selle italia są dla mnie b. wygodne. Kupię drugi zacisk na śrubę, na wyścigach i tak nie spuszczam sztycy hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Są stare 7.0/9.0 robione na licencji Sachcsa, około 150g ale w porównaniu do nowszych konstrukcji (nowsze mają wyświetlacz pod szybką) marnie pracują A i te nowsze wersje (ale jeszcze stare odznaczenia 5.0/7.0/9.0) w wersji halfpipe, przycięte do normalnej długości ważą koło 155g. Potem lżej to już Sachsy ~130g albo Microshift Nobu takie jak Chris ma, ale w obu wypadkach musiałbyś przesiąść się na sh*tmano. Siodło zobacz: http://www.saevid.com/index_en.htm kształt SLR'a, waga 80g, cena 110ojro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Moje gripy x0 ważą 167g. Zamiast je zmieniać dla 10g spróbuję je może trochę "wybebeszyć". A siodła ładne, szczególnie te "cuśtomowo" malowane, niektóre są wyjątkowo apetyczne ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Manetki lekkie do sram-a sa jeszcze Sram 3,0 Cale 136g moje maja i to nic nie bawilem sie z nimi... A siodelko TT jest wygodne bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Powracając do manetek... http://luckynino.blogspot.com/2009/03/9s-grip-shifter-from-94g.html nieźle i w sumie cena całkiem przyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 (edytowane) Adapter (is-pm R) - formula - 21g Bar ends (rogi ) - PRO + ingerencja ;P - 47g Brakes (Front&Rear)): (Hamulec przedni i tylny) - Formula R1 - 351g + screws 36g Cassette: (Kaseta) - XTR07, 11-34 – 231g Chain: (Lancuch) - connex - 252g Crankset: (Korby) – truvativ noir, 42t,28t ta specialites, alu śruby – 756g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - XT750 – 119g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) – X0 '06, kółka kcnc – 197g Disks (Tarcze): Hope floating 160mm + ti - 179g Fork: (Widelec) – Fox F100RLC – 1522g Frame: (Rama) – Santa Cruz Blur XC 2008 17,5” ano – 2260g Grips: (Gripy) - Author cut + korki – 18g Handlebar: (Kierownica) – pro mtb carbon 106g Headset: (Stery) - chris king red - 95g Misc option ( inne ) - podkładki 10mm + 5mm carbon, uszczelniacz – 63g Pedals: (Pedaly) - Exustar ti - 213g Seat: (Siodlo) - Selle Italia slr xp - 177g Seatpost: (Sztyca) – thomson elite 30,9 x 320mm, smud kit - 185g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) – kcnc – 22g Shifters + Cables: (Manetki i pancerze) - Sram X0 + Alligator – 239g Skewers: (Zaciski kol) – kcnc ti – 45g Stem: (Mostek) – Syntace F99 120mm – 109g Tire (Front): (Opona przednia) - Schwalbe RoRo 2.1" - 417g Tire (Rear): (Opona tylna) - Schwalbe FF 2.0" - 305g Wheel Front: (Kolo przednie) – Mavic Crossmax SL 770g Wheel Rear: (Kolo tylne) - -||- 915g Suma: 9650g W drodze ti śruby do zacisków ham. oraz alu do młynka. Oraz - ku mojemu wielkiemu zdziwieniu - zorientowałem się, że te w mostku wcale ti nie są... Więc tu też ~10g poleci, jak przyjdą śruby. Jeszcze fd dura ace, nowe siodło i może coś z manetkami. Cel - 9.5 na papierowych oponkach ;] PS. Gwoli ścisłości, dlaczego x0 zmieniło wagę - kupiłem nowe, stare miało pogięty wózek. Edytowane 19 Lutego 2010 przez Dornif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A zdjecia..?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Na rozpisce fajnie wygląda, tez czekam na fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dopiero teraz zauwazylem, skad wy te mostki bierzecie....? Jak 109g ze stalowymi to ti sruby dadza jakies 102g, moj 105mm 101g, kolegi powyzej tez jakis anemiczny.... Zacisk sztycy troche przyciezkawy. Tarcze to Mini Pro? R1 na kuracje odchudzajaca, jakie masz do nich klamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi