Skocz do zawartości

[stojak serwisowy] Gdzie kupić?

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection
Napisano

Nie mam pojęcia gdzie to wrzucić więc wrzucam tutaj ;) chciałbym kupić solidny regulowany stojak jak mają w serwisach co się zaciska na sztycy. Ma ktoś namiary coś poleca może chce sprzedać? pozdrawam i thx za info

znalazłem na razie to ale wygląa średnio i dość drogi

fajny ale cena...

http://www.allegro.pl/item555339082_kettle...super_cena.html

Napisano

niestety takie stojaki są drogi :D ciężko będzie coś znaleźć poniżej 200zł...

Najtaniej wychodzi Velomann Bike Star, ale nie wiem jak sie sprawuje....

Jak byłem u Niemcaszkow ostatnio to widziałem fajny stojak za 65eur, cos bardzo podobnego do tego Velo, teraz przy tym kursie to juz nie wyglada tak fajnie :( szkoda ze go wtedy nie wzialem

Napisano

miecho a rozwiazales system mocowania ? bo sam stojak to nie problem, moglbym sobie zrobic w firmie aluminiowy, tylko ta cholerna lapka nie daje mi spokoju i nie wime jak sie za to zabrac :|

Napisano

Witam

Ja jestem w trakcie robienia takiego stojaka :thumbsup:

Cenowo wyjdzie mnie to około 45 zł

Jaka część chwytową zastosuje kleszcze morsa do których bedą przyspawane dwa kątowniki.

Poskładam to wszystko w najbliższym czasie i postaram sie dać fotki i dokładne wymiary.

Pozdro

Napisano

No właśnie kleszcze to największy problem. Parę pomysłów mam, ale w fazie dość odległej.

detonator masz może jakieś szkice, zdjęcia czy coś? :thumbsup:

Napisano

No zrobie coś takiego tylko zastrzegam że nic a nic nie mam talentu do rysunku technicznego i rysowania jakis projektów :thumbsup:

na pewno jak to pospawam i pomaluje to dam fotki a za jakis czas postaram sie dać jakis skan

Jednka nie zrobie tego bo naprawde nie idzie mi takie rysowanie :)

Mam nadzieje że w przyszłym tygodniu bedzie już poskaładany więc na pewno się pochwale.

Kleszcze kosztują ok 34 zł, za złom płaciłem coś kolo 7 zł a spawanie kosztuje mnie dwa piwka.

Wszystko mam przemyślane więc wydaje mi się że stojak się uda.

wbrew pozorom jest to wszytsko bardzo proste do zrobienia :D ( choć nie mówie hop :rolleyes: )

Napisano

Jeśli tylko nie zależy nam na dziele sztuki (wiadomo, robota chałupnicza) a tylko funkcjonalności to metoda zrób-se-sam :P sprawdza się znakomicie ;)

Samego uchwytu można ewentualnie poszukać, może ktoś ma? A poza kleszczami da się jeszcze kilka innych opcji zrobić, ale to wymaga trochę umiejętności ślusarskich, wiercenia, gięcia itp. więc chyba lepiej kupić kleszcze :yes: :yes: :yes:

Inna sprawa to 400-500-600PLN za kilka rurek :P:down: :down:

Napisano

No dokładnie-szkoda kasy

Mój stojak nie ma bajerów typu półeczka, składane nogi i nie bedzie ważył 3 kg

Dajcie mi troche czasu a na pewno podizele się wszystkimi uwagami i dam fotki. :P

Gość R3surrection
Napisano

idealny do garażu były przykręcany do ściany obracany o 90%* na ramieniu ok 50cm co myślicie?

Napisano

Też dobry pomysł- przyspawać element obrotu ramienia do płaskownika i powiedzmy czterema śrubami przykręcic do ściany.

Ja robie wolnostający ze wzgledu na to że jak jets ładnie to grzebie przy rowerze na dworze.

Napisano

W sam raz, bo nie trzeba robić ciężkiej podstawy. Tylko żeby to nie było mocowane na dwa kołki 10ki - najlepiej jakieś kotwy albo minimum długie 12ki, bo inaczej długo nam nie posłuży :P

Gość R3surrection
Napisano

hmm dać płytę jakąś i po chłopsku ze 12 śrub naokoło :P

jak by było kilku chętnych to się może złóżmy albo zamówmy 10 sztuk

Napisano

Ja mam Velomana Bikestar i muszę przyznać, że doceniam jego przenośność, która raczej będzie mierna w przypadku stojaka spawanego. Choć musze przyznać, że będę musiał przemyśleć dźwignię zacisku przy kleszczach, bo jest plastikowa. I drugiego roku może już nie pociągnąć.

Napisano

Naszła mnie pewna myśl - jakby zamiast jakichś wymyślnych uchwytów użyć małego imadła o szerokości powiedzmy 60 mm i oryginalne szczęki zastąpić gumowymi. Można takie coś bez problemu przykręcić do czegokolwiek.

Napisano

Wydaje mi się że imadełko bedzie miało za małą siłe ścisku oraz powierzchnie styku z np sztycą.

Trzeba by ruszyć np do np castoramy i poszukać jakiegoś dobrego uchwytu.

Napisano

Takie trzymające rower od spodu w ogóle mi nie odpowiadają, Velomann i tak kosztuje 300 zł, a jak wyczaruje jakiś prosty hołmmejdowy zacisk to się zamknę w 10 zł :P I to z regulacją wysokości :P

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...