Shinwkryon Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Witam! Jeżeli temat nie znajduję się w tym dziale, w którym powinien to przepraszam bardzo, ale jestem tutaj nowy Mam możliwość zawiezienia mojego roweru na przegląd tak więc chciałbym jutro.Ostatnio przegląd był robiony jakoś w listopadzie. Moje pytanie jest takie: czy nie zbłaźnie się przywożąc ten rower już po paru miesiącach? Proszę o odpowiedź! Pozdrawiam
arroyo Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Już samo pytanie brzmi śmiesznie Teraz jest dobry czas na przegląd przed rozpoczęciem sezonu. Ile przejechałeś od poprzedniego przeglądu? Bo parę miesięcy dla jednych to 1000km w trudnym terenie, dla innych 200km po szosie. Jeśli napęd działa sprawnie, koła nie są rozcentrowane, przerzutki poprawnie zmieniają biegi to przegląd nie musi być konieczny. Jeśli natomiast koniecznie chcesz oddać rower na przegląd, to dla serwisu nie ma problemu, dla nich to dodatkowa kasa.
Kubusiowa Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Napisz prywatną wiadomość do użytkownika Kazumi on dość dużo wie o takich sprawach i tobie odpowie, a możliwe że nawet zrobi przegląd, myślę że wyjdzie to tobie taniej Gwarantuje, że rzetelnie podejdzie do roweru i można mu zaufać. POLECAM Pozdrawiam
Shinwkryon Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 Przejechałem około 300 km. A to będzie przegląd darmowy bo rower jeszcze na gwarancji.
Darth Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Po 300 km już przegląd? Chyba że mowa o zerowym - regulacje i takie tam. Ja rower przeglądam co każdą jazdę i jak coś trzaska, a gdy jest wszystko w miarę ok, to tak co 1500 km. 300 km to za mało, żeby coś nawaliło. Chyba że chodzi o czyszczenie łańcucha i roweru z błota, to takie "przeglądy" robi się częściej żeby nie zajechać napędu.
byniomajster Napisano 22 Lutego 2009 Napisano 22 Lutego 2009 300km? Po takim sezonie z rowerem nie miało prawa nic się stać, nawet jak był kupiony w biedronce. Chyba że zostawiłeś na nim kupę błota i wody na jesień i wrzuciłeś do piwnicy. Pewnie, że możesz zawieźć do serwisu, zawsze lepiej być pewnym czy wszystko jest ok, ale w tym przypadku to raczej szybki przeglad związany z przesmarowaniem newralgicznych części, jakas regulacja i tyle. Tym bardziej że to przegląd gwarancyjny, czasem sklep albo producent wymaga dwa/trzy przeglądy w okresie gwarancji. Ja robię przegląd szczegółowy z rozkręceniem absolutnie wszystkiego, jak wydaje mi się że już nadeszła pora, albo przy wymianie czegośtam. Ale jeżdżę około 1000km miesięcznie. A podstawy, jak smarowanie łańcucha, czyszczenie napędu, sprawdzenie podstawowych elementów to praktycznie po kadej jeździe.
cybul26 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Mam do Was pytanie. Czy gdy zaniose rower do przeglądu, a mam rozcentrowane koła, czy w ramach przeglądu te koła będą centrowali, czy za to biorą dodatkową kase?
c1ach Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Jeśli to pierwszy darmowy przegląd gwarancyjny na który trzeba się stawić po danej ilości km to powinni to zrobić bez dopłaty. Nowe koła mają to do siebie, że po jakimś czasie trzeba jeszcze raz dociągnąć szprychy i nie jest to nic niezwykłego.
cybul26 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie jest to darmowy przegląd. Rower kupiłem w Krakowie, a mieszkam na Pomorzu, więc nie mam możliwości, aby robić przegląd tam, gdzie zakupiłem rower. Za przegląd chcą 120 zł, więc trochę szkoda. Teraz pojadę centrować koła, a przegląd zrobię troszkę później. Nie wiecie, ile średnio biorą za centrowanie koła? Nie mam zielonego pojęcia, ile w przybliżeniu wziąć pieniędzy. Pozdrawiam
accentinferno Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 od ok 20 zł za koło. Ja za zaplatanie i centrowanie 2 kół zapłaciłem 50zł
nikodem Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 wszystko zależy jak bardzo masz rozcentrowane koła jak masz 10 bić i jeszcze bicie w pionie do wezmą więcej niż za jedno małe bicie które zlikwiduje się dokręceniem jednej szprychy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.